back to top
2024. július 13. 11:09

KezdőlapERCMikkelsen harmadik dobása

Mikkelsen harmadik dobása

-

Mihályi Csaba blogja a Rally Hungaryről – Még 4 nap

Furcsa kötődéssel rendelkezik Andreas Mikkelsen Magyarországhoz. Eddig két alkalommal állt rajthoz nálunk, és mind a két verseny mérföldkő volt a pályafutásában. 2011-ben az első IRC rajt-cél győzelmét arathatta volna a Mecsek Rallyn. Tavaly egy éves szünet után a Rally Hungaryn tért vissza a versenyzéshez és a győzelme indította be újra a pályafutását. Idén pedig harmadik dobásként akár Európa-bajnok is lehet Nyíregyházán, a Rally Hungaryn.

Biztosan sokan emlékeznek a 2011-es Mecsek Rallyra, amikor az Intercontinental Rally Challenge (IRC) mezőnye látogatott el hazánkba. A versenyt emlékezetes módon Jan Kopecky nyerte, aki az utolsó Nyárásvölgy előtt 8,1 másodperccel vezetett Thierry Neuville előtt (aki a múlt héten nyerte meg a Catalunya Rallyt). A belga azonban alaposan lepirított az utolsó gyorson és hátrányából 7,3 másodpercet faragva kis híján meglepte Kopeckyt, aki így végül nyolc tized másodperc előnnyel nyert.

Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson, TOKSPORT WRT, Skoda Fabia Evo
Fotó: ERC, Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson, TOKSPORT WRT, Skoda Fabia Evo

A verseny igazi sztárja azonban Andreas Mikkelsen volt. Az akkor 22 éves norvég versenyző már komoly karrierrel rendelkezett, hiszen öt éve versenyzett. Pályafutását egész meglepő módon WRC-vel a brit, az ír majd a norvég bajnokságokban kezdte.

Első nemzetközi sikerét a 2010-es Skót Rally, IRC-futamon érte el, ahol második lett. Itt figyelt fel rá a Skoda UK csapata és indította őt a ’11-es IRC bajnokságban. Mikkelsen hamar felnőtt a legjobbak közé. Az Azori-szigetek Rallyn kétszer is sikerült az élre állnia, és végül második lett.

Fotó: ERC, Andreas Mikkelsen–Jonas Andersson, Skoda Fabia Rally2 Evo, Toksport WRT

Közel volt az első győzelméhez, de az mégis mindenkit meglepett, hogy a Mecsek Rallyn az első szakaszon az élre állt és magabiztosan vezette a versenyt. Két szakasszal a vége előtt 10,4 másodperc előnye volt Jan Kopeckyvel szemben. Menedzsere izgatottan mesélte nekünk a sajtóirodában, hogy van egy szokásuk, hogyha nyertek, akkor egy thai étteremben vacsoráznak aznap, de nem mer ilyen éttermet keresni, mert van még hátra két szakasz.

Az óvatosságának volt alapja, mert az utolsó előtti gyorsaságin, Árpádtetőn, a murvakihordáson Mikkelsen megcsúszott és kiesett a versenyből.

Nem nyerte meg ugyan a Mecsek Rallyt, de ez volt az a verseny, ahol először megmutatta, hogy képes a győzelemre. A Mecsek után pedig szárnyalt, a Sanremo Rallyn második lett, a Skót és a Ciprus Rallyt megnyerte és a másfél pont előnnyel bajnok lett Kopecky előtt.

Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson, TOKSPORT WRT, Škoda Fabia Evo
Fotó: ERC, Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson, TOKSPORT WRT, Škoda Fabia Evo

2012-ben sikerült újra megnyernie az IRC-t, de ezzel párhuzamosan már a Volkswagen Motorsport csapatában is versenyzett a vb-n egy Skoda Fabia S2000-essel. Amint pedig elkészült a harmadik bevethető Volkswagen Polo WRC, ezzel folytatta a karrierét. Emlékezetes módon három vb-futamot nyert vele és háromszor (2014–’16) lett harmadik a vb-n.

A Volkswagen kiszállása után a Citroën és a Hyundai csapatoknál is versenyzett, de pályafutása kátyúba került. A korábbi éves szinten tíz–húsz versenyéhez képest tavaly úgy tűnt, hogy egész évben nem láthatjuk őt versenyautóban.

A magyar Topp Cars csapat azonban gondolt egy merészet és meghívta a Rally Hungaryre, ahol a Rabócsiring utáni első szakaszon az élre állt és másfél perc előnnyel megnyerte a versenyt.

Andreas Mikkelsen–Ola Floene, Topp-Cars Rallye Team, Skoda Fabia Rally2 Evo, Rally Hungary 2020
Fotó: ERC, Andreas Mikkelsen–Ola Floene, Topp-Cars Rallye Team, Skoda Fabia Rally2 Evo, Rally Hungary 2020

A Rally Hungary pedig újra beindította Mikkelsen pályafutását, még két versenyen állt rajthoz tavaly, idén pedig a WRC2-ben és az Európa-bajnokságon is versenyez. Mind a kettőben hatalmas sikerrel. A vb-n három, az Eb-n két versenyt nyert eddig.

WRC2-ben a múlt hétvégén, a Catalunya Rallyn Mads Ostberg elvileg utolérte őt a bajnokságban. A mínuszolás miatt azonban Mikkelsennek a szezonzáró Monza Rally már csak formalitás.

Az Eb-n is kedvező a helyzete. Itt 71 pontos előnyét szinte lehetetlen ledolgozni – a hátralévő két versenyen összesen 80 pont szerezhető –, így ha már csak célba kocsikázik a Rally Hungaryn, megszerezheti az Európa-bajnoki címét.

Andreas Mikkelsen–Ola Floene, Skoda Fabia Rally2 Evo, Toksport WRT
Fotó: ERC, Andreas Mikkelsen–Ola Floene, Skoda Fabia Rally2 Evo, Toksport WRT

A 2011-es és a 2012-es IRC után pályafutása harmadik nemzetközi bajnoki címét.

A 2011-es Mecsek Rally és a 2020-as Rally Hungary is komoly mérföldkő volt Andreas Mikkelsen pályafutásában. Könnyen elképzelhető, hogy az idei Rally Hungary lesz a harmadik magyarországi dobása.

Friss