2024. április 25. 09:47

KezdőlapERCSolans: A szezonnyitótól függ minden

Solans: A szezonnyitótól függ minden

-

Nil Solans az egyik legjobb spanyol rally versenyző, mégis nagyon nehéz megtalálnia a megfelelő anyagi szponzorációt az idei Rally Európa-bajnoki évre. 

Az ERC-ben két spanyol versenyző tartozik az élmezőnybe. Efrén Llarena, aki tavaly a második helyen zárta a szezont, és Nil Solans, aki a tavalyi év végén a Hyundai csapatában WRC futamon is indulhatott, azonban az idei évre még nem sikerült megszereznie a kellő anyagi hátteret. 

Llarena a tavalyi eredményeinek köszönhetően az MRF Team csapatában került az idei évre, így kimagasló lehetőségei lesznek idén, csakúgy, mint Simone Campedellinek és Herczig Norbertnek. 

“Számunkra ez az év egy kicsit könnyebb lesz, mert sok tesztkilométert tudunk gyűjteni az MRF Team csapatának köszönhetően – mondta Efrén Llarena a Dirtfishnek. – Kihívásokkal teli szezonunk lesz, amikor 16 versenyen tudunk indulni, remélem, hogy jó évünk lesz.” 

Llarena az ERC versenyei mellett Spanyolországban is versenyezni fog. 

Nil Solans azonban jóval nehezebb helyzetben van, mert bár a tavaly Spanyol Rallyn a Hyundai Motorsport csapatában Hyundai i20 Coupe WRC-vel indulhatott, majd az MRF Teammel vehetett részt a Rally Hungary-n, valamint a Kanári-szigetek Rallyn is. 

Az idei évben azonban gyári támogatás nélkül kell jól szerepelnie, mégpedig úgy, hogy az ERC szezonnyitó Fafe Rally eredményétől függ, hogy tud-e megfelelő anyagi hátteret találni, ezért egyetlen célja van a portugál versenyen: A győzelem megszerzése, vagy a győzelemért való harc. 

“Egyelőre nem tudjuk, hogy folytathatjuk-e a szezont, de az biztos, hogy a Fafe Rallyn kezdjük – mondta Nil Solans. – Ha a Fafe Rallyn sikerül jól teljesíteni, nyerni, vagy a győzelemért harcolni megkönnyítjük a helyzetünket. Ha vezetnénk a bajnokságot, a szponzorokkal könnyebb lenne a tárgyalás.” 

Solans bár a nevezése mellett a Rally Team Spain csapatát jelölte meg, a valóságban már nem kap anyagi segítséget a spanyol szövetségtől, ellentétben Llarenával. Solans mellett azonban van egy tapasztalt navigátor, Marc Martí. 

“Marc nagyon jó és fontos ember a karrieremben, mert próbál segíteni, amiben csak tud. Amikor először versenyeztünk együtt, azonnal próbált segíteni a vezetésben, mert tudja, ha jól teljesítünk, nem lehetetlen, hogy egyszer a WRC mezőny tagjai legyünk. Nagyon boldog vagyok, hogy ő a navigátorom, sok köszönettel tartozom neki. Sok a tervünk az idei évre, de ehhez még több pénzre van szükségünk.” 

Nil Solans eddig nyolc Rally Európa-bajnoki versenyen állt rajthoz, és a legjobb eredményét a tavalyi Lengyel Rallyn érte el, ahol a negyedik helyen zárt. A WRC-ben jóval nagyobb múlttal rendelkezik, mert 2017-ben megnyerte a Junior WRC-t és a WRC3 sorozatát is. 

Efrén Llarena eddig 25 ERC futamon állt rajthoz és a 2020-as Rally Hungaryn, valamint a tavalyi Azori-szigetek Rallyn és a Kanári-szigetek Rallyn is dobogóra állhatott. 2019-ben megnyerte az ERC3 és az ERC junior sorozatot, ugyanakkor WRC futamon még nem indult. 

Forrás:dirtfish.com

Friss