back to top
2024. szeptember 22. 23:14

KezdőlapF1Lezárult egy 257 futamos F1-es pályafutás? - úgy tűnik, elbúcsúzott a 8-szoros...

Lezárult egy 257 futamos F1-es pályafutás? – úgy tűnik, elbúcsúzott a 8-szoros futamgyőztes

-

Daniel Ricciardo a Szingapúri Nagydíj leintése után maga is elismerte, van rá esély, hogy ez volt karrierje utolsó F1-es versenye.

A versenyhétvége előtt szivárgott ki a hír több hiteles forrásból, hogy a Red Bull és az RB vezetői a futam után összeülnek, hogy átbeszéljék Ricciardo sorsát. Az ausztrál – aki a faenzai csapathoz való tavalyi visszatérése óta többször maradt alul csapattársával, Cunoda Jukival szemben, mint nem – kedvezőtlen döntés esetén azonnali hatállyal elveszítheti helyét a mezőnyben, a Red Bull vezetőiben ugyanis fokozódik a szándék arra, hogy Liam Lawsonnak adjanak versenyzési lehetőséget.

Ricciardo bár a pontszerzéstől távol volt Szingapúrban, mégis pozitív kicsengéssel zárta a futamot: egy extra bokszkiállásnak köszönhetően megfutotta a leggyorsabb kört, ezzel elvette az azért járó egy pontot Max Verstappen bajnoki ellenfelétől, Lando Norristól, majd a rajongók a nap legjobb versenyzőjének járó díjat is megszavazták neki – ami elmondása szerint most az egyszer tényleg büszkévé teszi.

„A végén nem igazán voltunk pozícióban semmihez, ezért rámentünk a leggyorsabb körre. Talán majd épp ez segíti ki Maxet Abu-Dzabiban, szóval ha végül egy ponttal nyer, talán számíthatok valami karácsonyi ajándékra” – mondta Ricciardo az F1 hivatalos oldalának, emellett azonban minden mikrofon előtt a lehetséges búcsú miatti érzéseiről kérdezték.

„Visszatekintve egyúttal hálás is vagyok, hogy nemcsak eljutottam a sportba, de hosszú ideig benne is maradtam. Ha ennyi volt, nem akarom szomorúnak beállítani az egészet. Élvezetes volt. De van rá esély, hogy Austinban már nem láttok” – mondta a Viaplaynek Ricciardo, ezzel immár maga is elismerve, hogy a főnökeinek döntésére vár.

A Sky Sportsnak arról beszélt, hogy mivel az újbóli Red Bull-os szerződés nem jött össze számára, ő sem biztos már benne, hogy mindenképpen a mezőnyben akarna maradni.

„Emlékeznem kell arra, hogy miért tértem vissza a mclarenes évek után. Mindig is mondtam, hogy nem azért folytatom, mert pusztán a rajtrácson akarok lenni, hanem vissza akarom küzdeni magam az élmezőnybe, a Red Bullhoz. Ez végül nem valósult meg, így magamnak is fel kellett tennem a kérdést, hogy mit érhetek el, van-e még mit hajszolni. Mindent megtettem, még ha a happy end nem is valósult meg.”

A legérzelmesebb nyilatkozatot azonban az F1 riporterének tette, miután Lawrence Barretto észrevételezte, hogy Ricciardo a verseny után, a bokszutcába való visszatéréskor szokatlanul hosszú ideig az autójában ült még, mielőtt kiszállt belőle volna.

Ricciardo erre a felvetésre csak némi gondolkodás után, hosszú megszakításokkal fogalmazta meg válaszát, miközben szeme egyre könnyesebbé vált.

„Sok érzelem dolgozott bennem. Tudatában vagyok, hogy akár ez lehet a vége, de egyúttal egyszerűen csak kimerült voltam a verseny után. Rengeteg érzés gyűlt össze bennem. A pilótafülke pedig számomra… nagyon hozzászoktam az évek során. Csak ki akartam élvezni a pillanatot.”

A 35 éves Daniel Ricciardo 2011-es debütálása óta 257 nagydíjon állt rajthoz F1-es karrierje során a HRT-vel, a korábban Toro Rossóként, most RB-ként ismert faenzai csapattal, a Red Bull-lal, a Renault-val és a McLarennel.

Friss