back to top
2024. október 20. 21:30

KezdőlapWRCTanak nyerte a drámai Közép-Európa Rallyt, a Hyundai történelmet fog írni Japánban

Tanak nyerte a drámai Közép-Európa Rallyt, a Hyundai történelmet fog írni Japánban

-

Olykor elképesztően nehéz körülmények között Ott Tanak nyerte a drámai Közép-Európa Rallyt, így elnapolva a világbajnokavatást a Japán Rallyig, ahol már csak az észt versenyző és Thierry Neuville lehet világbajnok. 

A Közép-Európa Rally az első két napon igazi őszi időjárást tartogatott a versenyzők számára, és a sokszor nyirkos, ködös, esős pályákon való versenyzésben Sébastien Ogier állt az élen szombat este Ott Tanakot, Elfyn Evanst és a szombat délelőtt hibázó Thierry Neuville-t megelőzve. 

Ogier és a Toyota nyerte a Közép-Európa Rally első felét

Az utolsó napon négy szakasz várt a mezőnyre, melyek már száraz körülmények között, napsütésben lettek megrendezve, azonban a drámák így sem maradtak el. 

Elsőként Sami Pajari borult a napnyitó gyorsaságin, míg Andreas Mikkelsen defektet szedett össze, Sébastien Ogier pedig ekkor még csak megúszta kicsúszással, a nap harmadik szakaszán azonban egy jobbos kanyarban ismét megcsúszott és előbb fának, majd telefonvezeték póznának csapódva véget ért a versenye. 

Hatalmas fordulat! Ogier kiesett a Közép-Európa Rally utolsó előtti szakaszán!

Ogier reggeli hibája után Ott Tanak vette át a vezetést, aki a nyolcszoros világbajnoki kiesése után meg is nyerte a versenyt, míg a Power Stage-en csupán végig gurult. 

A Szuper Vasárnap értékelését Takamoto Katsuta nyerte toyotás csapattársa, Elfyn Evans, valamint Adrien Fourmaux, Ott Tanak, Thierry Neuville és Grégoire Munster előtt, míg a Power Stage-n ugyancsak Katsuta volt a leggyorsabb Andreas Mikkelsen, Elfyn Evans, Neuville és Fourmaux előtt. 

Az egyéni világbajnokságban a szezonzáró Japán Rally előtt Thierry Neuville előnye 26 pont Tanak előtt, és már biztosan a Hyundai versenyzői közül kerül ki az egyéni világbajnok, ezáltal történelmet fog írni a koreai gyártó. 

A Hyundai a gyártók bajnokságában 21 ponttal előzi meg a Toyotát. Ezáltal amíg az egyéni világbajnokságban először, addig a gyártók bajnokságában 2019 és 2020 után harmadszor lehet világbajnok. 

A WRC2-ben Nikolay Gryazin szerezte meg a győzelmet a hétvégi versenyen Filip Mares és Mikolaj Marczyk előtt, míg a Rally2-es autók között Oliver Solberg volt a második. 

A bajnokságban továbbra is Solberg vezet, Sami Pajarinak azonban elég a második helyet megszereznie Japánban, hogy világbajnok legyen. 

A Japán Rallyt november 21-24. között rendezik. 

Eredmények

Friss