2024. április 30. 08:39

KezdőlapTEREPRALLYMajdnem lemaradt a Mini a Dakarról

Majdnem lemaradt a Mini a Dakarról

-

Az utolsó pillanatban értek oda az X-Raid Team T1+ kategóriás Mini versenyautói a Dakar Rally szervizparkjába. Az autókat repülővel szállította a csapat a szaúd-arábiai Sea-Camp-be.

Miközben Sven Quandt az Audi programjának felelős vezetője a négykarikások RS Q e-tron E2 versenyautójának fejlesztését felügyelte, a háttérben a szintén hozzá köthető Mini csapattal is fejleszett. A hatszoros győztes márka ugyanabban a kategóriában indul mint a Toyota és a Bahrein X-Raid Team, így a T1U kategóriába sorolt Audi versenytársainak kétfelé kell figyelni. Kérdés, mi lesz abban az esetben, ha a két Quand felügyelte csapat, az Audi és a Mini harcolt majd az összetett elsőségért?

Mini Dakar
foto: X-raid MINI JCW Team

A csata majdnem elmaradt, mert a bioüzemanyagra átállított Minik az utolsó pillantban érkeztek csak meg a táborba egy teherszállító repülővel. A két Minit rutinos párosok vezetik majd. A 2022-es Dakaron még T1 kategóriás autókkal Sebastian Halpern és Jakub Przygonski is az első tízben végzett. Przygonski a hatodik, Halpern pedig a nyolcadik helyen ért célba, és ezzel ők voltak a legjobb nem T1+ indulók.

„Büszke vagyok arra, hogy ennek a prototípusnak a pilótája lehetek. Sokat dolgoztunk az X-raiddel. A projekt öt-hat hónappal ezelőtt kezdődött, és csak néhány hete végeztük az első teszteket. A legutóbbi Dakaron nagyon nehéz volt egy buggyval az élmezőnybe kerülni. Idén valószínűleg változni fog a helyzet a technológiai különbségeket kiegyenlítő  új szabályokkal, de a dűnéken és a hepehupás terepen könnyebben vezethető a 4×4-es autó. Bízom benne, még akkor is, ha esetleg utolér minket a balszerencse az autóval. Mindenesetre ez egy hosszú távú projekt” – mondta Przygoński.

Mini Dakar
foto: X-raid MINI JCW Team

 

Friss