2024. április 30. 18:53

KezdőlapERCEmiatt nem tudott a dobogóért harcolni Mares Rómában 

Emiatt nem tudott a dobogóért harcolni Mares Rómában 

-

Filip Mares 2019-ben megnyerte a Junior Európa-bajnokságot, később azonban a járvány megakadályozta a versenyzésben, Lengyelországban visszatért Rómában pedig akár dobogós is lehetett volna, ha a kerékcsavarok a helyükön maradnak. 

Filip Mares 2020-ban már indult a Róma Rallyn, azonban a járvány miatt 2021-ben csak a hazai Eb futamán, a Barum Rallyn tudott elindulni, idén azonban a Lengyel Rallyn ismét rajthoz állt, majd következett a Róma Rally a Barum Rally előtt. 

Lengyelországban még csak a hetedik helyen ért célba, azonban Rómában már komolyan kellett volna vele számolni, hiszen három szakaszt, köztük a Power Stage-et is megnyerte, azonban a verseny legelső, szuperspeciál szakaszát követően kiállni kényszerült, és csak 10 perces büntetéssel tudta folytatni a versenyt. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

“A második szabadedzésen eltaláltunk egy útlevágást akadályozó vas elemet, ami miatt azt is hittem, hogy defektünk van – mondta Filip Mares a Dirtfishnek. – A defekt azonban elmaradt, és utána a kvalifikációt és a péntek esti szuperspeciál szakaszt is megcsináltuk. A csapat a kvalifikáció előtt kicserélte a gumikat, megnézték, hogy sérült-e valami az autón az eset miatt.” 

A baj azonban a szuperspeciál után, a szervizbe menet következett. 

“A bal első kerék meghajlott a kerékcsavarok sérülése miatt. Megálltunk az autópálya lehajtónál, hogy megoldjuk a problémát, öt percig csak törtük a fejünket, végül a bal hátsó kerékagyat tettem a bal első helyére. Áttettem a féket is, és kiszedtem a kardánt, annak a csavarjaival próbáltam rögzíteni a kereket. Tudtam, hogy a bal első sérülése miatt megsérülhet a váltó is, amit nem lett volna időnk kicserélni a szervizben, ugyanakkor egy hátsó diffi cserét meg lehet oldani.” 

Mares ezt követően próbálta (fék nélkül) folytatni az útját, azonban másfél kilométer után a kerék ismét kilazult, így kénytelen volt a szuperrally szabályait igénybe venni, amiért 10 perc büntetést kapott. 

A versenyen ezt követően már nagyszerű tempót produkált, de a büntetés miatt csak a 29. helyen ért célba. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Büntetés nélkül azonban 46,8 másodperc lett volna a hátránya, ami az ötödik helyet jelentette volna a cseh versenyzőnek. 

Az Eb következő versenye a Barum Rally lesz, ahol viszont komoly esélye lesz a dobogó megszerzésére.

Friss