back to top
2024. augusztus 02. 05:05

KezdőlapTEREPRALLYÉrkeznek a világsztárok nevezései a Hungarian Bajára

Érkeznek a világsztárok nevezései a Hungarian Bajára

-

Két tereprally élmenő már biztosan itt lesz augusztus 8. és 10. között a Hungarian Baján, ráadásul az M-Sport csapata nálunk teszteli a vadonatúj Ford Rangert.

A kétszeres Dakar Rally győztes Nani Roma ismét visszatér a HunGarian Baja-ra, természtesen az M-Sport csapatával. Mindössze hárman mondhatják el magukról, hogy motorral és autóval is győzelmet arattak a Dakaron, Nani Roma az egyik közülük. A spanyol pilóta 1996-ban rögtön szakaszgyőzelemmel debütált, 2004-ben a KTM-mel, tíz évvel később a MINI X-Raiddel ünnepelt a dobogó legfelső fokán, idén pedig már 27. alkalommal rajtolt el a vb nyitóversenyén.

Ford Ranger
foto: M-Sport

Roma nem csak a Dakarhoz, hanem a Hungarian Bajához is hűséges, a jubileumi 10. és 15. futamon is győzelmet aratott. A 2013-as magyar versenyt a két MINI csatája uralta, végül a spanyol 42 másodperccel előbb ért célba, mint Krzysztof Holowczyc. 2018-ban a technikás pályát eső és sár is nehezítettet, ám ekkor sem tudta senki utolérni őt. Ezen kívül még egy különleges emlék fűzi Magyarországhoz, 1994-ben itt szerezte meg első futamgyőzelmét terepmotorral.

Ford Ranger
foto: M-Sport

A 21. Hungaria Baja-ra az M-Sport csapatával érkezik Nani Roma, az új 2025-ös Ford Raptor tesztelésére.

„Nagy öröm, hogy részt vehetek ebben a hatalmas projektben, ráadásul egy olyan ikonikus motorsport márkával, mint a Ford! Nagyon boldog vagyok, hogy szuper elhivatott és tehetséges mérnökök, szerelők és a csapat többi tagja vesz körül minket” – nyilatkozta Roma, aki az Európa Kupa mezőnyében áll rajthoz, de mivel a 2025-ös autóval indul, a szabályok értelmében az értékelésen kívül teljesíti a pályát.

Ford Ranger, Nani Roma
foto: M-Sport

A másik neves induló az X-Raid csapatának fiatal pilótája, João Ferreira. A T1+-os MINI JCW Rally Plussal induló versenyző legutóbbi 2022-ben járt nálunk, akkor a második helyen ért célba, azonban egy büntetés miatt végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„2022-ben versenyeztem először a Hungarian Baja-n és nagyon élveztem. Idén visszatérek és remélem, hogy sikerül megszereznem az első helyet. Nagyszerű emlékeim vannak a versenyről, a pálya nagyon szép, de rendkívül nehéz a sok buckás szakasz miatt. A terep stílusa, a nézők és a professzionális szervezés, ami annyira különlegessé teszi a Hungarian Baja-t.” – emelte ki a verseny sajátosságait João Ferreira.

A portugál versenyző a 2024-es Dakar Rallyn a T4-es kategória 5. helyén ért célba, majd a MINI JCW Rally Plus-szal (amivel hozzánk is érkezik majd) a Saudi Baja-n és a Portugál Rally-Raid-en megszerezte a második helyet. A 2024-es Európa Kupa első fordulóján a Baja TT Dehesa Extremadura-n és a Baja de Lagos-on elsőként ért célba.

Joao Ferreira
foto: X-raid Team

João Ferreira miután a kategóriák nagy részében kipróbálta magát, végül a legnehezebb csoportban az Ultimate-ben találta meg a helyét. A portugálnak a nagy kihívás ellenére a T1-es autó adja a legtöbb magabiztosságat és az sem mellékes, hogy így a sport legjobbjai ellen küzdhet.

„Göröngyös út áll mögöttem, de végre megtaláltam a helyemet és megállapodtam az X-Raid-del. A MINI JCW T1+-es jármű a legnehezebben vezethető a többi kategóriához képest. Ezt élvezem a legjobban és sokkal magabiztosabb vagyok, azt hiszem itt volt az ideje a nagy ugrásnak, hogy a top csoportban versenyezzek. Elképesztően nehéz lesz, de készen állok a kihívásokra és alig várom, hogy a legjobb pilótákkal és autókkal küzdhessek a győzelemért.” – nyilatkozta a pilóta.

Joao Ferreira
foto: X-raid Team

Friss