2024. április 30. 12:49

KezdőlapF1Kiderült, hogy Russell a csapatfőnökök szerint is jobb volt-e Hamiltonnál – megérkezett...

Kiderült, hogy Russell a csapatfőnökök szerint is jobb volt-e Hamiltonnál – megérkezett a lista

-

Az F1 közzétette, hogy a csapatfőnökök szavazatai alapján melyik tíz pilóta nyújtotta a legjobb teljesítményt a 2022-es idényben. Az első két helyezett aligha okoz meglepetést, a mögöttük lévő sorrendet viszont adott esetben már lehet vitatni.

A Forma-1-ben immáron hagyománnyá vált, hogy a csapatfőnökök megszavazzák, hogy szerintük melyik tíz pilóta nyújtotta a legjobb teljesítményt az idei szezon során. Ezúttal is mind a tíz szakember részt vett a voksoláson, amely úgy nézett ki, hogy az első tízet kellett megjelölniük sorrendben, és a versenyzőket ugyanúgy pontozták, mintha egy futamon értek volna be ebben a sorrendben.

Az első helyezett alighanem senkit nem lep meg: Max Verstappen 207 egységgel zárt az élen, miután rekordot jelentő 15 győzelemmel és több egyéb csúcsot is megdöntve védte meg világbajnoki címét. Az már viszont talán meglepő, hogy bár jóval simábban zárt az élen, mint tavaly, ezúttal 6 ponttal kevesebbet zsebelt be, mint 2021-ben. Az pedig tényleg furcsa, hogy akadt legalább egy csapatfőnök, aki a negyedik vagy annál rosszabb helyre tette a saját listáján, máskülönben ez a pontszám matematikailag nem lenne lehetséges.

Ahogyan a valóságban, úgy Verstappen itt is simán győzött, hiszen 63 egységgel előzte meg Charles Leclerc-t. A monacói pilóta az imolai és a Le Castellet-i hibáját leszámítva szintén kimagasló teljesítményt nyújtott a szezon nagy részében. Ennek köszönhetően a tavalyi ötödik hely után idén a csapatfőnököknél is második lett, pontszáma pedig több mint a duplájára nőtt.

Max Verstappen, Red Bull, Abu-dzabi Nagydíj
Nem mindenkinél Verstappen volt a legjobb Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Innentől kezdve viszont a csapatfőnökök sorrendje nem egyezik meg a bajnokságéval, ami persze teljesen normális. A két éllovas mögött a Mercedes pilótái végeztek a voksoláson, és ahogyan a valóságban, úgy George Russell itt is legyőzte Lewis Hamiltont. Az ifjabbik brit versenyző az idény első harmadában kétségtelenül jobban teljesített csapattársánál, akinek azonban többször pechje is volt, ám utána fordult a kocka, és az esetek többségében Hamilton szerepelt jobban, még akkor is, ha Russell szerezte a csapat idei egyetlen pole pozícióját, illetve futamgyőzelmét. A csapatfőnökök viszont elég egyértelműen a 24 éves versenyzőt látták a jobbnak, hiszen 127 pontjával szemben a hétszeres világbajnok csak 100-at zsebelt be.

Az ötödik pozícióban a bajnokság harmadik helyén végző, de kimagasló teljesítményt nem nyújtó Sergio Pérez zárt 91 egységgel, 10-zel megelőzve Lando Norrist, aki itt is a legtöbb pontot gyűjtötte az élcsapatok versenyzőit leszámítva. Sőt, ezen a tabellán egyet meg is előzött közülük, hiszen Carlos Sainz csak a hetedik lett 68 ponttal. Fernando Alonso mindössze egyetlen egységgel maradt le honfitársától, esetében viszont teljesen egyértelmű volt, ami a Mercedesnél csak kérdésként merülhetett fel: hiába kapott ki Esteban Ocontól a bajnokságban, kétség sem férhet hozzá, hogy jobb teljesítményt nyújtott, mint a francia versenyző.

Valtteri Bottas a Mercedestől az Alfa Romeóhoz igazolva is a kilencedik legjobb teljesítményt nyújtotta a csapatfőnökök szerint, 5 ponttal megelőzve a 24 egységig jutó Sebastian Vettelt. A visszavonuló négyszeres világbajnok Pérez mellett a másik olyan versenyző a listán, aki tavaly nem fért fel oda, ők ketten Pierre Gaslyt és Ocont taszították le. A mezőny hátsó felének sorrendjére nem derült fény, de az biztos, hogy ezek a pilóták összesen 72 pontot kaptak.

A tíz legjobb pilóta a 2022-es szezonban a csapatfőnökök szavazatai alapján

# Pilóta Pontszám
1. Max Verstappen 207
2. Charles Leclerc 144
3. George Russell 127
4. Lewis Hamilton 100
5. Sergio Pérez 91
6. Lando Norris 81
7. Carlos Sainz 68
8. Fernando Alonso 67
9. Valtteri Bottas 29
10. Sebastian Vettel 24

Friss