back to top
2024. június 18. 15:38

KezdőlapTEREPRALLYAl Rajhi nyert Argentínában, Marokkóban dől el az idei vb cím

Al Rajhi nyert Argentínában, Marokkóban dől el az idei vb cím

-

Yazeed Al Rajhi nyerte a Desafio Ruta 40 zárószakaszát és ezzel a tereprally vb idei negyedik versenyét is. A címvédő Nasser Al-Attiyah második lett, Marokkóban kell megvédenie címét, de ott már nem a Prodrive Hunterrel indul. A motorosoknál Tosha Schareina nyerte a zárószakaszt, a versenyen Ricky Brabec diadalmaskodott.

218 kilométer speciálszakasz és 13 másodperc előny, ezzel vágott neki a zárónapnak Yazeed Al Rajhi és navigátora Timo Gottschalk. Az üldöző a minden hájjal megkent Nasser Al-Attyiah volt, aki a negyedik szakaszon majdnem eldöntötte a versenyt, de egy büntetés miatt mégis hátrányból indult.

Pokoli csatát vívott egyással a Prodrive és a Toyota versenyzőpárosa, és 143 kilométernél már 22 másodperccel vezetett AL-Attyiah, ami a győzelmet jelentette volna. Al Rajhi a követlező 35 kilométeren 10 másodpercet faragott a hátrányból, ezzel ismét ő vezetett, majd a szakasz hátralevő részén fordított, és végül 22 másodperces előnnyel nyert. A többiek ismét nem tudták megközelíteni a két rivális tempóját, a harmadik Seth Quintero közel 4 perces hátránnyal ért célba. A szaúdi versenyző ezzel idei első győzelmét aratta, a világbajnokságon pedig a tavalyi Abu Dhabi Desert Challenge és a Marokkó Rally után harmadszor állt a dobogó tetejére.

Al-Attyiah
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A bajnokságban Nasser Al-Attiyah előnye 25 pont Al Rajhi előtt, az Argentínában Halpern és Krotov mögött ötödik helyen célba érő Moraes pedig 53 pont hátrányban van. A végső győzelemre már csak ők hárman esélyesek, Al-Attyiahnak Marokkóban viszont már a Daciával kell annyi pontot gyűjtenie, hogy ismét bajnok legyen. A helyzetét nehezíti, hogy tavaly Al Rajhi nyert Marokkóban, így az az ő terepe.

Al-Attiyah
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A motoros mezőnyben a Honda háziversenye folyt, Schareinának volt esélye arra, hogy megszerezze a győzelmet Brabec előtt. A spanyol megnyerte a szakaszt, de Brabec 1’12”-cel mögötte ért célba amivel az amerikaié lett a Desafio Ruta 40 győzelem. A harmadik Adrien van Beveren, a negyedik Skyler Howes, az ötödik Ross Branch lett. Az eredményben bizonyára közrejátszott a csapatérdek is, hiszen a győzelemmel Brabec 9 pontra megközelítette a bajnokságot vezető Ross Branch-t.

A Honda történelmi sikert ért el a versenyen, a Rally2-ben is ők győztek Romain Dumontierrel. A kettős diadalra eddig csak a KTM volt képes, 2023-ban Toby Price és Bradley Cox nyert.

Al-Attyiah
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss