2024. április 30. 16:01

KezdőlapTEREPRALLYA Prodrive fél, hogy az Audi megöli a Dakart

A Prodrive fél, hogy az Audi megöli a Dakart

-

David Richards, a Prodrive elnöke szerint az Audi annyira gyors a Toyotához és a Prodrive-hoz képest, hogy 2023-ban megölheti a Dakart, ha az FIA nem tesz valamit.

Az Audi az idei Dakaron debütált hibrid autóival és a 12 szakaszból négyet megnyert, ebből hármat a második héten. Ez pedig azt mutatja, hogy méltó ellenfele lehetett volna a Toyotának és a Prodrive-nak. Ez csupán Stéphane Peterhansel első szakaszon történt balesete, Carlos Sainz és Mattias Ekström navigációs hibája miatt nem volt lehetséges.

A jelentős időveszteség ellenére Ekström a kilencedik, míg Sainz a 12. helyen zárta az idei versenyt.

Az Audi tempója felkeltette David Richards, a Prodrive elnökének figyelmét is, annak ellenére, hogy a csapat Sébastien Loebbel a második helyen zárt a toyotás Nasser Al Attiyah mögött.

Fotó: Red Bull Contentpool – Sébastien Loeb, Prodrive, Dakar Rally 2022

„Azt hiszem, az FIA-nak valamit tennie kell, hogy az esélyek egyenlőek legyenek a folytatásban – mondta Richards a motorsport.com oldalnak. – Idén a Toyota és mi küzdöttünk a győzelemért, de egyértelműen sokkal gyorsabb nálunk az Audi.

Tehát meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt, hogy továbbra is egyenlőek legyenek az esélyek. Ez pedig az FIA feladata. Ha ezt nem sikerül megoldani, akkor az Audi megöli a sportot. Az FIA-nak azonban időre van szüksége, hogy elemezze a hibrid technológia nyújtotta adatokat és tegyen az egyenlő esélyek érdekében.”

Richards hozzátette, a Toyota és a Prodrive között egyenlőek az esélyek.

„Beszéltem Sebbel és Nasserrel is, és mindketten úgy gondolják, hogy a Prodrive és a Toyota között megfelelő az egyensúly. Azonban az Audi más szinten van, annak ellenére, hogy 200 kilóval nehezebbek az autói. Ha nem lett volna megbízhatósági problémájuk, úgy egy óra előnnyel is nyerhettek volna. Az FIA-nak tehát lépéseket kell tennie az egyenlő esélyekért, és miután ők is ezt szeretnék, így bízom bennük.”

Fotó: Red Bull Contentpool – Nasser Al-Attiyah, Toyota, Dakar Rally 2022

Nasser Al Attiyah idén első ízben tudott nyerni, mióta a Dakar Rally Szaúd-Arábiában zajlik. A katari toyotás a rajttól a célig vezetett és a második héten nagyobb előnye birtokában már óvatosabb versenyzést is megengedhetett magának.

A Toyota csapatmenedzsere, Glyn Hall egyetért Prodrive-os kollégájával, miszerint az Audi sokkal gyorsabb.

„Az Audi kiváló munkát végzett – mondta Hall. – Részleteiben kell megvizsgálnunk a teljesítményüket, mert 200 kilóval nehezebb autókkal is sok szakaszt nyertek. Szóval nagy munka áll előttünk. Az idei versenyt azonban mi nyertük, így minden rendben van.”

Friss