back to top
2024. október 06. 00:32

KezdőlapF1Gerincig hatoló bizsergés és a félelem érzése – ilyen volt az üvöltő...

Gerincig hatoló bizsergés és a félelem érzése – ilyen volt az üvöltő V8-asokkal az F1

-

Az F1 vezetése fontolóra veszi, hogy 2030-tól ismét dübörgő motorok lepjék el a versenyeket, amennyiben a fenntartható forrásból származó üzemanyagok beváltják a reményeket. Daniel Ricciardo felidézte, milyen volt a V8-as időszak.

Nemcsak sok szurkolónak, hanem több pilótának is hiányzik a Forma–1-ből a fülsüketítő motorhang, de lehet, hogy már csak 2030-ig kell kibírni nélküle. Hogy Daniel Ricciardo akkor még a mezőnyben lesz-e, arra jelen állás szerint inkább nem, mint igen a válasz, mindenesetre akárhogy is alakul, az ausztrál versenyző pártolná a hangosabb erőforrások visszatérését. Ricciardo némi megszakítással 2011 óta versenyzik az F1-ben, vagyis ült a V8-as gépekben is az F1-es karrierje első három szezonjában, amelyek egy fokkal azért már halkabbak voltak a 2005 végéig használt V10-eseknél, de így is brutális volt a hangjuk.

Kijelölték, mikor térhet vissza a Forma-1-be a libabőröztető motorhang

„Amikor az F1-be kerültem, a motorok sokkal hangosabbak voltak. Amikor beindították őket a hátunk mögött, gerincig hatoló bizsergést éreztünk. Talán csak azért, mert fiatal és tapasztalatlan voltam, és a sport még megrettentett, de a motorok beindítása félelmetesebb hatást keltett” – nosztalgiázott még Imolában.

„A hanghatás is része volt ennek, és az egész olyan volt, mint egy állat, amit elengedni készülnek a láncról. Élénken emlékszem rá, félelmetes volt. A pályán már jól éreztük magunkat, de a garázsban, amíg vártunk a motor beindítására, éreztük, hogy valami komoly készülődik, és ez vagány, félelmetes érzés volt.”

Hogy tényleg visszatérhetnek-e a hangosabb motorok, azt ugyanakkor most még nem lehet biztosra venni, hiszen egyelőre a 2026-tól érvényes szabályrendszer kialakítása köti le a döntéshozók figyelmét, a hagyományos üzemelésű motorok visszatérése évek múlva kerülhet ismét rendesen újra terítékre.

A házakról visszaverődő V10-esek sikolya Monacóból is hiányzik (videó)

Friss