2024. április 30. 08:43

KezdőlapF1A Ferrari elnöke nem elégedett, de kitart Binotto mellett

A Ferrari elnöke nem elégedett, de kitart Binotto mellett

-

A sorozatos hibák ellenére támogatásáról biztosította Mattia Binottót John Elkann, a Ferrari elnöke. Ugyanakkor kiemelte, hogy ennél több kell.

Noha az idei szezonban sikerült véget vetniük a két éves böjtnek, és ismét a futamgyőzelmekért harcolhatnak, a Ferrari mégis rengeteg kritikát kap a 2022-es teljesítménye miatt. Az F1-75-ös kétségtelenül gyors autó lett, ám a megbízhatósága nem az igazi, ami miatt a Scuderia rengeteg pontot veszített. Ehhez jönnek hozzá a stratégiai és vezetői hibák, amik együttesen azt eredményezték, hogy hét versennyel a szezon vége előtt már csak matematikai esélyük van utolérni a Red Bullt és Max Verstappent.

A sorozatos ballépések miatt többen nem értik, hogy Mattia Binotto miért nem változtat a csapat összetételén, egyesek pedig azt is megkérdőjelezik, hogy valóban a svájci olasz-e a megfelelő ember arra, hogy ismét a csúcsra juttassa a maranellóiakat. John Elkann, a Ferrari elnöke azonban nem tartozik ezek közé, a Gazzetta dello Sportnak ugyanis elmondta, hogy teljes mértékben hisz a Scuderia csapatfőnökében, de azért hozzátette, hogy az istállónak nyilvánvalóan javulnia kell.

„Nagyon hiszünk Mattia Binottóban, és mindent értékelünk, amit ő és az összes mérnökünk csinál, de kétségtelen, hogy a Maranellóban, a garázsban, a bokszfalon és az autóban folyó munkának is javulnia kell. Folytatnunk kell a fejlődést, és ez igaz a szerelőkre, a mérnökökre, a versenyzőkre, és nyilvánvalóan a teljesen menedzsmentre, beleértve a csapatfőnököt is. Láthattuk, hogy továbbra is túl sok a hiba, ha a megbízhatóság, a vezetés és a stratégia kerül terítékre. Binottóba és a csapatába fektetni a bizalmunkat helyes döntésnek bizonyult és kifizetődött. Nekik köszönhetően ismét versenyképesek vagyunk és nyerünk, de nem vagyok elégedett, mert úgy vélem, hogy mindig teljesíthetnénk jobban.”

Carlos Sainz, Mattia Binotto, Charles Leclerc, Ferrari, Olasz Nagydíj
Binotto állása a jelek szerint nincs veszélyben Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Elkann kiáll a Ferrari idei szezon előtti fejlesztési stratégiája mellett is, amelynek lényege az volt, hogy a motorfejlesztés befagyasztása előtt megpróbálnak minél nagyobb teljesítményugrást véghezvinni, és ledolgozni a hátrányukat a Hondával és a Mercedesszel szemben, a megbízhatósággal pedig csak ezután foglalkoznak, hiszen az azzal kapcsolatos fejlesztések a befagyasztás után is engedélyezettek.

„Az első célunk az volt, hogy versenyképesek legyünk. Ha nem vagy az, akkor semmit nem tudsz elérni, míg a megbízhatóságon mindig lehet javítani. Ezért gondolom úgy, hogy 2026 előtt a Ferrari újra meg fogja nyerni a konstruktőri és a versenyzői világbajnoki címet is, Charles Leclerc-rel a pole pozícióban – utalt Elkann a 2026-ban érkező új motorszabályok bevezetéséig terjedő időszakra. – Szerencsések vagyunk, hogy két nagyszerű versenyzőnk van, valószínűleg a miénk a legerősebb pilótapáros” – tette hozzá.

Friss