back to top
2024. szeptember 08. 23:36

KezdőlapRXFolytatódott a mészárlás Nyirádon, a magyarok továbbra is remekül helytállnak

Folytatódott a mészárlás Nyirádon, a magyarok továbbra is remekül helytállnak

-

Tömött lelátók előtt fejezték be a kvalifikációs futamokat a rallycross vb és Eb résztvevői. A WRX-ben Wieszt Janko ismét nagyon jól szerepelt, az EURO RX1-ben sok magyar az elődöntőkben.

Ha valaki azt hitte, hogy a szombati csata után a WRX-ben nyugalom lesz vasárnap, már az első kvalifikáción be kellett látnia, hogy tévedett. Az első kanyarban megismétlődtek az első döntő kaotikus jelenetei. A rajt után középen Veiby, Grönholm és Timmy Hansen ért össze, Grönholm beforgott, és mindhárman lelassultak az első kanyarban. Előttük Kristoffersson és Kevin Hansen épphogy összeért a kijáraton, de ez épp elég volt ahhoz, hogy Hansen ismét a falban, majd a sérül autóval a pálya szélén kössön ki. A címvédő ez után simán nyert, mögötte az autója elejének felét elhagyó Veiby lett a második Hansen és Grönholm előtt.

A második futamban ismét Wiesztért szoríthattunk. A magyar versenyző biztonságosan rajtolt és harmadikként fordult Andersson és Pelfrene mögött, de Münnich előtt. A kör végén Münnichhel együtt jött jokerre, ami remek döntés volt, mert a következő körben jokerező Pelfrent is megelőzte, sőt utána szépen távolodott a franciától és magabiztosan szerezte mega  második helyet.

Összesítésben Andersson vezetett a két futam után Kristoffersson és Wieszt előtt.

Az Euro RX3 negyedik kvalifikációjával folytatódott a nap. Szabó Krisztián és Végh Tamás kezdett Senegacnik és Gelenys ellen. A magyarok nem rajtoltak jól, de Szabó egy második körös joker után megszerezte a második helyet. Senegacnik érezte a veszélyt és a negyedik körben ő is a hosszabb ívre fordult, épphogy Szabó elé tért vissza, aki így ismét második helyen ért célba a futamában.

A második versenyen Kovács és Ferjáncz is fennakadt a Kovácsra rázáró Strebingeren, így Trepák és Ribeiro harcolt az első helyért. A végére sajnos Trepák Suzukija lelassult, és visszaesett a negyedik pozícióba. Kovács lett a második, Ferjáncz a harmadik.

Az utolsó kvalifikáción  Körmöczi Balázs állt a második rajthelyre, nagyszerűen indult és elsőként fordult az emelkedőre. A második körben a cseh Libor Tejes mérte el a joker bejáratot és hatalmasat ütközött. Volland korai jokerrel próbált felzárkózni, de Körmöczi a harmadik körben szintén jokerezett és az élen maradt. Sőt, a negyedik körben gyorsabb volt Vollandnál, így megérdemelten szerezte meg az első helyet.

A négy kvalifikáció után Senegacnik áll az élen, Volland és Ribeiro előtt. Szabó a negyedik, Trepák, Kovács, Körmöczi a 7-8-9.

Az Euro RX1 negyedik kvalifikációján Antal defekt miatt nem ért célba, Mózer Attila pedig épphogy lemaradt a második helyről, Ikonen egy utolsó körös jokerrel lett második, Belevsky simán nyerte a futamot. Ezt követően a Pleskovas és Liimatainen közül rajtoló Benyóért szoríthattunk volna, ha a magyar pilóta nem ragad be a rajtnál a kihagyó motor miatt. Pedig reggel még úgy gondolta a csapat, hogy az Oreca segítségével megtalálták a hiba okát. Held Zoltán ezen a versenyen sem tudott elindulni, így számára véget ért a hazai hétvége. Benyó első körben jokerezett, majd a gázra pattant és hajszál híján megelőzte a gyorsan jokerre forduló Pleskovas-t. A litván mögé szorulva előbb kivárt, majd az ötödik körben megpróbált a depónál levő kanyarban beszúrni, de Pleskovas résen volt, Mátét a falba vezette, és megőrizte a második helyet.

Koncseg Zoltán és Mózer Márk futama következett, Litwinowiczzal és Fucikkal kerültek össze. A két magyar rajtolt jobban, majd a felső kanyarban Koncseg megelőzte a kissé kisodródó Mózert. A magyarok a harmadik körben mentek jokerre, Litwinowicz ekkor Mózer elé került. Koncseg lett az első Litwinowicz és Mózer előtt.

A végén Kárai és Kiss a két O’Donovannal küzdött meg. Kárai nagyon beragadt a rajtnál, Kiss Patrick O’Donovan mögött fordult az első kanyarban. Meglepetésre az idősebb O’Donovan kezdett jokerrel, Kárai így kint maradt, utolérte Kisst, aztán a jokeren megelőzte a Protont. Kiss jokere után a két hazai versenyző egymás mellett fordult, de Kárai autójának hátulja megakadt a korlátban és a házigazda végül negyedik lett. sőt a bal hátsó kereke is kitört, de a futamot befejezte.

A négy kvalifikációs fordulót követően Koncseg a harmadik, Kárai a hatodik, Benyó a nyolcadik Mózer Márk a tizedik, Antal István a 12. helyen jutott az elődöntőbe.

A délelőtt és a kvalifikáció zárásaként a WRX következett. Andersson és Münnich lerajtolta Wiesztet – aki nagyon nem is akart csatázni-, Pelfrene pedig negyedik lett, és első körös jokerrel próbálta meglepni Jankót. A magyar pilóta reagált, jött a második körben és megőrizte a harmadik helyet. Andersson elhúzott és nyert, Wieszt viszont annyira gyors volt, hogy az utolsó körben jokerező Münnichet is megelőzte és ismét második lett! Ez azt jelenti, hogy a második elődöntőben Wieszt a poleból rajtolhat, igaz Kristoffersson lesz mellette.

A második kvalifikációt kicsit aggódva várta mindenki. A rajtnál Kristoffersson kívülről rajtolt, de csúnyán elmérte és a falban kötött ki az első kanyarban. A csapattárs Veiby viszont talán szándékosan lassabban indult, ami kifizetődött, mert belül bebújva Kevin Hansen mögött másodikként folytatta. Timmy Hansen korai jokere után Grönholm szorongatta a nagyon csúszkáló volkswagenest, Hansen meg is előzte a joker után, majd Grönholm is elé került, de a CE Dealer Team versenyzője csak harmadik lett, mert Timmy Hansen második lett öccse mögött. Kristoffersson ötödikként döcögött be a sérült autóval.

Délután az elődöntőkkel és a döntővel folytatódik a program Nyirádon.

foto: @World / Red Bull Content Pool

Friss