2024. április 23. 20:16

KezdőlapORBIfj. Érdi: Brutális, munkás, de jó kis bringa – interjú

Ifj. Érdi: Brutális, munkás, de jó kis bringa – interjú

-

Nagy sikert aratott ifj. Érdi Tibor és Csökő Zoltán a Ford Sierra RS Cosworth 4×4-gyel a Boldogkő Rallyn, amivel megnyerték a historic értékelését. Azonban az oldalán látványosan lángoló autó megszelídítéséhez sokminden kellett: némi alapképzettség, autószerelői rutin, na meg id. Érdi Tibor tanácsa, ami nélkül nem hogy győzelem, de célba érés sem volna. 

Minden szurkoló szívét megdobogtatta a Ford Sierra Cosworth 4×4, amikor Érdiék bemutatták az új szerzeményüket. Ennél nagyobb sikere már csak a pályákon volt a Boldogkő Rallyn, hiszen azért csak egy top A-s autóról van szó, amivel harminc éve még abszolutat lehetett nyerni. Sőt, most is egy igen komoly technikának számít és van benne valami olyan nyers erő, brutalitás, amivel látszik, hogy meg kell birkózni. 

Először is azt tisztáztuk ifj. Érdivel, hogy ez az autó, amit a Boldogkőn láttunk, mennyire felel meg a kilencvenes években gyártott A-s Sierráknak. 

„Minden alkatrésze homológ, tehát olyan, mint az eredeti A-s autóké, a lengéscsillapítója egy kicsit fejlettebb, a motorja pedig ugyanazokkal a paraméterekkel épült újra – tengelyek, sűrítés stb. Mi programoztuk, úgyhogy egészen pontos adatokat tudok mondani, 357 lóerős és 592 Nm a nyomatéka.“

Fotó: Montovay Tibor // Érdi Rallye Team

Ez a két utóbbi szám azért nem kevés, főleg azok után, hogy sokáig 300 lóerőben maximálták az A-s rallyautók teljesítményét, ami már akkor is inkább egy felülről közelített érték volt. 

Na de ifj. Érdi most már nem csak a garázsból kiállva tudja mutogatni autóját, van egy verseny tapasztalata, így könnyen össze tudja hasonlítani az R5-ös Skodával és az N-es Mitsubishivel is. 

„Semmihez sem hasonlítható a Sierra. A Mitsubishi nagyon könnyen vezethető taxi volt, az R5-össel ha valaki nagyon gyorsan akar menni, akkor ki kell tolni a határait. A Sierra pedig egy olyan autó, amihez sok alapképzettség kell, hogy például le tudd váltani a hét sebességi fokozatot, úgy, hogy közben ne fulladjon bele a motor.

Ebből a szempontból borzasztó melós autó. Simám előfordul, hogy öt másodperc alatt ötöt kell váltanod, ami azt jelenti, hogy van olyan fokozat, amiben nincs bent egy másodpercig a váltó. 

Az úttartása jónak mondható, a kanyarban jól viselkedik, a féktávot még szokni kell, de ez is normális. Jó kis bringa“ – csillog Tibi szeme.

„Van még dolgunk vele, szerintem az év közepére fog összeállni. A futóművön kell dolgoznunk, hogy olyan legyen, amit szeretek, és a váltó kulisszája sem elég pontos még. Ez utóbbi nagy előny lenne, mert így sem egyszerű. Az első fokozat bal lent van, ezt is szokni kell.“

Fotó: Montovay Tibor // Érdi Rallye Team

Tibi édesapja, id. Érdi Tibor hasonló A-s autókkal versenyezett, így az ő tapasztalata aranyat ér a csapatban. 

„Ez szó szerint így van – nevet Tibi. – Nagyon kevés alkatrészünk van, de fater belenézett, az mondja, Tibi, vegyél hozzá egy generátort. Minek vegyek apa? Új van benne. Nem baj, nem kerül sokba, vegyél egyet. Faterral, tudod nem lehet vitatkozni, vettem. Mi kellett a Boldogkő Rallyn? A generátor. 

Nagyon közel van a kipufogó leömlőhöz, létezik is hozzá egy hővédő pajzs, amit megrendeltünk, de még nem érkezett meg.“

Hát igen, érdemes néha az „öregre“ hallgatni.  

Na és akkor jöjjön a hab a tortán és mindjárt a cseresznye is a tetején: milyen érzés vezetni? Nem túl öreg? 

„Drasztikus! – fogalmaz Tibi egy szóval. – Szerintem a Mitsubishivel is autóztam volna ilyen időket, ha sikerül összeszoknunk, akkor talán gyorsabb leszek a Sierrával. Érdekes, amit kérdezel, mert bennem is felmerült, hogy nem lesz-e olyan mintha egy régi autóba ülnék, de nem. A belseje elég old school az analóg órákkal, a kormányműve is egy picit hosszabb, mint a mai modern autóké, de ezt leszámítva, nincs olyan érzésed, hogy egy öreg autóban ülnél.“

Fotó: Montovay Tibor // Érdi Rallye Team

Az ifj. Érdi–Csökő kettős tesztversenynek szánta a Boldogkő Rallyt, ami után irány az Eb. Az első futamuk a Vltava Rally lesz május 5–7-e között. 

„Utána szeretnénk menni majdnem az összes versenyen. A finnt (Lahti Rally) kihagyjuk, mert nem biztos, hogy most azonnal murván akarnék menni az autóval, és a spanyol verseny (Asturias Rally) is kimarad, mert az meg messze van, de a többit tervezzük. Természetesen a Mecsek Rallyt is. 

Eredményt még ne kérdezd, a Mecseken szeretnénk jót menni és év közben felvenni a versenyt az Eb élmezőnyével.“

Érdi privátba még azt is elárulta, hogy elképzelhető, hogy a Mecsek Rally mellett még egy magyar bajnokin rajthoz állnak, de erről majd később.

Friss