2024. április 27. 23:04

KezdőlapF1Újabb fordulat - Massa a bíróságon szerezné vissza Hamiltontól a 2008-as világbajnoki...

Újabb fordulat – Massa a bíróságon szerezné vissza Hamiltontól a 2008-as világbajnoki címet

-

Felipe Massa a brazil Stock Car Pro Series hétvégi nyitóversenyén kijelentette, megvizsgálja a lehetőségét annak, hogy jogi úton szerezze vissza az elbukott 2008-as világbajnok címét. A brazil pilóta úgy véli, igazságot kell szolgáltatni, ami csak úgy történhet meg, ha semmissé teszik a 2008-as Szingapúri Nagydíj végeredményét. Ez esetben az övé lenne a 2008-as világbajnoki cím Lewis Hamilton helyett.

Korábban megírtuk, hogy Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi vezére megbánta, hogy eltussolta a 2008-as szingapúri ütközésbotrányt, és kijelentette, hogy amennyiben nem így cselekszik, utólag semmissé kellett volna tenni a Renault csalással elért győzelmét, ami Felipe Massa világbajnoki címét eredményezte volna.

„A mai napig sajnálom Massát. Megnyerte az utolsó futamot az otthonában, Sao Paulóban, és mindent jól csinált. Elcsaltak tőle egy megérdemelt világbajnoki címet, miközben Hamilton a világ összes szerencséjével nyerte meg az első címét. Ma már másképp intézném. Számomra ezért Michael Schumacher a mai napig az egyedüli rekordvilágbajnok, még akkor is, ha a statisztikák mást mutatnak” – jelentette ki Ecclestone.

Massa reagált Ecclestone szavaira – szerinte elperelhette volna Hamilton vb-címét

A 92 esztendős üzletember szavaira akkor Massa is reagált, és a Corriere della Serának elmondta, hogy Ecclestone igencsak elkésett ezzel a beismeréssel, valamint felidézte, hogy ő megpróbálta utólag, jogi úton elérni, hogy világbajnok lehessen, de a Ferrari ügyvédei nem tudtak segíteni.

„Bernie-nek korábban kellett volna ezt mondania, nem most. De én mindig is azon a véleményen voltam, hogy elfogadhatatlan, ami történt. Beszéltem akkor róla a Ferrarival, és a csapat ügyvédeivel Maranellóban, ők pedig azt mondták, hogy nem tehetnek semmit. Nem volt esély a győzelemre. De mindig is úgy gondoltam, és ma is úgy gondolom, hogy amennyiben saját ügyvédeket bérelek fel, és előállnak az üggyel, más lett volna a végkifejlet” – jelentette ki Massa.

A Ferrari, a Williams és a Sauber egykori pilótájától erre megkérdezték, hogy most, hogy Ecclestone beismerte, amit beismert, bírósághoz fordul-e, mire ő így felelt: „Min változtatna ez számomra most? A dolgot azon nyomban meg kellett volna oldani a megfelelő igazságszolgáltatási eszközökkel, amikor felmerült. Más sportágakban bajnoki címeket vesznek el, amikor ilyesmi kiderül, úgyhogy a Forma-1-ben miért nem?”

Szinte azonnal is lelepleződhetett volna az F1 egyik legnagyobb csalása

Az FIA Nemzetközi Sportkódexe alapján Massának a Brazil Nagydíj után azonban vajmi kevés esélye lett volna erre, hiszen az kimondja, hogy a szövetség év végi díjátadója után nem lehet megváltoztatni a világbajnokság eredményét. Emellett az FIA 2009-es vizsgálata nem talált bizonyítékot arra, hogy akár Alonso, akár a Renault-istálló Flavio Briatorén, Pat Symonds-on és Nelson Piquet Jr.-on kívüli tagjai tudtak előre arról, hogy mi készül, ezért úgy vélték, nem lenne igazságos megváltoztatni a végeredményt.

Massa a brazil Stock Car Pro Series elmúlt hétvégén rendezett nyitóversenyén azonban ismét nyilatkozott az Autosportnak témában, és elmondta, ő ettől függetlenül meg fogja vizsgálni, hogy tehet-e valamit.

„Van egy szabály, ami kimondja, hogy amikor egy világbajnokság eldől, attól a pillanattól fogva, hogy a győztes megkapja a világbajnoki trófeát, akkor sem lehet változtatni az eredményen, ha bizonyíthatóan csalás történt. Akkoriban a Ferrari ügyvédei közölték velem ezt a szabályt, és más ügyvédekhez is elmentünk, akik azt mondták, hogy semmit sem lehet tenni, így aztán elhittem, hogy ez a helyzet.”

Felipe Massa, Ferrari, Szingapúri Nagydíj, 2008
Massa itt még vezetett Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„De 15 évvel később azt halljuk, hogy a Forma-1 korábbi vezére kijelenti, hogy az FIA elnökével közösen már 2008-ban megtudta, hogy mi történt, és semmit sem tett, hogy ne mocskolja be az F1 hírnevét. Nagyon szomorú tudni, hogy annak a versenynek törölni kellett volna az eredményét, és nekem kellett volna világbajnoknak lennem. Végső soron én veszítettem a legtöbbet az eredménnyel, úgyhogy most beleássuk magunkat ebbe, hogy megértsük a helyzetet.”

A pályafutását végül világbajnoki cím nélkül befejező brazil tisztában van vele, hogy nagyon kicsi az esélyes annak, hogy bármit is elér ezzel, de úgy van vele, hogy ettől függetlenül megvizsgálja a lehetőségeit. „Vannak szabályok, és országtól függően sok dolog, ami miatt 15 év után nem lehet megváltoztatni egy ilyen helyzetet. De szándékomban áll tanulmányozni azt, megnézni, hogy mit mondanak a törvények és a szabályok. Képet kell kapnunk arról, hogy mit lehet tenni.”

Massa ezután azt is világossá tette, hogy nem a pénz miatt csinálja mindezt. „Soha nem mennék ennek utána anyagi okokból, helyette az igazság foglalkoztat. Szerintem, ha olyasmiért büntettek meg, ami nem a te hibád volt, hanem egy rablás, egy ellopott futam következménye, akkor igazságot kell szolgáltatni. A helyes döntés a verseny eredményének törlése lenne, ez az egyetlen igazságos dolog, amit egy ilyen esetben tenni lehet.”

Arról nem esett szó, hogy Massát csak részben hátráltatta a biztonsági autó, a mezőny végére nem esett volna vissza, ha a Ferrari nem hibázik a tankolásnál

A Williams, a Ferrari és a Sauber korábbi versenyzője megjegyezte, hogy nem lenne egyedülálló a sport történetében, hogy utólag változtatnak az eredményen. „Láttunk már más ilyen helyzeteket is a sportban, például [a kerékpárversenyző] Lance Armstrong esetében, akiről bebizonyosodott, hogy doppingolt, és az összes címét elvették. Mi a különbség?”

Massát ezután megkérdezték, hogy beszélt-e már a Ferrarival az ügyben, mire azt felelte, hogy „még nem.”

Az FIA Nemzetközi Sportkódexe nem teszi lehetővé az óvást, és a felülvizsgálati kérelem határideje is lejárt a futam után 14 nappal, illetve a szezonzáró esetében négy nappal az év végi díjátadó előtt. Emellett az FIA igazságszolgáltatási rendszere úgy működik, hogy a független Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság a legmagasabb olyan szerv, amelyhez fordulni lehet, így Massának nincs egyéb alternatívája, azaz nem sétálhat be bármelyik bíróságra.

Az Autosport szerint elméletben ugyan lenne lehetősége a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulni, az nem rendelkezik hatáskörrel az FIA felett az ehhez hasonló kérdésekben, az FIA alapszabálya ugyanis előírja, hogy a CAS csak az FIA Doppingellenes Fegyelmi Bizottságával kapcsolatos ügyekben vehet részt.

Felipe Massa, Ferrari, Brazil Nagydíj, 2008
Massa hiába nyert Interlagosban, egyetlen ponttal elbukta a vb-címet  Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Többek között emiatt döntött úgy a Mercedes a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj után, hogy nem támadja meg jogi úton a végeredményt, és nem próbálja meg a zöld asztal mellett visszaszerezni Lewis Hamilton világbajnoki címét. „Úgy véljük, nagyon erős érveink vannak, és ha jogi oldalról vizsgáljuk a dolgokat, ha egy általános bíróságon ítélnél meg a történteket, szinte garantált lenne a győzelmünk. A gond a Nemzetközi Fellebbviteli Bírósággal a struktúrája. Az FIA nem igazán javíthatja ki a saját házi feladatát, és van különbség aközött, hogy valakinek igaza van, illetve igazságot tud szolgáltatni magának” – nyilatkozta akkor Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

Friss