2024. április 27. 10:22

KezdőlapERCCsomós Mixi óvatos, de javítani akar a Liepaja Rallyn

Csomós Mixi óvatos, de javítani akar a Liepaja Rallyn

-

Idei negyedik rally Európa-bajnoki futamára készül Csomós Mixi és Nagy Attila Skoda Fabia R5-tel a lettországi Liepaja Rallyn.

A Hankook által támogatott páros nagyon jó részeredményeket ért el a legutóbbi futamukon, a Lengyel Rallyn, ahol már éppen a harmadik helyért voltak harcban, amikor lecsúsztak az útról és kiestek. Most a rendkívül tempós lettországi pályákon bizonyíthatnak. Csomós Mixi, a Humda Academy versenyzője azonban óvatos, ezúttal is az ötödik–nyolcadik hely valamelyikére várja magukat.

Komoly mezőny gyűlt össze a Liepaja Rallyra, az Európa-bajnokság ötödik futamára. 21 páros nevezett Rally2-es vagy R5-ös autóval, akik közül legalább 10-12-en esélyesek lehetnek a szakaszgyőzelemre. Az Eb-mezőny mellett érdemes lesz figyelni a hazai versenyzőkre is, hiszen a semelyik más versenyre nem jellemző, gyors murvás szakaszokon ők igencsak otthonosan mozognak. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Csomós–Nagy kettős most indul először a versenyen, így tele vannak várakozással, na meg egy nagy megkönnyebbüléssel, hogy a Lengyel Rallyn megsérült Skoda Fabia R5-öt a csapat újjáépítette. 

„Az autó bal hátulja sérült. Szerencsére főleg karosszéria elemeket kellett cserélni – mondja Csomós Mixi. – A csapat három nap alatt szétszerelte az autót. A verseny utáni hétfőn megrendeltük az alkatrészeket a Skoda Motorsporttól, amit csütörtökön tudtunk átvenni. Mivel szállítmányozással foglalkozunk, ezért saját magunk hoztuk el az alkatrészeket. Péntekre érkeztek meg, ami után még kellett három–négy nap, hogy az utolsó matrica is felkerüljön az autóra. A srácok nagyon jó munkát végeztek, az autón nem fog múlni az eredmény.“

De Mixin és Attilán sem. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

„Még nem jártunk ezen a versenyen, szerdán tudjuk kipróbálni az autót és a Hankook gumikat is a hivatalos teszten. Nagyon bízom benne, hogy ugyanolyan jól fognak működni az abroncsok, mint a Lengyel Rallyn. A mezőny egy kicsit talán erősebb lesz most, páran csatlakoztak az Eb-mezőnyhöz. Szerintem legalább 10–12 olyan versenyző van a mezőnyben, akik bármikor tudnak szakaszt nyerni.

A pályákat még nem láttuk élőben, de azt mindenki tudja a Liepaja Rallyról, hogy gyors, jó minőségű murvás gyorsaságijai vannak. A 47-es rajtszámot kaptunk, ami azt jelenti, hogy az első napon 46.-nak rajtolunk, de ez talán ezeken a pályákon nem lesz akkora hátrány, mert több autó után sem lesznek annyira nyomvályúsak. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

A Lengyel Rally, amíg mentünk, nagyon jól sikerült, sokan várják tőlünk, hogy azt az eredményt ismételjük meg. Én először is szeretnék célba érni, és továbbra is tartom, hogy a legjobb 5–8-ban szeretnénk végezni. Idén eddig egy 10. és egy 11. helyünk van, ettől szeretnénk egy kicsit jobbat elérni. 

Nagyon sokan szurkoltak nekünk eddig is, sokan követték az autó építését a Facebookon, nagyon köszönjük mindenkinek, reméljük, hogy Atival most is rá fogunk szolgálni.“ 

Friss