back to top
2024. június 19. 21:31

KezdőlapF1Brutális módon kiosztotta a Red Bull futamgyőztesét az F1-es világbajnok

Brutális módon kiosztotta a Red Bull futamgyőztesét az F1-es világbajnok

-

Aligha teheti zsebre a vártnál gyengébben teljesítő, a Red Bull előléptetéséről lecsúszó Daniel Ricciardo azt, amit a korábbi világbajnoktól kapott. 

Noha a hírek szerint őt és Cunoda Júkit is meg fogja tartani jövőre a Red Bull testvércsapata, a tavaly egyértelműen a Red Bull topüléséért visszatérő Daniel Ricciardónak így is nagy csapás, hogy az energiaitalosok a héten bejelentették: szerződést hosszabbítottak Sergio Pérezzel, így jövőre, de lehet, hogy még 2026-ban is a mexikói versenyző lesz Max Verstappen csapattársa (amennyiben a holland marad, persze).

Hogy Ricciardo nem kapott előléptetést, az persze nem nagy meglepetés, hiszen az idén versenyen eddig egyetlen pontot sem szerzett, míg csapattársa 5 alkalommal megtette ezt (két 7., egy 8. és két 10. hely formájában), és az eddigi 8 nagydíjból mindössze egyszer végzett Cunoda előtt akkor, amikor mindketten célba értek. Ráadásul ez is a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon esett meg, ahol Cunodát félreállították az ausztrál elől, enélkül pedig jó eséllyel a japán végzett volna előrébb.

Daniel Ricciardo, RB, Kanadai Nagydíj
Eddig nem hozza, amit vártak tőle / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

A nyolcszoros futamgyőztes egyetlen pozitív eredménye az idén így a Miami Nagydíj sprintje, amelyet a 4. helyen zárt (Cunoda itt a még éppen pontszerző 8. helyen végzett), ezen kívül azonban nincs semmi, amivel büszkélkedhetne. Ám Pérez maradása elmondása szerint nem úgy csapódott le benne, hogy innentől többet nem lesz esélye visszatérni abba a csapatba, amelynél eddigi 8-ból 7 győzelmét szerezte.

„Nem gondolom, hogy ez bármi olyasmit jelent, hogy »Ó, ennyi volt.« Nem úgy látom ezt, hogy »Ó, talán nem fogok lehetőséget kapni vagy bármi ilyesmi«. Személy szerint volt egy nagyszerű eredményem Miamiban, de a szezonom többi része nem úgy alakult, ahogyan azt magamtól elvártam. Azt akarom, hogy jobb legyen, mint amilyen, mert az jól jön az efféle lehetőségeknél. Közben realista is vagyok” – idézi a 34 esztendős versenyzőt a GPblog.

Ricciardo szavaiból az is kiderült, hogy jelenleg inkább a saját fejlődésére összpontosít, és ő maga is elismeri, hogy nem tett eleget az előléptetéshez. „Minden hétvégén talán egy lépést teszek előre… Továbbra is gyorsabban akarok fejlődni, de azt gondolom, hogy teszünk lépéseket, és továbbra is hiszem, hogy fordíthatok a dolgokon csupán azzal, hogy a folytatásban jobb leszek. És igen, csak szétrúgok néhány hátsót. És nyilván ha jövőre is itt leszek, az szintén boldoggá fog tenni.”

„Tisztában vagyok vele, hogy nem csináltam semmi igazán látványosat. Amikor egy topcsapat üléséért küzdesz, szükség van arra, hogy csinálj néhány elképesztő dolgot. Nem gondolom, hogy ez azt jelenti, hogy ilyesmi soha nem fog megtörténni, mert továbbra is szeretném a Red Bullnál befejezni a karrierem, de nyilván rövid távon ez nem fog megtörténni.”

Daniel Ricciardo, RB, Sergio Pérez, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Nem sikerült leváltania Pérezt / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ezzel együtt nem hiszi, hogy gyökeresen változtatnia kell azon, amit csinál. „Tudom, hogy továbbra is megvan a tempóm, de talán jelenleg kicsit túl keményen kell dolgoznom ahhoz, hogy következetes legyek. Monaco óta mélyen magamba néztem, és nem gondolom, hogy a feje tetejére kellene állítanom a dolgokat, de egy-két változtatásra szükség van, ami megadja azt a kis extrát, amitől simábbak lesznek a hétvégéim és fennmarad a lendület.”

Mit keres még itt?

Amennyiben Ricciardo jövőre is a Forma–1-ben lesz, alighanem csak felerősödnek majd azok a hangok, melyek szerint csakis azért lehet még itt, mert Christian Horner kedveli őt, hiszen egyelőre a Helmut Marko szerint 2025-ben is az RB-nél versenyző Cunodával sem bír el, miközben Liam Lawson arra vár, hogy megkapja az ülését. Marko elismerte, hogy amennyiben az új-zélandit nem ültetik be, szabadon igazolhatóvá válik, azaz elképzelhető, hogy elveszítenék őt Ricciardo miatt.

Amiatt a Ricciardo miatt, aki legutóbb 2020-ban, még a Renault színeiben győzte le a csapattársát. Azóta két évet húzott le a McLarennél, amelyben mindkétszer kikapott Lando Norristól, és végül idő előtt távozott Wokingból. Azóta az idei lesz az első teljes szezonja, és nem úgy tűnik, hogy Cunoda előtt fog zárni, noha természetesen még bőven fordíthat. Jacques Villeneuve, a Kanadai Nagydíjon a brit Sky Sports-nak szakértő 1997-es világbajnok ugyanakkor abszolút nem érti, hogy Ricciardo miért van még a Forma–1-ben, és élő adásban szállt bele páros lábbal az ausztrálba.

Daniel Ricciardo, RB, Kanadai Nagydíj
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Miért van még mindig az F1-ben? Miért? Az utóbbi 4-5 évben ugyanazt halljuk. »Jobbá kell tennünk az autót neki, szegény ő.« Elnézést, de már 5 éve ez megy. Nem, a Forma–1-ben vagy. Talán megteszed ezt Lewis Hamiltonnak, aki többszörös világbajnok, de nem egy olyan versenyzőnek, aki nem tud boldogulni. Ha nem megy, menj haza, valaki más pedig elfoglalja a helyed. A versenyzésben ez mindig így ment, ez pedig a sportág csúcsa, nincs értelme folytatni és folyton kifogásokat keresni” – ecsetelte az 53 esztendős kanadai, majd folytatta.

„Mindannyian az első vagy első két idényéről beszéltek (valójában az már a 3. teljes szezonja volt Ricciardónak – a szerk.), amelyben egy olyan Vettelt vert el, aki kiégett, és mindenfélét próbálgatott az autóval, hogy hátha nyerhet, és emiatt elrontotta a hétvégéit. Aztán [2016-ban] fél szezonig legyőzte a 18 éves, nem sokkal azelőtt érkezett Verstappent, és aztán ennyi volt, ezután többet nem vert meg senkit” – jelentette ki Villeneuve, ami azért nem teljesen fedi a valóságot, hiszen Ricciardo 2019-ben Nico Hülkenberget, 2020-ban pedig Esteban Ocont előzte meg az összetettben, utóbbinál ráadásul közel kétszer annyi pontot szerzett.

De az világos, hogy Villeneuve szerint itt lenne az ideje, ha Ricciardo átadná a helyét egy fiatalabb versenyzőnek.

Pink Audival sokkol az F1-es világbajnok – de vajon ki lehet az?

Friss