2024. április 25. 14:26

KezdőlapERCFernández: A nők is tudnak sikeresek lenni 

Fernández: A nők is tudnak sikeresek lenni 

-

Sara Fernández, Efrén Llarena navigátora tavaly Európa-bajnok lett a navigátorok között, idén pedig megszerezte első ERC futamgyőzelmét. 

Efrén Llarena tavaly bár második lett a Rally Európa-bajnokságon Andreas Mikkelsen mögött, navigátora, Sara Fernández Eb címet nyert, miután Mikkelsen váltotta navigátorait szezon közben. 

A spanyol navigátor vitrinjéből azonban még hiányzott egy verseny győzelemért járó kupa, egészen az idei Azori-szigetek Rallyig, ahol ezt a serleget is sikerült megszereznie. Sikere szerinte jól mutatja, hogy a hölgyversenyzők is lehetnek sikeresek a motorsportban. 

“Tavaly bár megnyertem a navigátorok bajnokságát, a futamgyőzelmet még nem sikerült elérni – mondta a 36 éves Sara Fernández az ERC hivatalos oldalának. – Az Azori-szigeteken nagyon különleges és felejthetetlen pillanat volt nyerni. Ez a siker jó az FIA Nők a Motorsportban nevű program számára is, mert láthatjuk, hogy a nők is lehetnek sikeresek a motorsportban, legyen az gokart, pályaversenyzés vagy rally. Korábban ez biztos nem így volt, de ez megváltozott, és a női versenyzők is képesek sikerek elérésére.” 

A Rally Világbajnokság Monte-Carlo Rallyján Sébastien Loeb ugyancsak egy női navigátorral, Isabelle Galmiche-vel szerezte meg a győzelmet. 

Sara Fernández szerint a nők sikereihez lassú és lépésről lépésre haladó munka szükséges. 

“Ahhoz, hogy versenyeket nyerjenek a nők, legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjanak – mondta a spanyol navigátor. – Ez számomra azt jelentette, hogy először promóciós versenyeket, majd országos bajnoki futamokat nyertem, most pedig sikerült az Eb futamgyőzelem is. Nagyon örülök, hogy egy nagyszerű csapatban, az MRF Tyres csapatában versenyezhetünk, nagyszerű mérnökökkel, szerelőkkel, és persze Efrénnel. A sikerhez mindenkinek a maximumot kellett nyújtania.”

Friss