back to top
2024. július 27. 02:11

KezdőlapWRCSami Pajari is a WRC-csúcskategóriájában debütálhat

Sami Pajari is a WRC-csúcskategóriájában debütálhat

-

A Szardínián második WRC2-es versenyét nyerő Sami Pajari vezetheti a Toyota Gazoo Racing negyedik Rally1-es autóját a Lett Rallyn. 

Martins Sesks után Sami Pajari lesz a második versenyző, aki idén Rally1-es autóval debütálhat. Amíg a lett versenyző már Lengyelországban vezethet egy hibrid rendszer nélküli Ford Pumát mielőtt Lettországban teljes értékű Rally1-es autóval indulna, addig Sami Pajari Lettországban indulhat először a WRC csúcskategóriájában Toyota GR Yaris Rally1-gyel. 

Pajari kapcsán már azóta felmerült ez a lehetőség, hogy az idei évre Rally2-es Toyotára cserélte korábbi Skodáját. 

A 22 éves finn versenyző Lettországban Elfyn Evans, Takamoto Katsuta és Kalle Rovanpera mellett vezetheti majd a negyedik hibrid Yarist, a verseny előtt természetesen egy nagyobb tesztet is elvégezhet Pajari. 

“Csodálatos érzés, hogy egy ilyen lehetőséget kaptunk a Toyota Gazoo Racingtől – mondta Sami Pajari. – Ez a lehetőség az, amiért sok éve dolgozok, de nem olyan egyszerű lehetőséget kapni egy Rally1-es autóval. Óriási kihívás lesz egy ilyen autóval indulni, nagyon sok új dolgot kell megtanulnom, ráadásul a kategóriában hatalmas a tempó. Igyekszem nem az eredményre koncentrálni majd és nyomás nélkül vezetni, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot tudjam megszerezni. Lettországban gyors pályák vannak, ilyen pályák pedig Finnországból már ismerősek. Ez a verseny azonban szinte mindenkinek új lesz. Egy esetleges jó teljesítménnyel további lehetőségek is elérhetőek lesznek, azonban egyelőre csak egy versenyre koncentrálok.” 

Jari-Matti Latvala elsősorban Sami Pajari fejlődését dicsérte. 

“Idén láthattuk, hogy Sami milyen jól vezeti a Rally2-es Toyotát – mondta a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője. – Szeretnénk megnézni tehetségét egy Rally1-es autóban is. Sami sokat fejlődött és egyre jobb eredményeket ér el, amit jól mutat, hogy nyerni tudott Szardínián. Azonban nemcsak gyorsasága nagyon jó, de mérnökeinek is nagyon jó visszajelzéseket tud adni a Rally2-es autóval kapcsolatban. Ennek köszönhetően egyre jobb Rally2-es autókat tudunk adni ügyfeleinknek. A Lett Rally hasonló a Finn Rallyhoz, és Sami nagyon szereti a balti országok murvás szakaszait, ezáltal otthonosabban fogja érezni magát egy új autóban is. A gyors pályákon képes lesz felfedezni a Rally1-es autó tulajdonságait és viselkedését. Bízunk benne, hogy Sami és navigátora, Enni Malkönen komoly tapasztalatokkal tud gazdagodni.” 

A Lett Rallyt július 18-21. között rendezik meg. 

Friss