2024. április 30. 09:04

KezdőlapF1Vettel teljesen megváltozott - ez volt az oka

Vettel teljesen megváltozott – ez volt az oka

-

A több mint tíz éve a Forma-1-ben dolgozó riporter szerint nagyon is tetten érhető a négyszeres világbajnok személyiségében végbement változás, aminek az okait is tudni véli.

Sebastian Vettel kétségtelenül hatalmas népszerűségnek örvendő pilótaként vonult vissza, és talán még soha egyetlen Forma-1-es pilótát sem búcsúztatott úgy a sportág és a mezőny, mint őt Abu-Dzabiban. A négyszeres világbajnok azonban nem volt mindig ekkora közönségkedvenc, aminek egy része természetesen betudható annak, hogy 2010 és 2013 között zsinórban négy vb-címet nyert, az ilyen szintű dominancia pedig mindig megosztja az embereket.

Nincsenek szavak – soha senkit nem búcsúztattak úgy az F1-ben, mint Vettelt

Natalie Pinkham, a Sky Sports riportere szerint azonban más is történt Vettellel azon kívül, hogy 2013 után nem nyert több világbajnokságot, és a személyiségében történt változások is hozzájárultak ahhoz, hogy ennyire közkedvelt lett.

„Nem tudom, te hogy vagy vele, Damon, de az utóbbi 12 évet a sportágban töltve én valódi változást tapasztaltam rajta, amit annak tudok be, hogy apa lett – jelentette ki az F1 Nation podcastban Damon Hillnek a 2011 óta hétvégéről hétvégére a Forma-1-es paddockban dolgozó, tehát Vettelt azóta testközelből figyelő és jól ismerő riporter. – Teljesen megváltozott, amikor azzá vált, és jobban elkezdett törődni az őt körülvevő világgal. Nem volt annyira könyörtelen abban, ahogy kapcsolatba lépett az emberekkel, mint a múltban. Nem minden a győzelemről szólt, elkezdte látni a tágabb képet. Egy igazán szerethető fickó, aki változtatni akar a világon.”

Vettel első gyermeke 2014 elején született, könnyű lenne tehát párhuzamot vonni a sikerek abbamaradásával, de ez ennél természetesen jóval összetettebb kérdés. Az viszont tény, hogy a német pilóta az utóbbi években minden korábbinál többet és hangsúlyosabban foglalkozott az olyan gondokkal, mint a világban tapasztalható társadalmi egyenlőtlenségek vagy a környezetvédelmi problémák, ami Pinkham szerint nagyrészt az apaságnak köszönhető.

Sebastian Vettel, Red Bull, Monacói Nagydíj, 2013
Vettel gyerekei születése előtt másként látta a világot? Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Hogy emiatt nem fordított volna elég figyelmet a munkájára, az azért nem túl valószínű, hiszen az Aston Martin csapatfőnöke külön kiemelte, hogy még pályafutása utolsó futamain is éjszakába nyúlóan egyeztetett a mérnökökkel, és igyekezett segíteni a csapatot a minél jobb 2023-as felkészülésben, holott tudta, hogy jövőre már nem lesz itt.

Ami viszont tetten érhető volt Vettel idei szezonjában, hogy miután bejelentette a visszavonulását, igencsak felszabadulttá vált, és a legtöbb emlékezetes 2022-es teljesítménye az ezutáni versenyeken született. Damon Hill szerint mindez pedig nem véletlen.

„Ez igazán érdekes. Bármilyen sportnak lenyűgöző a pszichológiája, de különösen érdekel, hogy a versenyzők miként tudják visszaszerezni a vezetés iránti szenvedélyüket. Amint megjelenik a legkisebb kétség, elkezdesz kételkedni abban, hogy akarsz-e még versenyezni, és hogy élvezed-e. Így nagyon nehéz jól teljesíteni” – ecsetelte az 1996-os világbajnok, aki könyvében maga is leírta, mekkora kínszenvedés volt neki befejezni az utolsó idényét, amely során már év közben kiszállt volna.

„Amint meghozta a döntést, hogy »Többé nem leszek autóversenyző«, majd visszaült az autóba, elkezdte újra élvezni, pusztán a vezetés miatt. »Forma-1-es autóban vagyok, élvezni fogom«, és hirtelen elkezdett jönni a teljesítmény” – mondta Vettelről.

Hill egyébként biztos benne, hogy Vettel látni fogjuk még a Forma-1-es paddockban. „Nem most láttuk őt utoljára. Valamilyen minőségben vissza fog térni a Forma-1-be, mert érdeklődünk iránta. Hatalmas része volt ennek a sportnak, úgyhogy valamilyen módon a jövőben is hozzá fog járulni. Most viszont valószínűleg egy kis távolságra és perspektívára van szüksége, legalábbis nekem arra volt.”

Árulkodó szavak – Vettel visszavonulása nem lesz végleges?

„Ez a sport elvakítja az embert. A paddockból, a rajtrácsról, a pilótafülkéből látod a világot, de ilyenkor hátraléphetsz, és mindannak a kontextusában láthatod a Forma-1-et, ami a világban zajlik. A Forma-1 soha nem fog jelentéktelennek tűnni, de nem ez lesz a legfontosabb dolog a világon. Ez az, amiben olyasvalaki, mint Seb, nem segíthet, de tudod, hogy valami más is zajlik, és nem irányíthatod a világot. Az F1 nem… korlátozva van, hogy mit tehet a világ problémáinak megoldásáért.”

Hill megemlítette azt is, hogy bár jó kiszakadni az F1 mókuskerekéből, azért nem könnyű az átállás. „Jövőre képes lesz úgy felkelni, hogy ő határozza meg a saját napirendjét, ami felszabadító, ugyanakkor eléggé ijesztő is. De még nagyon fiatal. Én 40 évesen hagytam abba, ő pedig 35-36. Úgyhogy még nagyon fiatal.”

Friss