2024. április 26. 18:43

KezdőlapF1Árulkodó szavak - Vettel visszavonulása nem lesz végleges?

Árulkodó szavak – Vettel visszavonulása nem lesz végleges?

-

Lewis Hamilton biztos benne, hogy Sebastian Vettel legkésőbb 2025-ben ismét a Forma-1-es mezőny tagja lesz, de a négyszeres világbajnok apja is elejtett egy megjegyzést ezzel kapcsolatban.

A vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjjal lezárult Sebastian Vettel 2007 óta tartó Forma-1-es pályafutása. A 35 esztendős pilóta 299. nagydíjrajtja után, négy világbajnoki címmel, 54 győzelemmel és 57 pole pozícióval a zsebében akasztotta szögre a sisakját. Az Aston Martin versenyzőjét a teljes Forma-1-es paddock rendkívüli módon búcsúztatta, és gyakorlatilag a teljes szezonzáró versenyhétvége róla szólt. De lehet, hogy nem ez volt Vettel utolsó Forma-1-es versenye?

Hihetetlen történetek és megható szavak a visszavonuló Vettelről, a legnagyobb riválisoktól

Azt korábban ő is elismerte, nem jelentheti ki 100%-ig, hogy soha nem fog visszatérni, mert bár az a célja, hogy ne hiányozzon neki az F1, és megtalálja az örömöt a versenyzés utáni életében, nem tudhatja, hogy mit fog érezni néhány hónap, vagy néhány év múlva. A jelek szerint pedig vannak olyanok, akik már most úgy vélik, hogy látjuk még Vettelt az F1-ben.

Mindjárt az abu-dzabi versenyhétvége kezdetén lezajlott egy olyan párbeszéd az FIA sajtótájékoztatóján Lewis Hamilton és Vettel között, amire sokan felkapták a fejüket. Íme:

Hamilton: „Azon gondolkoztam, hogy a legtöbb pilóta visszatér. Ő is visszatért (Alonsóra néz), és valószínűleg te is vissza fogsz. Más versenyzőket is látunk visszatérni. Ezért úgy ülök itt, hogy elfogadom, hogy igen, ez az utolsó versenyed…de…vissza fog térni. A Forma-1 újra be tud szippantani. Olyan sok másik versenyző esetében láttuk ezt, nem?”

Vettel: „Talán megegyezhetünk. Majd a sajtótájékoztató után beszélünk, hogy te mikor akarsz elmenni, és talán én majd akkor akarok visszatérni!”

Hamilton: „És csak cserélünk. Váltjuk egymást.”

Hamilton a Sky Sports-nak ezután még hozzátette, hogy „Nem hiszem, hogy ez egy búcsúshow, hanem inkább egy »viszontlátásra«, mert vissza fog térni. Rá fogom tenni a pénzemet, hogy vissza fog térni, és most csak szabadságot vesz ki. Egy, maximum két évet, és aztán visszajön.”

Vettel senkit sem ölelt meg, amikor mind a 19 társa sorfalat állt neki az utolsó versenye előtt, csak Hamiltont

A hétszeres világbajnok köztudottan szoros barátságot ápol Vettellel, így vélhetően nem a levegőbe beszél, hanem ez a meggyőződése, amit akár a némettel folytatott beszélgetésekre is alapozhat.

És nem a Mercedes versenyzője volt az egyedüli, aki szerint Vettel visszatérhet. Az Abu-dzabi Nagydíj után az F1 mikrofonjai elcsípték Sergio Pérez és Charles Leclerc között a pódiumceremónia előtt, a pihenőszobában lezajlott párbeszédet, amely során a mexikói pilóta azt monda a Ferrari versenyzőjének, hogy „nem érződött ez búcsúnak Vetteltől.” Leclerc ugyanakkor nem így látta, és azt felelte: „Nem hiszem, hogy vissza fog térni.”

Ennél is sokatmondóbb lehet azonban a fia visszavonulását már az utóbbi hónapok nyilatkozatai alapján is nehezen viselő Norbert Vettel, a négyszeres világbajnok édesapjának elejtett megjegyzése. Idősebb Vettel az Abu-dzabi Nagydíj rajtrácsán fia autója mellett állva nyilatkozott a Servus TV riporternőjének (aki nem mellesleg Fernando Alonso barátnője), aki megkérdezte tőle, hogy miként érzi magát fia utolsó Forma-1-es futama előtt, mire Norbert Vettel úgy reagált, hogy „egyelőre [az utolsó]”. Ezen kicsit Andrea Schlager is meglepődött, de már nem volt ideje visszakérdezni, Vettel apukája ugyanis elkezdett válaszolni a kérdésre, de nem sokkal később elérzékenyült és inkább arrébb sétált.

Norbert Vettel végigkísérte fiát az abu-dzabi versenyhétvégén, és közben azért nem felejtett el remekül szórakozni

Természetesen mindez még nem bizonyítja azt, hogy Vettel biztosan vissza fog térni, de azt mindenképpen mutatja, hogy nem kiégett, motivációját vesztett, alulteljesítő pilótaként távozik a Forma-1-ből. Ahhoz pedig nem kell messzire menni, hogy két-három évet kihagyó világbajnokokat találjunk a Forma-1-ben, sőt, elég veretes a névsor. Ki tudja, talán Vettel is csatlakozik Niki Laudához, Michael Schumacherhez, Kimi Räikkönenhez és Fernando Alonsóhoz. Amennyiben bálványa és barátja, a hétszeres világbajnok német példáját követve három szezont tölt a partvonalon, 2026-ban térhetne vissza. Pont akkor, amikor az Audi beszáll a Forma-1-be. Pont úgy, ahogy Schumacher tette a 2010-ben gyári csapatként érkező Mercedesszel.

Friss