back to top
2024. október 06. 14:30

KezdőlapERCVisszatér a magyar bajnoki címvédő, nem turistának megy Rómába

Visszatér a magyar bajnoki címvédő, nem turistának megy Rómába

-

A tavalyi autóval és régi-új navigátorral versenyez az Európa-bajnokságban a kétszeres magyar bajnok: július végén a Róma Rallyn áll rajthoz Vincze Ferenc.

Tavaly ellentmondást nem tűrően lett másodszor is magyar bajnok Vincze Ferenc, a pontot az i-re pedig a nyíregyházi Rally Hungaryn tette fel, amikor legjobb magyarként az abszolút második helyen végzett. Az idén viszont még nem láthattuk versenyezni – ez változik meg július utolsó hétvégéjén.

„Nagy örömmel jelenthetem be, hogy ott leszünk a római ERC-futamon! Az itinert Németh Gergely diktálja, akivel 2022-ben nagyon eredményesen versenyeztünk együtt, és azóta is remek kapcsolatban vagyunk. Az autó pedig marad a tavalyi: a XIQIO Racinggel és a Skoda Fabia Rally2 Evóval is nagyon elégedett voltam 2023-ban, a közösen elért eredmények pedig önmagukért beszéltek. Lehet, hogy már nem ez a legfrissebb fejlesztés, de tavaly többé-kevésbé magamra tudtam szabni, komfortosan éreztem magam benne, és a sok újdonság mellett jó, ha valami állandó” – mondta Vincze Ferenc.

Fotó: Vincze Ferenc

Adódik a kérdés, hogy miért nem láthatjuk az idén a magyar bajnokságban, de ennek egyszerű oka van.

„Évek óta szerettem volna magam kipróbálni külföldön, de eddig mindig úgy alakult a szponzori háttér, hogy a magyar bajnoki szezon költségvetését is nagyon nehezen tudtuk összerakni, a 2021-es évet ki is kellett hagynom. Igazából most sem állunk jobban, viszont a tavalyi bajnoki cím és a nyíregyházi teljesítmény után úgy éreztem, hogy mikor vágjak bele az ERC-szereplésbe, ha nem most? El kellett dönteni, hogy melyik irányba indulunk, és kihagyott lehetőségként élném meg, ha nem próbálnám ki magam a külföldi ERC-mezőnyben – főleg úgy, hogy a magyar bajnoki szezon költségvetését sem tudtuk volna könnyebben összerakni. Emiatt úgy döntöttünk, hogy akkor próbáljunk meg elindulni néhány ERC-futamon, és meglátjuk, hogy mi történik utána” – magyarázta a döntés hátterét a pilóta.

Németh Gergely programja ezzel kissé besűrűsödik, hiszen a navigátor Német Gábor oldalán egyébként is a teljes magyar bajnoki szezont teljesíti.

„Eredetileg csak Gáborral terveztem az idei évet, de amikor Feri megkeresett azzal, hogy navigálnék-e neki az Európa-bajnokságon, arra természetesen nem lehetett nemet mondani. Jóban vagyunk a magánéletben is, és a munkakapcsolatunk is gördülékeny volt 2022-ben, amikor másodikak lettünk a magyar bajnokságban, úgyhogy attól nem tartok, hogy ne tudnánk gyorsan összecsiszolódni. Természetesen a római Eb-futam nekem is óriási kihívás lesz a jobb egyben, főleg úgy, hogy két héttel előtte még Székesfehérváron versenyzünk Gáborral. De panaszra nincs okom, sőt, büszke vagyok arra, hogy két fronton is bizonyíthatok, és mindent megteszek azért, hogy megháláljam a bizalmat” – mondta Németh Gergely.

Fotó: Vincze Ferenc

„A felkészülést már elkezdtük, de igazából nem tudjuk, hogy mire számítsunk, pont azért megyünk oda, hogy ez kiderüljön. Egy-két Kassa Rallyt leszámítva sosem versenyeztem még külföldön, minden új lesz, a pályák rettenetesen nehezek, a mezőny pedig általában az egész Eb-szezon egyik legerősebbje szokott lenni. De éppen ez motivál: olyan versenyt kerestünk, ahol a legjobbakkal mérhetjük össze magunkat. Felelőtlenséget persze nem szeretnénk csinálni, felesleges kockázatot elsőre nincs értelme vállalni, de nem is azért megyünk oda, hogy turisták legyünk. Versenyezni szeretnénk” – fogalmazott Vincze.

A Róma Rallyt július 26–28-án rendezik meg az Európa-bajnoki sorozat ötödik állomásaként, a résztvevőknek 190 versenykilométert kell teljesíteniük.

Friss