2024. április 30. 02:50

KezdőlapTEREPRALLYBaja Russia: Havas orosz pályákon folytatják a tereprallysok

Baja Russia: Havas orosz pályákon folytatják a tereprallysok

-

Február 11-13-án a leningrádi régióban rendezik az FIA World Cup for Cross-Country Bajas első fordulóját. A 18 éves múltra visszatekintő Baja Russia első nevezései is megérkeztek, amely alapján már most biztos, hogy izgalmas versenyre számíthatunk.

Bár minden évben szép számmal érkeznek nemzetközi élversenyzők a Baja Russiára, a verseny mégis elsősorban az orosz pilóták játszótere. 2003-ban rendezték az első versenyt, azóta nagyobb részt oroszok nyertek. Többek közt Gadasin, Novitzkiy, Vasilyev neve olvasható a győztesek listáján. 2018-ban Nasser Al-Attiyah lett az első, négy évvel korábban Yazeed Al-Rajhi nyert, mindketten Toyotával érték el a sikert.

Al-Rajhi 2022-ben újra megpróbálja megnyerni a versenyt, az előzetes nevezési listán ő a legnagyobb név. Az idei Dakar harmadik helyezettje nem hagyja ki a világ egyetlen havas-jeges Baja versenyét, és elhozza az új Hiluxot is.

A címvédő Vladimir Vasilyev lesz az egyik nagy ellenfél. Az orosz szintén ott volt a Dakaron, tizedik lett az X5-ös BMW-vel. Hazai pályán biztosan nagy csatát vív majd Al-Rajhival.

Baja Russia
foto: Baja Russia

Az indulók közt feltűnt Sergei Remennik neve is. Az orosz pilótát jól ismerjük az ERC versenyekről, többször vívott nagy csatát ifj. Érdiékkel. Persze nem a tavaly használt R4-es Suzuki Swifttel indul, hanem a Dakaron versenyző honfitárstól, Sergey Karyakintól kölcsön kapott SSV-vel.

Baja Russia
foto: Baja Russia

A Baja Russia központja újra a Szentpétervártól északra fekvő Igora Drive pálya lesz, és a speciálszakaszokat, illetve a nézői pontokat is igyekeztek úgy kijelölni, hogy könnyen elérhetőek legyenek a versenyközpontból. A Baja Russia február 11-én a kvalifikációval és a hivatalos megnyitóval kezdődik. A célba február 13-án délután érkeznek a résztvevők. A verseny össztávja 600 kilométer, ebből a kilenc gyorsasági szakasz 387,5 kilométer lesz.

Friss