2024. április 19. 17:45

KezdőlapF1Vettel meggondolhatja magát? - nem zárja ki, hogy Schumacherhez hasonlóan meghúzza a...

Vettel meggondolhatja magát? – nem zárja ki, hogy Schumacherhez hasonlóan meghúzza a váratlant

-

Sebastian Vettel nem zárja ki, hogy egy-két év múlva visszatér a Forma-1-be.

Pontosan két hét múlva, az Abu-dzabi Nagydíjon Sebastian Vettel lezárja 2007 óta tartó, 15 és fél szezont felölelő Forma-1-es pályafutását, és várhatóan 299 F1-es nagydíjrajttal (300 lenne, ha a 2016-os Bahreini Nagydíj felvezető körében nem füstöl el a Ferrarijának motorja) a háta mögött szögre akasztja a sisakját.

A négyszeres világbajnok a sportág történetének harmadik legsikeresebb versenyzőjeként fog visszavonulni, és nem is tervezi, hogy visszatér, ám a Der Spiegelnek adott interjúban elárulta, nem zárja ki, hogy egy napon mégis újra az F1-ben fog versenyezni.

„Szeretném kizárni, de nem tehetem. Nem tudom, hogy miként fogom érezni magam egy vagy két év múlva. Ami a fizikai részét illeti, egy olyan sportot űzök, amelybe vissza lehet térni egy-két év kihagyás után, de remélem, hogy két év múlva azt mondom: »Nem, köszönöm, nincs szükségem arra, hogy ismét versenyezzek.«” – mondta a 35 esztendős német, akinek a kora sem jelenthetne önmagában akadályt, tekintve, hogy a 2025-ös szezon rajtjánál 37 és fél éves lenne, Lewis Hamilton pedig jelenleg ugyanennyi idősen kiváló teljesítményre képes, de a 41 esztendős Fernando Alonso is magas szinten versenyez.

Vettel még vissza sem vonult, de már a visszatérésen gondolkozik

Vettel ugyanakkor azt tervezi, hogy megpróbál teljesen elszakadni szeretett sportágától. „Nincsenek otthon képek magamról a falon vagy trófeáim vitrinben. Sok más dolog is érdekel, és várom, hogy azokkal foglalkozhassak. És különben is, három gyerek mellett soha nem unalmas otthon lenni.”

Hogy mennyire nincsenek az F1-el kapcsolatos tervei a jövőre nézve, az abból a kijelentéséből derül ki, hogy a 2023-as bahreini szezonnyitón „biztosan nem fogok szakértőként, mikrofonnal a kezemben a kamera előtt állni”, illetve, „abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán nézni akarom majd a versenyeket.”

„A Forma-1 volt az életcélom 16 éven át, most pedig titkon azt remélem, hogy jól megleszek nélküle” – tekintett előre. „Ha szeretsz valamit, kitarthatsz mellette”, de „én a másik utat akarom választani, azaz függetleníteni akarom magamat és felismerni, hogy »Rengeteg más izgalmas dolog van, és sikerül kinyitnom a következő ajtót, és megtalálni a boldogságomat ott.«”

Sebastian Vettel, Aston Martin, Mexikói Nagydíj
Lehet, hogy nem végleg búcsúzik? Fotó: Aston Martin

Persze ő is tisztában van vele, hogy nagy a veszélye annak, hogy az ember függőjévé válik a figyelemnek, és nehéz lehet hirtelen teljesen elvonulni a nyilvánosság elől.

És persze előfordulhat, hogy Vettel is rájön majd, hogy hiányzik neki a Forma-1, és lehúzna még néhány évet, ahogy barátja és példaképe, Michael Schumacher tette, amikor három év kihagyás után 2010-ben visszatért a Mercedesszel.

Amennyiben Vettel ugyanennyi időt töltene távol a száguldó cirkusztól, majd visszatérne, ő is megtehetné ezt egy éppen beszálló nagy német autógyár színeiben, hiszen az Audi 2026-ban érkezik gyári istállójával (a Sauberben vásárolnak többségi részesedést) a Forma-1-be. És hát, marketingszempontból sem lenne utolsó mindezt egy szintén német négyszeres világbajnokkal a fedélzeten végrehajtani.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Der Spiegel

Friss