back to top
2024. szeptember 28. 20:12

KezdőlapWRCPajarinak várnia kell, mégsem a Lett Rallyn debütál a Rally1-es Toyotával

Pajarinak várnia kell, mégsem a Lett Rallyn debütál a Rally1-es Toyotával

-

Eredetileg a júliusi Lett Rallyra tervezték, Sami Pajari első versenyét a Rally1-es versenyautóval, ám a finn tehetségnek még várnia kell, csak augusztusban ülhet a Yarisba, viszont hazai pályán, a Finn Rallyn teljesítheti első versenyét.

A döntést, hogy Pajari Finnországban induljon, a versenyzővel egyeztetve hozta meg a csapat. A futam előtt Pajari tesztelhet a Toyota közép-finnországi bázisa közelében, olyan utakon, amelyek hasonló jellegűek, mint a Finn Rally pályái.

Kár lenne azt gondolni, hogy pusztán a finn pályák ismerete, és a hazai debütálás romantikája játszott szerepet a Toyota döntésében. Sokkal inkább az áll a háttérben, hogy a Hyundai vezeti a gyártói bajnokságot, emiatt a Toyota a legerősebb csapattal akar indulni a Lett Rallyn. Ezért Evans és Katsuta, valamint a korábban is tervezett Rovanpera mellett Ogier ül újra autóba a vb nyolcadik futamán. Az is szerepet játszhatott a döntésben, hogy az eddig két versenyt kihagyó Ogier parádésan szerepel a bajnokságban, negyedik helyen áll, amivel nem csak segíthet Evansnak, hanem akár megis előzheti őt.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

„Izgalmas lesz, hogy Sami most debütál velünk a Rally1-ben a saját és a csapatunk hazai versenyén. Azt hiszem, mindig segít, ha egy új autóba olyan utakon ülünk be, amelyeket jól ismerünk, és ha figyelembe vesszük, hogy az autó tesztelésére mindig is finn pályákon volt lehetősége, akkor ez most erős felkészülés lesz a Finn Rallyra. Úgy gondoljuk tehát, hogy ez egy újabb megfelelő lehetőség Sami számára, hogy vezesse a Rally1-es autónkat, és ez egy nagyszerű dolog lesz a rajongói és maga az esemény számára is. Ennek ellenére, ahogy korábban is mondtuk, nem fogunk semmilyen nyomást vagy elvárást helyezni rá az eredményt illetően: csak azt szeretnénk, ha alkalmazkodna az autóhoz, és megpróbálna minél több tapasztalatot szerezni. Határozottan elkötelezettek vagyunk a fiatal versenyzők jövőre való fejlesztése mellett, valamint a jelenben elért eredményeink maximalizálása mellett: ezért hozunk továbbra is négy autót Lettországba, és most megragadjuk a lehetőséget, hogy Sébastien ott legyen Kalle, Elfyn és Takamoto mellett. Séb eddig nagyon erős volt idén, és mivel a bajnokság ilyen szoros, szeretnénk minden erőnket és tapasztalatunkat latba vetni, hogy folytathassuk a küzdelmet” – mondta Jari-Matti Latvala csapatfőnök.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

„Eredetileg nem az volt a tervem, hogy Lettországban legyek, de miután a csapattal közösen elemeztük a helyzetet a gyártók és a versenyzők bajnokságában, adódott a lehetőség. A csapat részéről az volt a kívánság, hogy még néhány versenyen részt vegyek, és ezt örömmel elfogadtam. Szeretnék visszaadni a csapatnak, és megköszönni nekik, hogy lehetőséget adtak arra, hogy továbbra is úgy versenyezhessek velük, ahogy az elmúlt három évben tettem. Élvezem az eddigi szezont és az eddigi erős teljesítményt. Továbbra is versenyző vagyok, és mindent meg akarok tenni, hogy segítsem a csapatom, és támogassam őket abban, hogy fenntartsák a nyomást a bajnoki küzdelemben. Emellett mindig izgatottan várom az új ralikfelfedezését, Lettországban pedig mindenkinek új itinerre lesz szüksége. Ez egy olyan helyzet, amelyben általában jól teljesítettem a pályafutásom során, így ez is egy jó ok és motiváció arra, hogy odamenjek” – nyilatkozta Ogier.

Fotó: Sami Pajari

Sami Pajari nem csalódott a döntés miatt – vagy elég okos ahhoz, hogy annak ne adjon hangot…

„Még különlegesebb, hogy itthon debütálhatok a Rally1-ben. Lettország mindenki számára egy új rali lett volna, de Finnországban természetesen nagyon jól ismerem a szakaszokat, és a tesztünk is Finnországban lesz, így az, hogy lehetőségem lesz felkészíteni az autót a versenyen várhatókhoz nagyon hasonló utakon, nagy segítség lesz számomra. Ami pedig az érzelmeket illeti, még szebb, hogy Finnországban van erre lehetőségünk, és rendkívül várom már a versenyt. Az autót vezetni azokon a szakaszokon nagyon klassz és egyben nagyon megterhelő is lesz: ezek nagyon nagy sebességű pályák, és meg kell tanulnom, hogyan működik az aerodinamika. De ez az egész arról szól, hogy megpróbálunk minél többet tanulni. Természetesen megpróbálom majd élvezni is, mert ez olyan, mint egy valóra vált álom, de a fő cél csak a tapasztalatszerzés. Nagyon izgatott vagyok emiatt” – mondta Pajari.

Fotó: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

Friss