2024. április 26. 10:49

KezdőlapERCERC: Teljesen megszűnhet az ERC2-es kategória

ERC: Teljesen megszűnhet az ERC2-es kategória

-

A rally Európa-bajnokság irányítását az idei évtől az Eurosport Eventstől a WRC Promótere vette át, és már az idei évre komoly változásokat ígértek a kontinens-viadalra.

Az idei évtől nem lesz Rally2-es autóra kiírt junior bajnokság, a feltörekvő fiatal versenyzők csupán az ERC4 junior bajnokságban tudnak majd indulni Rally4-es vagy Rally5-ös autóval. A kategóriában 27 év alatti versenyzők vehetnek részt Pirelli gumikkal.

A spanyol motoradiario.com oldal megtudta, hogy változik az ERC3 kategória is, amely tavaly még a kétkerék-hajtású autók bajnoksága volt, az idei évtől azonban a Rally3-as autók kategóriája lesz.

Az ERC2 kategória pedig úgy tűnik, hogy el is fog tűnni a bajnokságból. Itt korábban a régi N-csoportos autókkal lehetett versenyezni, és három alkalommal ifjabb Érdi Tibor lett az ERC2 bajnoka Mitsubishivel.

A tavalyi szezonban már engedélyezték a Rally2-es kittel szerelt autókat is, mint amilyen Victor Cartier Toyota Yarisa, vagy Javier Pardo Suzuki Swiftje volt.

A Rally2-es Kit megoldást jelentett azon versenyzők számára, akik nem szerettek volna kétkerék-hajtású autóval indulni, de ugyanakkor egy Rally2-es autó sem volt elérhető számukra. A Rally2-es kit nagyon népszerű lett 2021-ben, még Érdiék is kipróbálták a szezonzáró Kanári-szigetek Rallyn.

A WRC Promótere azonban úgy tűnik, nem fogja értékelni a Rally2-es kittet használó autókat az ERC2-ben, és az idei évtől már az egykori N-es autók sem indulhatnak, így teljesen eltűnhet a kategória.

Bő másfél hónap múlva kezdődik az Eb-szezon, azonban végleges szabályzat még nem ismert, bár ez lehet, hogy pár nap múlva változni fog.

Jelenleg annyit lehet tudni az új szezonnal kapcsolatban, hogy minden Eb-futam minden szakasza élőben lesz közvetítve a WRC+ oldalon, így havi 10,99 euróért már két bajnokságot – a vb-t és az Eb-t is – lehet élőben követni.

A napi bónusz pontok helyett bevezetik a Power Stage-et, melyen a vb-hez hasonlóan a leggyorsabb öt versenyző szerez pontokat.

A tavalyi szezon első 15 helyezettjének kötelező lesz állandó rajtszámot választani az idei szezonra.

A versenyek első napjának első 15 helyezettje a második napon fordított sorrendben fog rajtolni.

Az Eb pontokra csak azon versenyzők lesznek jogosultak, akik az FIA és a WRC Promótere által regisztrált gyártó gumijait használják.

Az ERC szezon március 12–13-a között a Fafe Rallyval kezdődik, és a szezon nyolc futamból fog állni. A szezonzáró verseny még nem ismert.

Friss