back to top
2024. szeptember 23. 19:12

KezdőlapWRCOtt Tanak elmondta, hogyan készül Chilére

Ott Tanak elmondta, hogyan készül Chilére

-

A Hyundai versenyzője egy hosszabb interjúban beszélt a Chile Rallyról, a bajnoki esélyekről és a felkészülésről. A versenyt jól ismeri, eddigi két chilei futamának végén a dobogó tetején ünnepelt.

„Az utak nagyon szépek, többnyire elég simák. Vannak viszont olyan szakaszok is amelyeket durvább aszfalt borít, így nehéz a gumiknak, és figyelni kell a gumikezelésre, de összességében nem jelent nagy kihívást az autóknak. Ugyanakkor eléggé megterhelő a versenyzők számára a gyors és lassabb részek keveréke, majdnem olyan, mint Finnország és Wales keresztezése. Ez egy olyan rali, ahol a megbízhatóság nem lehet nagy probléma, és a defektek kockázata sem nagy, így minden a teljesítményről szól” – magyarázta Tanak, majd azt is elárulta, hogy mi a legnehezebb a dél-amerikai futamban.

„Ez nem olyan rali, mint Görögország, ahol meg kell küzdened a kemény tereppel, ami annyira megterhelővé teszi, vagy a hőséggel. De a trükkös rész mégis az időjárás lehet.
2019-ben sok köd és a nehéz időjárási körülmények nehezítették a versenyt, így az időjárás mindig komoly tényező lehet.”

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Tavaly Tanak másodszor diadalmaskodott a versenyen, de szerinte ez egy cseppet sem számít.

„Ami a múltban történt, az a múlt. A tapasztalat mindig jó, de nehéz bármit is előre vetíteni egy másik autóval és csapattal. Mindent a nulláról kell kezdenünk” – mondta az észt pilóta és azt is hozzátette, hogy mivel a futam a gyorsaságról szól, természetesen az autónak is nagyon gyorsnak kell lenni, de emellett arra is szükség van, hogy a versenyzőpáros magabiztosnak érezze magát a kocsiban.

A bajnokság véghajrájában a bajnoki cím kérdése is előkerült, Ott Tanak pedig a szokásos realizmusával válaszolt, arra, hogy mennyi esélye van a címre.

„Eléggé alacsony. Thierrynek sok vesztenivalója van, de nekünk csak a saját maximumunkat kell nyújtanunk, és meglátjuk, mi történik az utolsó három fordulóban. Mindenképpen a győzelmet célozzuk meg.”

Tanak azt is elárulta, hogy a hosszú utazásra úgy készül, hogy már korábban megpróbál átállni a chilei időzónára, belső felvételeket néz, de egy-két filmet is beiktat a programba, és a pihenésre is nagy hangsúlyt fektet.

Fotó: Hyundai Motorsport

Friss