back to top
2024. szeptember 28. 08:14

KezdőlapF120 éve írt történelmet Baumgartner Amerikában, miután Ralf Schumacher súlyosan megsérült

20 éve írt történelmet Baumgartner Amerikában, miután Ralf Schumacher súlyosan megsérült

-

Éppen 20 évvel ezelőtt rendezték a 2004-es USA Nagydíjat, amelyen Baumgartner Zsolt megszerezte a magyar autósport eddigi egyetlen F1-es pontját. Ehhez elsősorban az kellett, hogy sokakkal ellentétben versenyben maradjon: a kiesések közül egyértelműen Ralf Schumacher bukása volt a legcsúnyább.

2004. június 20-án, vagyis napra pontosan 20 esztendeje rendezték a 2004-es USA Nagydíjat Indianapolisban. A futamot Michael Schumacher nyerte meg, amivel már kilenc versenyből nyolc győzelemnél tartott, és hol volt még a vége… A magyar szurkolók számára azonban nem emiatt bizonyult igazán emlékezetesnek a viadal.

Bizonyára sokakban élénken él a kép, amikor a hajrában a rendező egyszer csak Giancarlo Fisichellára vált, aki meglehetősen lassú tempóban haladt a pályán. Ekkor már csak kilencen voltak versenyben, köztük Baumgartner Zsolt is, így a tévénézők számára abban a pillanatban egyértelművé vált, hogy jó eséllyel perceken belül sporttörténelmet fognak látni. Így is lett, hiszen a Minardi versenyzője ezzel megörökölte a nyolcadik helyet, és megszerezte a magyar autósport eddigi egyetlen pontját.

Persze ehhez az is kellett, hogy a futam valódi roncsderbivé váljon: kizárástól kezdve rajtbaleseten át technikai hibáig volt itt minden, de Ralf Schumacher bukása mind közül kiemelendő. A német pilóta a döntött kanyarban kapott defektet, aminek következtében hatalmas erővel falnak csapódott. Utána nem tudott kiszállni, a mentés pedig perceken át tartott. Később kiderült, hogy agyrázkódást szenvedett, gerincében pedig két helyen is kisebb törést fedeztek fel, ami miatt hat futamot ki kellett hagynia.

Hogy bátyja miként élte meg mindezt az autóban ülve, az korábbi cikkünkből kiderül.

Michael Schumacher az öccséért aggódott, miközben óriási magyar siker született a roncsderbin

Friss