2024. április 26. 20:28

KezdőlapERCSesks: Az ERC Open választása egy logikus lépés volt 

Sesks: Az ERC Open választása egy logikus lépés volt 

-

Martins Sesks magabiztos győzelmet aratott az ERC Open kategóriájában a Fafe Rallyn, mely a Rally Európa-bajnokság nyitó versenye volt. A lett versenyző elmagyarázta, hogy miért választotta ezt a kategóriát, amelyet csak a versenyeken értékelnek, bajnoki címet nem lehet szerezni. 

Martins Sesks tavaly a Junior WRC-ben a harmadik helyet szerezte meg, majd az idei évet már a Rally Európa-bajnokságon tervezi egy Rally2-es autónál 30 lóerővel gyengébb, Rally2-es Kittel szerelt Skoda Fabiával, mellyel a Fafe Rallyn magabiztosan nyert az ERC Open kategóriában és szerezte meg a verseny abszolút hetedik helyét. 

“Már a Junior WRC 2020-as második helye után gondolkoztunk, hogy mit tegyünk – mondta Martins Sesks az ERC honlapjának. – Akkor még nem volt megfelelő kategória Rally2-et Kittet használó, vagy Rally3-as autó számára. Az idei évre volt ajánlatunk Rally2-es autóval is, amivel az Eb-n és Vb-n is indulhattunk volna, de anyagi keretünk nem volt elég hozzá. Az ERC Open kategória a leglogikusabb döntésnek tűnt, mert a Rally2-es Kittet használó autó gyorsabb egy Rally3-as autónál és közel áll a Rally2-es autóhoz, miközben jóval olcsóbb annál. Egy Rally2-es Kittet használó autó esetében két versenyen is indulhatunk abból a pénzből, amivel egy versenyen tudnánk részt venni Rally2-es autóval.” 

A lett versenyző indul az Azori-szigetek Rallyn is a Skoda Fabiával, de az utána lévő programról még nem döntöttek. 

“A Fafe Rallyn megtapasztaltuk, hogy gyors ez az autó és kevésbé tűnt fel a lóerőhiány is. A verseny előtt nem tudtuk, hogy mire képes ez a Skoda, ezért arra törekedtünk, hogy ezt kitapasztaljuk. Ha már Lettországból eljöttünk egy ilyen messzi versenyre, akkor butaság lenne nem indulni az Azori-szigeteken is, ezért a Proracing Rally Teammel az ERC szezon első két versenyére állapodtunk meg, a folytatásról pedig később döntünk.” 

Az ERC Open kategória indulói nem szerezhetnek ERC pontokat és bajnoki címet, csupán a versenyeken értékelik őket.

Friss