2024. április 25. 06:29

KezdőlapERCFafe Rally: Ők a szezonnyitó esélyesei 

Fafe Rally: Ők a szezonnyitó esélyesei 

-

Hétvégén rendezik a Fafe Rallyt, a Rally Európa-bajnokság első 2022-es versenyét, így ideje kicsit megismerkedni a rajthoz álló mezőnnyel. Az ERC4-es és az ERC3-as mezőny után következzenek a verseny abszolút győzelmére esélyes párosok. 

A 27 éves Efrén Llarena és navigátora, Sara Fernandez a 2018-as Azori-szigetek Rallyn debütált az ERC mezőnyben és 2019-ben megnyerte Peugeot 208 R2-vel az ERC3 és az ERC3 junior bajnokságot is. A páros 2020-ban lépett a Rally Európa-bajnokság legerősebb kategóriájába, ahol előbb Citroen C3 R5-tel a hatodik, majd tavaly már Skoda Fabia Rally2 evóval a bajnokság második helyén zárt. A spanyol versenyzők első futamgyőzelme még várat magára, de a 2020-as Rally Hungary-n, valamint a 2021-es Azori-szigetek Rallyn és Kanári-szigetek Rallyn már dobogóra tudtak állni. A Fafe Rallyn még nem sikerült célba érnie a Llarena-Fernandez kettősnek, akik idén már az MRF Tyres csapatában versenyezhetnek. 

A 46 éves Herczig Norbert bár már az 1997-es Kassa Rallyn indult az ERC-ben, négy magyar bajnoki cím után 2018-ban debütált az újkori Rally Európa-bajnokságon, és a tavaly szezon végéig Ferencz Ramón navigált a Skoda Fabia Rally2 evóban és Volkswagen Polo GTI R5-ben, az idei szezon során azonban már Igor Bacigál fogja az itinert olvasni, akivel magyar bajnoki címeit szerezte. A magyar versenyző két abszolút ötödik helyezés, valamint három dobogós futam eredmény után, idén már gyári támogatással indulhat az ERC-ben az MRF Tyres csapatában. Herczig Norbert a Fafe Rallyn eddig két hatodik helyezést ért el. 

A 23 éves cseh Erik Cais a 2019-es Azori-szigetek Rallytól a tavalyi szezon végéig Jindriska Záková navigálásával versenyzett az ERC-ben, idén azonban már Petr Tesinsky fogja segíteni a fiatal pilóta tájékozódását. Cais 2020-ban váltott Ford Fiesta R2T autóról Rally2-es Fordra, amivel bár még várat magára első dobogós eredménye, a tavalyi Barum Rallyn már csak az utolsó szakaszon elszenvedett baleset fosztotta meg a győzelemtől. A Fafe Rallyn eddig kétszer is a hetedik helyen zárt. 

A 30 éves Nil Solans a 2020-as Kanári-szigetek Rallyn debütált az ERC-ben Skoda fabia Rally2 evóval és Xavi Moreno navigálásával, majd a következő szezontól Marc Martí ült a bal1-be. A spanyol páros első dobogós eredménye még várat magára, de a tavalyi Lengyel Rallyn már a negyedik helyen sikerült célba érnie. A 2017-es Junior világbajnok és WRC3 bajnok versenyző 2020-ban megnyerte a spanyol murva bajnokságot, a Fafe Rallyn edig tavaly az ötödik helyen zárt. Solans a tavalyi Rally Hungary-ig Skodával versenyzett, majd Hyundaira váltott, az idei szezonnyitón pedig már Volkswagen Polo GTI R5-tel indul. 

A 36 éves Simone Campedelli 2007-ben már megnyerte az olasz murva bajnokságot, amit 2011-ben az olasz junior bajnoki cím, 2012-ben a pedig az olasz 2WD bajnoki cím követett, 2017-ben pedig az olasz aszfalt bajnokságot zárta az élen. Az ERC mezőnyében 2012-ben debütált az olasz versenyző, aki az első két évében Danilo Fappani, majd 2018-tól a svájci Tania Canton navigálásával versenyez. 2018 óta az ERC legerősebb kategóriájában indul Campedelli és a 2019-es Róma Rallyn a második helyen tudott zárni. Az olasz versenyző tavaly már az MRF Tyres csapatát erősítette, ahol idén már Herczig Norbert és Efrén Llarena csapattársa lesz. A Fafe Rallyn tavaly a 24. Helyet szerezte meg, miután autójából az ötödik szakaszon elfogyott az erő. 

A 46 éves Ricardo Teodósio, a 2019-es és tavalyi Portugál Rally Bajnokság első helyezettje 2014-ben debütált az újkori Rally Európa-bajnokságon, melynek azóta is csak a portugál versenyein áll rajthoz José Teixeira navigálásával. A Fafe Rallyn tavaly a 11. helyen zárt Skoda Fabia rally2 evóval, ezen az eredményen idén már a portugál Hyundai versenyzőjeként javíthat. 

A 44 éves Armindo Araújo, aki 2003 óta hétszer nyerte meg a Portugál Rally Bajnokságot, valamint 2009-ben és 2010-ben a PWRC világbajnokságot, tavaly éppen a Fafe Rallyn debütált az újkori ERC mezőnyében, ahol Mini korábbi WRC csapatának pilótája a harmadik helyet szerezte meg. Ahogy tavaly, úgy idén is Luis Ramalho fogja olvasni az itinert a Skoda Fabia Rally2 evóban. 

A 42 éves Bruno Magalhaes az egyik legsikeresebb portugál versenyző az újkori ERC történetében, 2012-ben debütálva a megreformált kontinensbajnokságban, 2017-ben a második helyet, egy évvel később pedig a harmadik helyet szerezte meg. A háromszoros portugál bajnok, háromszoros ERC futamgyőztes és 10 dobogós eredményt szerző versenyző a Fafe Rallyn tavaly a negyedik helyen ért célba a portugál Hyundai támogatásával. Az idei Fafe Rallyn Carlos Magalhaessel áll rajthoz, akivel tavaly óta versenyez. 

A 28 éves Simone Tempestini 2013-ban debütált az ERC mezőnyében Subaru Impreza R4-gyel, és a 2020-as Róma Rallyn lépett az ERC legerősebb kategóriájába. Az olasz-román nemzetiségű versenyző hat alkalommal nyerte meg a Román Rally Bajnokságot és egyszer a román junior sorozatot, míg 2016-ban Jinor és WRC3-as világbajnok tudott lenni. A 2020-as Róma Rallyn ötödik helyen záró skodás versenyző a Fafe Rallyn tavaly műszaki hiba miatt esett ki, miközben a dobogóért harcolt Sergiu Itu navigálásával. 

A versenyen eredetileg indult volna Nikolay Gryazin is, azonban az orosz pilóta személyes okok miatt visszalépett a Fafe Rallytól. 

Friss