2024. április 26. 23:17

KezdőlapERCHerczig Patrik először versenyez a Kanári-szigeteken

Herczig Patrik először versenyez a Kanári-szigeteken

-

Herczig Patrik és Bán Viktor a Rally Islas Canarias-on versenyez a hétvégén a Rally Európa-bajnokság harmadik futamán. A Herczig Autósport párosa a Clio Trophy kategóriában indul a 640 kilométeres össztávú aszfaltos versenyen.

A 2022-es szezon harmadik ERC futama is beletartozik a Clio Trophy mezőnyének idei öt versenyébe, így Herczig Patrik és Bán Viktor is ott van már a Kanári-szigeteken. A páros első közös Eb futamán az Azori-szigeteken a negyedik helyen állt, amikor be kellett fejezniük a versenyt. A Kanári-szigeteken is a tapasztalatgyűjtés a lesz a legfontosabb feladatuk. Ennek a tapasztalatgyűjtésnek egyik fontos lépése volt a teszt, amit már hétfőn teljesítettek a versenyzők.

„Nagyon hosszú nap volt, sokat dolgoztunk. Reggel kezdtünk és délután ötig folyamatosan mentünk a pályán. Érdekes módon minél magasabban voltunk a tengerszint felett annál melegebb volt, ott ahol teszteltünk már 35 fokos hőségben autóztunk. Mivel Renault Clio Rally5-ön nem sokat lehet állítani, így főként az abroncsokat próbáltuk, illetve szoktuk az autót. Az Azori-szigetek után elég hosszúra nyúlt a szünet, így nagyon hiányzott már a versenyautó. Sikerült elvégezni minden munkát, a nap végére már konstans időket mentünk a pályán. Először vezettem az autót aszfalton, és kellemes meglepetés volt, hogy jobb, mint amire számítottam. Nagyon jól fordul, jól lehet kezelni, és a fékekre is ráéreztem a teszt végére” – mondta Herczig Patrik.

A teszten egy nem várt nehézséggel is meg kellett birkóznia a csapatnak. Bár közvetlen repülőjárattal érkeztek Las Palmasba, de a navigátor poggyásza elkallódott az úton. A teszten viszont már szükség volt a versenyfelszerelésre.

„Apa navigátorától Igor Bacigáltól kaptuk kölcsön a tartalék sisakját, ami szerencsére ott volt a versenykamionjukban. Viszont a sportbírók nem engedték, hogy Viktor overall nélkül üljön az autóba, de az egyik szerelőtől megkaptuk az overallját, és abban sikerült abszolválni a napot”- részletezte Patrik a nehézségeket, amelyeket már a nulladik napon le kellett küzdeniük.

A szerdai és csütörtöki napot pályabejárással töltik a versenyzők. ERC újoncként ez is nehezebb feladat, hiszen két alkalommal lehet végigmenni a pályákon, és ebből kell minél jobb itinert írni.

„Szokás szerint belső kamerás felvételekből készültünk, de a valóságot majd a pályabejáráson látjuk. Remélem sikerül jó itinert diktálnom, és Viktor rutinja is segít majd abban, hogy minél alaposabban felkészülve rajtoljunk el a versenyen. Nyomás most sincs rajtunk, a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, tanuljuk az autót és szokjuk az Eb légkörét” – fejezte be Herczig Patrik.

A verseny háromnapos lesz, csütörtökön a shakedown után este egy rövid speciálszakasszal kezd a mezőny Las Palmasban. Pénteken három gyorsasági szakaszt terveztek a rendezők, ezeket kétszer teljesíti a mezőny. A szombati zárónapra napra is kétszer három szakasz került az itinerbe, így összesen 13 gyorsaságit 194 km hosszan kell megtennie versenytempóban a 46. Rally Islas Canarias-on Herczig Patriknak és Bán Viktornak.

Herczig Patrik Azori
foto: Fotó: @World / FIA ERC

Friss