back to top
2024. szeptember 08. 23:40

KezdőlapRXWieszt Janko vb dobogóra állt Nyirádon a világbajnoki futamon!

Wieszt Janko vb dobogóra állt Nyirádon a világbajnoki futamon!

-

Az első hazai rallycross világbajnoki futamon Niclas Grönholm és Ole Christian Veiby mögött harmadik helyen ért célba Wieszt Janko. 

A CE Dealer Team versenyzője Niclas Grönholm nyerte a Nyirádon megrendezett első döntőt, miután az első sorból rajtoló miután Johan Kristoffersson és Kevin Hansen összecsapott az első kanyarban. Hansen beletolta Kristofferssont a falba és ő is a gumiknak ütközött, majd a második kanyarban Veiby megforgatta Timmy Hansent. Grönholm kimenekült és az élre ált, Veiby ment mögötte a kissé sérült Volkswagennel, Wieszt pedig a csatákból kimaradva lett harmadik.

Nyirád 2024
foto: @World / Red Bull Content Pool

Wieszt ezzel a második magyar vb dobogós Szabó Krisztián után, aki még 2021-ben szerezte meg az első magyar világbajnoki dobogós helyezést Spában, majd a Nürburgringen megismételte ezt a teljesítményt. Nyirádon is ott van Szabó a mezőnyben, az EURO RX3-ban két kvalifikációs futam után legjobb magyarként az ötödik, úgy, hogy az első futamát megnyerte, a másodikon negyedik lett.

„A rajt után óriási kavalkád volt, ott szerintem tíz kilométer/órás sebességgel mentem, csak a port láttam, meg kellett várni, amíg arrébb megy, és csak utána tudtam tovább menni, de végül kitisztult a verseny, ez a harmadik hely mindent elmond. Egyelőre nem tudok nagyon sok mindent mondani. Ránézek a kupára, és nagyjából sírva fakadok még mindig. A lelátón kiabáltak, buzdítottak, egyszerűen nagyon jó érzés volt. Más is mondta, nem családtag, hogy megkönnyezte a győzelmet, fantasztikus érzés” – mondta a döntőt követően elérzékenyülve Wieszt Jankó, aki sérülten versenyzett, a vállában levő szakadást azért nem műttette meg a verseny előtt, hogy ott tudjon lenni a rajtrácson. Megérte!

Wieszt 2024 Nyirád
fotó: Kotán Kristóf

Az Eb mezőny Euro RX1 kategóriájában felemásan ment ma a magyaroknak, Koncseg Zoltán a negyedik helyen várja a vasárnapot, Antal István a hatodik, Mózer Márk a hetedik, de mindhárman nyolc pontot gyűjtöttek. Hét ponttal a kilencedik és a tizedik Kárai Tamás és Benyó Máté. Mózer Attila a 12., ifj. Kiss László a 14., míg Held Zoltán a 17. helyen áll.

A vb futam döntője cikkünk írásakor még vizsgálat alatt áll.

FRISSÍTÉS: Este fél kilencre hozott döntést a felügyelőtestület a döntőről. Johan Kristoffersont találák hibásnak az ütközésért, ezért megrovást kapott. Kevin Hansent viszont utólag kizárták, de nem az ütközés miatt, hanem azért mert nem tudtak megfelelő videofelvételt bemutatni a felügyelőknek, ami szabályellenes.

Wieszt
foto: @World / Red Bull Content Pool

Friss