back to top
2024. október 23. 16:28

KezdőlapWRCMár csak az FIA-nak kell jóváhagyni a WRC jövő évi új pontrendszerét

Már csak az FIA-nak kell jóváhagyni a WRC jövő évi új pontrendszerét

-

Idén nagyon sok kritika érte a szezon elején bevezetett új pontrendszert, ezért jövőre már változni is fog, a 2025-től érvényes pontrendszert pedig már csak az FIA-nak kell jóváhagyni. 

Idén új pontrendszert vezettek be, ami miatt nem volt jelentősége a futamgyőzelemnek a WRC-ben, ezért pedig igen sok kritika érte a rendszert, és igen gyorsan kiderült, hogy változtatni kell rajta. 

Az idei szezon során pedig folyamatosan zajlottak az egyeztetések és tesztelések, hogy mi lenne a legjobb rendszer. A Közép-Európa Rally előtt pedig meg is lett a végleges változat, amit már csak az FIA-nak kell jóváhagynia. 

“Sok változata szóba került az új pontrendszernek a szezon közbeni megbeszéléseken – mondta Marina Dunach, az FIA WRC-menedzsere a Motorsport.com oldalnak. – Kéthetente ült össze a WRC-munkacsoport és zajlottak az egyeztetések a versenyzőket képviselő Scott Martin, valamint a gyártók és a WRC Promóter részvételével. Sikerült eljutni végül a végleges formátumhoz, amivel többé-kevésbé mindenki egyetért. A rendszert még a Motorsport Világtanácsnak kell jóváhagyni és jó eséllyel új pontrendszert fogunk bevezetni 2025-től. A felmerült különböző pontrendszereket Excel-táblázatban is próbáltuk modellezni, és ez alapján sikerült egy jó formátumot kiválasztani. Bízunk benne, hogy ez igazságosabb rendszernek bizonyul majd.” 

Friss