2024. április 30. 18:10

KezdőlapF1Massa nem viccelt - így áll most Hamilton 2008-as vb-címének elvételi kísérlete

Massa nem viccelt – így áll most Hamilton 2008-as vb-címének elvételi kísérlete

-

Úgy tűnik, Felipe Massa tartja a szavát, és tényleg elkezdte vizsgálni, hogy miként vehet elégtételt a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történtek miatt. A 41 esztendős ex-F1-es pilóta az utóbbi hetekben nagy port kavart azon kijelentésével, hogy megvizsgálja a 2008-as világbajnoki cím megszerzésének jogi lehetőségeit.

Mint ismert, a Renault-istálló a 2008-as szingapúri futamon manipulálta a versenyt azzal, hogy szándékosan a falnak küldte ifjabb Nelson Piquet-t, megnyerve ezzel a futamot Fernando Alonsónak. Piquet balesetéig Felipe Massa magabiztosan vezetett, ám az ezt követően beküldött biztonsági autós fázis során a minél kevesebb pozícióvesztés miatt kapkodó Ferrari elrontotta a kerékcseréjét, ami megfosztotta a pontszerzéstől a vb-címről később egyetlen ponttal lecsúszó brazilt.

Újabb fordulat – Massa a bíróságon szerezné vissza Hamiltontól a 2008-as világbajnoki címet

Az ügy nemrég amiatt került ismét előtérbe, mert Bernie Ecclestone, az F1 akkori ügyvezető igazgatója elismerte, hogy ő és Max Mosley már a 2008-as szezon vége előtt értesült a csalásról, de nem tettek semmit, amit a 92 esztendős üzletember utólag már bán. Ecclestone azt is kijelentette, hogy Lewis Hamiltont csak hatszoros világbajnoknak tekinti, azaz számára Massa 2008 világbajnoka, és Michael Schumacher továbbra is egyedüli csúcstartó a vb-címek számában.

Massa tartja a szavát

Miután a Williams, a Ferrari és a Sauber korábbi versenyzője leszögezte, hogy jogi úton próbál elégtételt venni, mert „a helyes döntés a verseny eredményének törlése lenne, ez az egyetlen igazságos dolog, amit egy ilyen esetben tenni lehet”, a Motorsport-Total.com értesülései szerint a brazil már ügyvédcsapat segítségével vizsgálja a lehetőségeit, azaz a szavakat valóban tettek követték. Erről egyelőre azonban nem nyilatkozik a 11-szeres futamgyőztes, és vélhetően nem is fog addig, amíg az ügyvédek nem jutnak valamire azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne megszerezni a 2008-as vb-címet.

Így tervelte ki a Renault a Massa vb-címébe kerülő 2008-as csalását

A május 5-e és 7-e között megrendezésre kerülő Miami Nagydíjra ugyanakkor az F1 nagyköveteként a Massa is hivatalos, így ha legkésőbb addig nem hallunk semmit a folyamatban levő vizsgálódásról, ott biztosan kap majd néhány kérdést ezzel kapcsolatban.

A Motorsport-Total azt írja, Massa ügyvédei azt vizsgálják, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség kezelhette-e volna másképp a helyzetet azután, hogy tudomást szerzett a Szingapúri Nagydíjon történtekről, hiszen utólag elismerték, hogy már a 2008-as Brazil Nagydíj előtt tisztában voltak vele, hogy befolyásolták az F1 történetének első villanyfényes futamát.

Hogy végül Massa ügyvédei mire jutnak, az egész F1-es sajtó kíváncsian várja, hiszen gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy utólag védencüké legyen a 2008-as világbajnoki cím.

Friss