2024. április 24. 01:16

KezdőlapERCOlasz dominancia, Herczig 12. 

Olasz dominancia, Herczig 12. 

-

Ahogy az várható is volt, olasz dominancia mellett zajlott le a Róma Rally szombat délelőtti programja, melynek végén 3 és fél olasz versenyző áll az élen, míg Herczig Norbert a 12. 

Damiano De Tommaso azt követően, hogy tegnap megnyerte a Róma Rally első, szuperspeciál szakaszát, szombaton is folytatta nagyszerű tempóját, hiszen még egy szakaszt tudott nyerni, valamint a két további gyorsaságin második és harmadik időt ért el. 

A skodás versenyző a szombat délelőtti kör után vezet is a versenyen 4,8 másodperccel Andrea Crugnola előtt. 

De Tommaso két szakaszgyőzelme mellett eddig csak Giandomenico Basso tudott két gyorsaságit nyerni, azonban mivel már két alaklommal is túl hamar lépett a gázra, kapott 1:10 perc büntetést, amivel komoly hátrányt szedett össze. 

A harmadik helyen, igaz már kissé nagyobb távolságban az élen álló két versenyzőtől, Simone Campedelli teszi még nagyobbá az olasz dominanciát, sőt a negyedik helyen is az a Simone Tempestini áll, aki olasz és román nemzetiségű is egyben. A két skodás páros az utolsó délelőtti szakaszon cserélt helyet. 

Campedelli előnye azonban minimális az őt üldözőkkel szemben, hiszen Tempestini 3,7, Efrén Llarena 5, Yoann Bonato 6,3, Fabio Andolfi 9,1 másodperccel követi csak. 

Tempestini és Llarena csatáját az is érdekessé teszi, hogy Nil Solans Róma Rallytól való visszalépése után gyakorlatilag Tempestini vált a spanyol versenyző fő riválisává az Eb címet illetően. 

A délelőtti második szakaszon egy udvarba esett Martins Sesks, azonban jó pár perc elteltével onnan kijőve versenyben tudott maradni, de csak a vasárnapi Power Stage-en maradt esélye a pontszerzésre. 

Ugyancsak a verseny harmadik, 29 km-es szakaszán szenvedett balesetet Emmanuel Guigou az Alpine-nal, ami miatt a gyorsaságit etappá is kellett nyilvánítani. A francia versenyző szombat reggel az előkelő harmadik időt autózta, de jó szereplését nem tudta sokáig folytatni. 

Ami a magyar versenyzőket illeti, Herczig Norbert először versenyez Czakó Janekkal, azonban vélhetően az összeszokottság hiánya, valamint az MRF Team magyar pilótájának fékekben való bizalmatlansága miatt csak az Eb értékelés 12. helyén áll. A hosszú gyorsaságin szedték össze a hátrány nagy részét, a harmadik gyorsaságin változtattak a beállításokon és gyorsultak is.

A Guigou-baleset miatt etappá váló szombati második szakasz miatt eddig csak egy sgyorsaságit tudott versenytempóban teljesíteni a másik három magyar kettős, akik közül Csomós Miklós és Nagy Attila a nyolcadik időt autózva a 14. helyen állt a mai nyitó szakaszt követően, eredményük azonban továbbra sem számít az Eb-értékelésbe. 

Nem úgy László Martin és Berendi Dávid teljesítménye, akik a második szakaszt követően az ERC4 és junior mezőny hatodik helyén álltak, míg Herczig Patrik és Varga Kristóf az ERC4 19., és Clio Kupa hetedik helyét foglalták el.

A harmadik szombati szakasz ugyancsak etap lett Csomóséknak, és az ERC4-ben induló magyar versenyzőknek, mivel erdőtűz keletkezett, amit sikerült eloltani.

Délután ismét teljesíti a mezőny a délelőtti kört.

Róma Rally, állás 4 szakasz után 
1 #15 Damiano De Tommaso / Giorgia Ascalone (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo 29:19,3
2 #14 Andrea Crugnola / Pietro Elia Ometto (ITA) Citroen C3 Rally2 +4,8
3 #8 Simone Campedelli / Tania Canton (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +15,2
4 #3 Simone Tempestini / Sergiu Itu (ROU) Skoda Fabia Rally2 evo +18,9
5 #1 Efrén Llarena / Sara Fernandez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +20,2
6 #9 Yoann Bonato / Benjamin Boulloud (FRA) Citroen C3 Rally2 +21,5
7 #16 Fabio Andolfi / Manuel Fenoli (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +24,3
8 #4 Alberto Battistolli / Danilo Fappani (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +33,2
9 #6 Ken Torn / Ken Jarveoja (EST) Ford Fiesta R5 MkII +35,1
10 #5 Javier Pardo / Adrián Pérez (ESP) Skoda Fabia Rally2 evo +38,5
11 #11 Grzegorz Grzyb / Adam Binieda (POL) Skoda Fabia Rally2 evo +38,6
12 #10 Herczig Norbert / Czakó Janek Skoda Fabia Rally2 evo +48,0 
13 #20 Tommaso Ciuffi / Nicoló Gonella (ITA) Skoda Fabia Rally2 evo +1:04,2
14 #10 Giandomenico Basso / Lorenzo Granai (ITA) Hyundai i20 N Rally2 +1:10,3 (1:10)
15 #22 Albert von Thurn und Taxis / Bernhard Ettel (GER / AUT) Skoda Fabia Rally2 evo +1:18,7

További eredmények

Friss