KezdőlapF1A korábbi F1-es pilóta vitába szállt Verstappennel a káromkodási ügyben

A korábbi F1-es pilóta vitába szállt Verstappennel a káromkodási ügyben

-

Max Verstappen felvette a kesztyűt a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), miután megbüntették káromkodásért, ám miközben a jelenlegi mezőny tagjai mellé álltak, egy korábbi pilóta nem érti, miért csinálja ezt.

Miután az FIA közmunkára ítélte, mert káromkodott a Szingapúri Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, Max Verstappen az időmérő és a verseny után is bojkottálta a Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalos sajtótájékoztatóját, majd belengette, hogy ha a jövőben is ilyen „butaságokkal” és „fárasztó” dolgokkal kell törődnie, akkor hamarabb otthagyhatja a Forma–1-et, mint azt egyébként tervezte.

Verstappen a magánakciójával nem mellesleg nemcsak saját, hanem az összes versenyzőtársa véleményét tolmácsolta, Alex Wurz, a Grand Prix-versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke ugyanis elárulta, nagy közfelháborodást váltott ki Verstappen büntetése és az FIA szigorítása a pilóták körében. A gond pedig nem is azzal van – noha a holland büntetését így is sokan túlzónak tartják –, hogy a sajtótájékoztatókon nem lehet káromkodni, hanem azzal, hogy menet közben, a rádióban kimondott csúnya szavaknak is lehet büntetés a következménye.

Nevetséges, igazságtalan, vicc – Hamilton és Norris is kiállt a partizánkodó Verstappen mellett

Akad azonban olyan korábbi versenyző, aki nem ért egyet Verstappen kiállásával, Martin Brundle, a Sky Sports korábban 158 F1-es futamon induló szakkommentátora ugyanis energiapocsékolásnak tartja mindezt. „Nem igazán értem, Max miért hagyja, hogy eltereljék a figyelmét és belerángassák a káromkodós csatározásba az FIA-val – írta az 1997 óta állandó kommentátorként dolgozó expilóta a Sky Sports-on megjelenő szokásos jegyzetében. – Ez elfecsérelt energia, és számára nem szolgál jó célt, de a verseny után sem válaszolt a sajtótájékoztatón a legtöbb kérdésre. A versenyzők nem gyerekek, ezt elfogadom, és tudjuk, hogy olykor káromkodni fognak azért, hogy ne tegyék adásba az üzeneteiket. És persze ilyenkor azt mondják, hogy »ne sugározzátok a rádiózásunkat, ha nem tetszik, ahogy beszélünk.« Lehet, hogy ez utcanyelv, de saját magukat, a családjukat, az országukat, a csapatukat, a globális szponzoraikat, magát az F1-et és a közvetítőtársaságokat világszerte is képviselik.”

Brundle ezután kifejtette, hogy a nem a rádióban elhangzott káromkodásnak pedig szerinte abszolút nincs helye, magyarán Verstappen is rosszul tette, hogy az angol „f” betűs szót használta csütörtökön. „Ikonok, bajnokok, véleményformálók, akiknek gondolniuk kell a felelősségre, ami ezzel a kiváltsággal jár, különösen annak tükrében, hogy mennyi fiatal rajongó nézi őket. Senki sem akarja kiölni az energiát, az érzelmeket vagy a szólásszabadságot a sportból, de a nem a pillanat hevében elhangzott indokolatlan káromkodás szükségtelen” – írta.

Wurz egyébként azt ígérte, hogy közös álláspontot alakítanak ki a GPDA-n belül a pilótákkal, majd eldöntik, miként kommunikálnak a jelenlegi helyzet megváltoztatásáról az FIA-val.

Verstappen csellel kerülné el, hogy újabb abszurd büntetést kapjon

Friss