2024. április 27. 06:57

KezdőlapERCÉrdi vezeti a Vltava Rallyt

Érdi vezeti a Vltava Rallyt

-

Igen szoros csatában áll az élen ifj. Érdi Tibor és Csökő Zoltán a Historic Rally Európa-bajnokság második futamán, a Vltava Rallyn. A Ford Sierra RS Cosworth 4×4-gyel az első napi hat szakaszból kettőt nyertek és 11,9 másodperc előnnyel vezetnek. Wirtmann Ferenc és Kerekes József, ahogy ígérték, a 3-as (D) csoport harmadik helyén állnak. 

Óriási magyar sikerrel kezdődött a Vltava Rally. Az első gyorsasági szakaszon a szezonnyitó Costa Brava Rallyt megnyerő Pascal Perroud állt az élen BMW M3-assal, ám a második szakaszon baleset miatt kiesett.

Ifj. Érdi Tibor harmadik hellyel kezdett, amire már azt gondoltuk, micsoda szenzáció. Tibike azonban a második szakaszon az olasz Zippo Audi quattrójával azonos időt autózva szakaszt nyert és az élre állt.

Zippo azonban a pénteki első kör végén visszavágott, 0,7 másodpercet vert Érdire és 0,3 másodperc előnnyel átvette a vezetést.

A második kör nem kezdődött jól Zippónak, a negyedik szakaszon csak a negyedik időt autózott és 7,3 másodpercet kapott. Érdi ezúttal is belehúzott, de a finn Ville Silvasti 0,2 másodperccel gyorsabb volt nála a Lancia 037-essel.

Érdi ennek ellenére átvette a vezetést 3,8 másodperc előnnyel.

Az ötödik szakaszon ezúttal az osztrák Karl Wagner Porschéjával kellett megküzdenie Érdinek, és folytatódott a szoros befutó, de ezúttal a magyar páros nyerte a gyorsaságit 0,4 másodperc előnnyel.

A pénteki utolsó szakasz Wagneré lett, az ifj. Érdi–Csökő páros csak harmadik időt autózott, azonban így is megőrizte a vezetést, sőt, az előnyét 11,9 másodpercre növelte Silvasti (Lancia 037) előtt. Zippo (Audi quattro) áll a harmadik helyen 12,9 másodperc hátránnyal, míg Wagner a negyedik 15,9-del lemaradva.

Bár az első négy helyen szoros a verseny, az Eb-pontok szempontjából csak Silvastira kell figyelnie Érdiéknek, velük szerepelnek ugyanis egy csoportban, a 4-esben, vagy közismertebb nevén az E-ben.

Fotó: Josef Petru // Wirtmann Ferenc

Zippo és Wagner D csoportban versenyeznek. Itt indult a Wirtmann–Kerekes kettős is a Ford Escort Mk II-essel, akik a csoport negyedik helyén kezdték a versenyt. A pénteki utolsó gyorsaságin azonban kiesett az osztrák Michael Putz Porsche 911-essel, így feljöttek a harmadik helyre. A hátrányuk a két élen állóval szemben 3 perc 27 másodperc.

Az abszolút értékelésben pedig Carlos Sainz testvére, Antonio Sainz (Subaru Legacy 4wd) mögött az igen előkelő nyolcadik helyen állnak.

A Vltava Rally Rally szombaton hét gyorsasági szakasszal folytatódik, az eredményeket  itt lehet követni.

Friss