2024. április 24. 17:24

KezdőlapERCCsomós kilencedik, Herczig Eb 12., Crugnola vezet 

Csomós kilencedik, Herczig Eb 12., Crugnola vezet 

-

Andrea Crugnola vezet a Róma Rally első napjának végén, miután nagy csatában sikerült megelőznie Damiano De Tommasot. A verseny élén három olasz versenyző áll. Csomós Miklós a kilencedik, míg Herczig Norbert az Eb értékelés 12. helyén áll. 

Az Olasz Rally Bajnokság megmutatta erejét a Róma Rally első napján, mely során a olasz pontverseny első két helyezettje, Andrea Crugnola és Damiano De Tommaso tizedekre menő harcot vívott. 

Crugnola
Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A szombati utolsó előtti szakaszig az olasz bajnokság második helyén álló Damiano De Tommaso vezetett, azonban a nap leghosszabb, 29 km-es szakaszán valami történt és ott, valamint a nap utolsó szakaszán összesen 15,1 másodpercet vesztett az olasz bajnokság éllovasával szemben, így Crugnola 9,5 másodperc előnnyel vezet az első nap végén. 

Simone Campedelli idei legjobb eredménye a Rally Európa-bajnokságon egy ötödik hely volt, melyet a Kanári-szigeteken szerzett meg, hazai versenyén azonban szinte mindvégig a harmadik helyen állt az első nap során, és bár üldözői folyamatosan nyomást gyakoroltak rá, végül a napot 8,7 másodperccel Yoann Bonato előtt tudta befejezni. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Yoann Bonato, Efrén Llarena és Simone Tempestini ugyanakkor a nyitó nap nagy csatáját vasárnap is folytatja, hiszen a francia versenyzőt mindössze 7 tizedmásodperccel követi az Eb éllovas spanyol, míg az olasz-román Tempestini 4,2 másodperc hátránnyal áll Bonato mögött. 

A negyedik helyre ugyanakkor az olasz bajnokság harmadik helyén álló Fabio Andolfi is pályázhat még, hiszen csupán 5,8 másodpercre van Bonatótól. 

A dobogós helyekért harcolhatott volna a cseh Filip Mares és a lett Liepaja rally győztese, Martins Sesks is, azonban a cseh versenyző a pénteki szuperspeciál szakaszon műszaki hiba miatt kiesett, míg a lett skodás a szombati második szakaszon csúszott egy ház udvarára, ahonnan bár ki tudott jönni, de több, nagyon sok időt vesztett. 

A kétszeres Európa-bajnok Giandomenico Basso tempója ugyancsak nagyon jó az olasz szakaszokon, azonban az első két szakaszon egyaránt korán rajtolt, amiért 1:10 perc büntetést kapott. 

A magyar versenyzők közül Herczig Norbert és Czakó Janek a leghosszabb szakasz délelőtti teljesítésénél küzdött a fékkel, majd a délutáni első szakaszon megforgott, így az eb értékelés 12. Helyéről várhatják a vasárnapi folytatást. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Csomós Miklós és Nagy Attila eredménye továbbra sem számít az Eb értékelésébe, mivel a Hankook az év elején kicsúszott a gumiszállítókra vonatkozó regisztrációs határidőből. A HUMDA Academy versenyzője, így Olaszországban is csak a 2023-as szezonra készül, de így is a kilencedik helyen állnak az első nap záró szakasza után. 

Mixiék, valamint az ERC4-ben érdekelt László Martin és Berendi Dávid, valamint Herczig Patrik és Varga Kristóf számára a verseny harmadik szakaszát baleset, míg negyedik szakaszát erdőtűz miatt etappá nyilvánították. 

László Martinék a szombati utolsó szakaszon sajnos kicsúsztak és az ERC4 és junior mezőny ötödik helyéről kiállni kényszerültek, míg Herczig Patrikék az ERC4 15., és Clio Kupa ötödik helyén állnak. 

Vasárnap ismét hat szakasz vár a mezőnyre. 

Róma Rally, állás 7 szakasz után 
1 #14 Andrea Crugnola / Pietro Elia Ometto (ITA) Citroen C3 Rally2 56:47,8
2 #15 Damiano De Tommaso / Giorgia Ascalone (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +9,5
3 #8 Simone Campedelli / Tania Canton (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +26,4
4 #9 Yoann Bonato / Benjamin Boulloud (FRA) Citroen C3 Rally2 +35,1
5 #1 Efrén Llarena / Sara Fernandez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +35,8
6 #3 Simone Tempestini / Sergiu Itu (ROU) Skoda Fabia Rally2 evo +39,3
7 #16 Fabio Andolfi / Manuel Fenoli (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +40,9
8 #4 Alberto Battistolli / Danilo Fappani (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +51,7
9 #55 Csomós Miklós / Nagy Attila Skoda Fabia Rally2 evo +1:01,5 
10 #11 Grzegorz Grzyb / Adam Binieda (POL) Skoda Fabia Rally2 evo +1:05,0
11 #5 Javier Pardo / Adrián Pérez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +1:06,5
12 #10 Giandomenico Basso / Lorenzo Granai (ITA) Hyundai i20 N Rally2 +1:12,7 (1:10)
13 #10 Herczig Norbert / Czakó Janek Skoda Fabia Rally2 evo +1:35,1 
14 #29 Raphael Astier / Frédéric Vauclare (FRA) Alpine A110 RGT +1:46,1
15 #20 Tommaso Ciuffi / Nicoló Gonella (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +1:48,8
16 #6 Ken Torn / Ken Jarveoja (EST) Ford Fiesta R5 MkII +1:54,6
#52 Herczig Patrik / Varga Kristóf Renault Clio Rally5 +10:57,9 
#40 László Martin / Berendi Dávid Renault Clio Rally4 kiesett

További eredmények

Friss