2024. április 25. 05:41

KezdőlapERCRóma Rally: Gladiátorokat megszégyenítő harc után kettős olasz siker, Csomós 9., Herczig...

Róma Rally: Gladiátorokat megszégyenítő harc után kettős olasz siker, Csomós 9., Herczig Eb 10.

-

A Rally Európa-bajnokság idei hatodik versenyén, a Róma Rallyn szinte egy pillanatig sem lehetett levegőt venni a versenyzőknek, hiszen a nagy melegben akkora csata dúlt a rajttól a célig. Végül pedig kettős olasz siker született, a Damiano De Tommaso – Giorgia Ascalona páros nyerte a versenyt Simone Campedelli és Tania Canton előtt, a bajnokavatás pedig Csehországra tolódott. 

Az Olasz Rally Bajnokság második helyezettje, Damiano De Tommaso kezdte legjobban a Róma Rallyt, azonban folyamatosan nyomás alatt tartotta az olasz bajnokság élén álló Andrea Crugnola. A küzdelem során az első fordulat a szombati utolsó előtti szakaszon történt, amikor De Tommaso elkezdett hibázni és ez a 29 km-es pályát követően a vezető helyébe került, majd attól még távolabbra sodródott a napzáró szakaszon, ahol ugyancsak lassabb volt Crugnolánál, aki így 9,5 másodperc előnnyel vezette a versenyt szombat este. 

Vasárnap az első szakaszon még Andrea Crugnola tudta növelni előnyét, azonban a második, 32 km-es gyorsaságin autójában meghibásodott a gázpedál, amivel két szakaszt is teljesítenie kellett, így a nyolcadik helyig csúszott vissza. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Damiano De Tommaso a vasárnapi szervizbe 20,1 másodperc előnnyel mehetett Simone Campedelli mögött és már szinte eldőlni látszott a győzelem kérdése. 

Délután azonban az első két szakasz sokkal jobban sikerült Campedelli számára, azonban De Tommasonak még mindig maradt 10,5 másodperc előnye, amivel megnyerte a versenyt. 

Campedelli első Eb-dobogós eredményével pedig kettős olasz siker született. 

Damiano De Tommaso, Andrea Crugnola és Simone Campedelli mögött Simone Tempestini, az Eb éllovas Efrén Llarena és Yoann Bonato harcolt egymással, és ez a csata Crugnola problémáját követően már a dobogó alsó fokáért is dúlt. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Eleinte Simone Tempestini állt a legjobban, később azonban egyre inkább Llarena és Bonato párharcára szűkült a küzdelem. Az Eb-t vezető spanyol versenyző, valamint francia riválisa között pedig csak a Power Stage-en dőlt el az ütközet, ahol Bonato 1 tizedmásodperc hátránnyal tudott már csak rajtolni, azonban a záró szakaszon is gyorsabb volt Llarenánál, így a francia versenyzőé lett a harmadik hely. 

Simone Tempestini vasárnap már nem igazán tudta tartani riválisai tempóját és a megjavult autóval Andrea Crugnola az utolsó előtti szakaszon megelőzte, így az olasz-román versenyző a hatodik helyre csúszott. 

Több versenyző is az élmezőnyben harcolhatott volna, azonban problémáik, hibáik miatt erre nem volt lehetőségük. 

Ilyen volt a cseh Filip Mares, aki bár teljesítette a szombati és vasárnapi szakaszokat, azonban a péntek esti szuperspeciált követően eltörtek a kerékcsavarok a Skoda bal első kerekén, ami miatt már nem ért be a szervizbe, így szuperrallyznia kellett. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Ugyancsak hibázott a kétszeres Rally Európa-bajnok Giandomenico Basso, aki az első két szakaszon korai rajtért már 1:10 perc büntetést gyűjtött össze, majd a vasárnapi első gyorsaságin egy kicsúszást követően kőkerítést bontott és autója annyira megsérült, hogy az FIA ellenőrei nem engedték tovább versenyezni. 

Fabio Andolfi nagyon közelről figyelhette Llarena, Tempestini és Bonato párharcát, azonban ahol Basso, ott ő is megcsúszott, és autójának alját többször megütötte, ami motorhibát okozott és kiállni kényszerült. 

Ami a magyar versenyzőket illeti, az Eb értékelésen kívül induló Csomós Miklós és Nagy Attila az eddigi versenyekhez hasonlóan ismét nagyszerű tempót mutatott és az abszolút kilencedik helyen zárt. 

Herczig Norbert először versenyzett Czakó Janek navigálásával és részben ez, részben az autó nem tökéletes beállítása, valamint az aszfaltos MRF gumik terén szerzett kevés tapasztalat miatt a tavalyi harmadik hely után idén az Eb értékelés 10. helyén ért célba. 

Az ERC4-ben érdekelt László Martin és Berendi Dávid az ERC4 és a junior mezőny ötödik helyén állt a szombati utolsó szakaszon, ahol fékhiba miatt lecsúszott egy mély szakadékba, és bár személyi sérülés nem történt, az autót nem sikerült időben kiemelni. 

Herczig Patrik és Varga Kristóf ugyanakkor célba tudott érni az ERC4 12., valamint a Clio Kupa negyedik helyén.  

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A Power Stage-et Filip Mares nyerte Bonato, Crugnola, Llarena és Pardo előtt. 

Az Európa-bajnoki pontversenyt Efrén Llarena az olasz verseny után 58 pont előnnyel vezeti a második helyre lépő Simone Tempestini, valamint 67 ponttal Nil Solans előtt. 

A bajnokságból még két verseny van hátra, melyen 70 pont szerezhető még, így jó eséllyel egy hónap múlva a cseh Barum Rallyn megtörténik a bajnokavatás. 

Róma Rally, nem hivatalos végeredmény 
1 #15 Damiano De Tommaso / Giorgia Ascalone (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo 1:52:37,6
2 #8 Simone Campedelli / Tania Canton (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +10,4
3 #9 Yoann Bonato / Benjamin Boulloud (FRA) Citroen C3 Rally2 +27,7
4 #1 Efrén Llarena / Sara Fernandez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +27,9
5 #14 Andrea Crugnola / Pietro Elia Ometto (ITA) Citroen C3 Rally2 +1:06,8
6 #3 Simone Tempestini / Sergiu Itu (ROU) Skoda Fabia Rally2 evo +1:11,8
7 #5 Javier Pardo / Adrián Pérez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +1:14,3
8 #11 Grzegorz Grzyb / Adam Binieda (POL) Skoda Fabia Rally2 evo +1:35,8
9 #55 Csomós Miklós / Nagy Attila Skoda Fabia Rally2 evo +1:51,4 
10 #20 Tommaso Ciuffi / Nicoló Gonella (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +2:23,1
11 #10 Herczig Norbert / Czakó Janek Skoda Fabia Rally2 evo +2:27,5 
12 #6 Ken Torn / Ken Jarveoja (EST) Ford Fiesta R5 MkII +2:53,8 (0:20)
13 #4 Alberto Battistolli / Danilo Fappani (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +3:06,2
14 #29 Raphael Astier / Frédéric Vauclare (FRA) Alpine A110 RGT +3:40,9
15 #22 Albert von Thurn und Taxis / Bernhard Ettel (GER / AUT) Skoda Fabia Rally2 evo +4:14,3 

További eredmények

Friss