2024. április 24. 21:01

KezdőlapERCHerczig Norbi új navigátorral indul Rómában

Herczig Norbi új navigátorral indul Rómában

-

A 10. Rally di Roma Capitale nevezési listáján Herczig Norbert neve mellett ismét Ferencz Ramón neve olvasható. A páros a tavalyi Rally Hungary után versenyezett volna ismét együtt, ám az utolsó pillanatban kiderült, hogy a folytatásra a Barum Rallyig várni kell, Rómában Czakó Janek ül majd a jobb egyben.

2021-ben hatalmas csatában, az utolsó gyorsaságin szerezte meg a harmadik helyet Rómában Herczig Norbert és Ferencz Ramón, épp az idei bajnokságot toronymagasan vezető Llarena Efrént verték meg 0.3 másodperccel. Az olasz verseny a legjobb alkalom lett volna, hogy újra együtt induljon a duó, és nem csak ők, hanem a szurkolók is abban reménykedtek, hogy ismét harcban lehetnek a dobogóért. Az első lépést már meg is tették, szerdán Feked környékén teszteltek a Skoda Fabia Rally2 evo-val.

„A legfontosabb az volt, hogy megtaláljuk azt az összhangot Ramónnal, ami tavaly megvolt, és a sikeres ERC szerepléshez elengedhetetlen. Talán mi is meglepődtünk egy kicsit azon, hogy ez milyen hamar sikerült. Pár kilométer kellett csak ahhoz, hogy visszajöjjön az érzés” – mondta Norbi a teszt után.

„Hiányzott már” – vallotta be Ramón, aztán a folyamatot is vázolta. „Először jól megvoltam a rally és a versenyzés nélkül, de ahogy telt az idő, egyre jobban hiányzott. Nem tartom magam főállású rallyversenyzőnek, nem is ez viszi el a legtöbb időmet, de van egy olyan varázsa, ami miatt nem lehet sokáig távol maradni tőle.”

magyar
Fotó: @World / FIA ERC

A kihagyás ez esetben nyolc hónap volt, a tavalyi hazai futamon elszenvedett baleset után, először a gyógyulás volt a legfontosabb, majd utána lehetett a folytatáson gondolkodni.

„Mikor Norbi megkeresett azonnal igent mondtam. A teszten is minden rendben ment, élveztük az autózást, remek volt az összhang, és a pálya is hasonlított az olaszországiakhoz, így hasznos kilométerek vannak mögöttünk. Az utazás előtt persze előszedem majd a korábbi olaszországi itinereket erről a versenyről, ami nem lesz olyan egyszerű feladat. A versenyek után én kikapcsolok, és bevallom, hogy amikor hazaérek, csak bedobom abba a szekrénysorba az itinert, ahol az elmúlt évek itinereit tárolom. Ez viszont azzal jár, hogy minden verseny előtt fel kell túrnom a szekrényt, hogy megtaláljam az előző évi anyagokat. Jó lenne egyszer rendet rakni, de azt hiszem nem meglepő, hogy nincs rá idő” – árulta el Ramón a fekedi teszt után, amikor még úgy volt, hogy együtt utaznak Olaszországba.

Kanári-szigetek
Norbert Herczig at FIA European Rally Championship in Las Palmas, Canarias on 13th May 2022 // @World / Red Bull Content Pool // SI202205130311 // Usage for editorial use only //

A teszt utáni beszélgetés innentől kezdve kicsit nehezebb lett, mert a mecseknádasdi étteremben rázendített egy német nyelven éneklő énekes, ám Norbi a héttérműsor alatt is elárult néhány technikai részletet a tesztről.

„A tavalyi beállításokkal próbáltuk ki az MRF abroncsait. Elégedett voltam, remekül mozgott az autó, magabiztosak is voltunk, de a hangsúly mégis azon volt, hogy újra megtaláljuk az összhangot és visszaszokjunk az aszfaltra. Az adatokat inkább összehasonlításra tudjuk majd használni, mert az MRF megint fejlesztett és új gumikat hoznak a versenyre. Ezeket a hétvégén várható időjárásra optimalizálták, de csak a verseny előtti teszten kapjuk meg őket, ezért a munka nagy részét majd Olaszországban kell elvégeznünk.”

Csütörtökön azonban kiderült, hogy Ferencz Ramón üzleti elfoglaltságait nem sikerült átütemezni, a Római Rally hetében személyesen kell Magyarországon lennie. A közös folytatás így a Barum Rallyra tolódott. Mivel erre az eshetőségre is készült a páros ezért hamar sikerült megtalálni azt a navigátort, akinek kellő ERC rutinja van. Czakó Janek ül majd Norbi mellett az olaszországi versenyen. Janek korábban már indult Eb futamokon Ranga Péterrel, illetve a 2020-as Rally Hungaryn Viszló Csabával, így nem ismeretlen számára az ERC közeg.

A jubileumi 10. Rally di Roma Capitale július 22-én, pénteken este a Colosseum körül rendezett gyorsaságival kezdődik, majd szombaton és vasárnap még 12 gyorsaságit teljesít a mezőny.

Herczig
Fotó: @World / FIA ERC
Forrás:Rallycafe

Friss