2024. április 30. 21:41

KezdőlapF1A Red Bulltól megszerzett szaktudással mászna ki a gödörből a Ferrari

A Red Bulltól megszerzett szaktudással mászna ki a gödörből a Ferrari

-

Sajtóértesülések szerint házon belül pótolják a Ferrari múlt héten távozott kulcsemberét, az utód munkáját pedig a Red Bulltól igazolt szakemberek segítik. Ami az egykori koncepcióért felelős főtervezőt illeti, egyre biztosabbnak tűnik, hogy hol fog kikötni.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, múlt héten lemondott David Sanchez, a Ferrari addigi koncepcióért felelős főtervezője. Ekkor még csak találgatni lehetett, hogy a döntésének a vártnál jóval gyengébb szezonkezdet – az autó tempója jócskán elmaradt a Red Bullétól –, vagy valami egyéb tényező az oka. A spanyol származású francia szakember nemrég egy rövid bejegyzés formájában adott választ a kérdésre.

Binotto után újabb nagy név mondott le, és távozik azonnali hatállyal a Ferraritól

„10 év után úgy döntöttem, hogy elhagyom a Ferrarit egy másik F1-es projektért – írta a LinkedInen. – A döntésem jó ideje nagyon érlelődött. Alig várom, hogy visszatérjek a munkához.” A „visszatérés” szót nyilvánvalóan arra az alkalomra értette, amikor majd újra elkezdhet dolgozni, ám a jelek szerint a kifejezést esetében másképp is lehet értelmezni.

Már a távozása után is pedzegették, de olasz lapértesülések szerint egyre biztosabb, hogy Sanchez a McLarenhez tart. Az aerodinamikai szakember korábban már dolgozott Wokingban, egészen pontosan 2007 és 2012 között erősítette a brit istállót. A Racefans mindkét érintett alakulatot megkereste, de a Ferrari nem kívánta kommentálni az ügyet, míg a McLaren nem reagált.

Ami az utódlását illeti, a Motorsport.com olasz kiadásának információi szerint Sanchezt házon belülről pótolják, ugyanis helyét az aerodinamikai részleg első embere, Diego Tondi veszi át. A Bolognából származó szakember 2007 októbere óta, vagyis közel 15 és fél éve dolgozik a maranellói alakulatnál, és ez idő alatt folyamatosan lépdelt felfelé a ranglétrán.

A lap arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben többen is segítették a munkáját, akik nem olyan régen még a Red Bullnál dolgoztak. A személyük, illetve a bikásoknál betöltött pozíciójuk nem ismert, de érkezésük mindenképpen jót tehet a Ferrarinak. Egyrészt más környezetből érkeztek, így más szemléletmódot hozhatnak be, másrészt ebben a környezetben készült a tavalyi világbajnoki címeket nyerő autó, valamint az idei is, amely a szezonnyitó Bahreini Nagydíj alapján jó úton halad efelé.

Diego Tondi

Korábban felröppent a pletyka, hogy Sanchezt többen is követhetik a különböző részlegek vezetői közül. Leginkább Laurent Mekiesnek, a csapat sportigazgatójának nevét pedzegették, aki állítólag már korábban csatlakozott volna az F1 menedzsmentjébe. Az olasz szaklap azonban nem zárja ki, hogy mégis kitölti a szerződését. Enrico Gualtieriről, a motorrészleg főnökéről szintén azt állítják, hogy maradhat, és jelenleg leginkább Charles Leclerc erőforrását vizsgálja stábjával, hogy majd eldöntsék, szükséges-e további alkatrészcsere.

Friss