2024. április 27. 03:13

KezdőlapERCÚjra negyedik lett Herczig Patrik és Varga Kristóf

Újra negyedik lett Herczig Patrik és Varga Kristóf

-

Új navigátor, két kategória negyedik idő – Herczig Patrik és Varga Kristóf a Liepaja Rally után a Rally di Roma Capitale-n is a Clio Trophy negyedik helyén ért célba. A duós hibátlanul teljesítette a 186 kilométernyi gyorsasági szakaszt Rómában.

Itiner írás szempontjából a mélyvizet jelentette a Róma Rally a Herczig Autósport párosának, hiszen ez volt a második verseny amelyet Herczig Patrik és Varga Kristóf közösen teljesített. Ennek fényében különösen értékes ez a negyedik hely, hiszen gyökeresen más pályák voltak ezek, mint a Liepeja Rally tempós murvás szakaszai. Egy életre szóló élménnyel kezdték a hétvégét.

Korábban már nézőként is arról álmodtam, hogy egyszer versenyezhetek a Colosseum körül, és ez most megadatott. Csodálatos volt, tényleg nehéz volt a vezetésre koncentrálni, de szerencsére az ezen a rövid szakaszon elért eredmény nem befolyásolta a verseny kimenetelét. A különlegességet itt az jelentette, hogy csak gyalog járhattuk be a szakaszt, ez alapján kellett megírni az itinert” – kezdte az első nap fénypontjával Herczig Patrik.

Szombaton már jött a kemény munka, hat gyorsasági szakasz, köztük egy majdnem 30 kilométeres, várt a párosra. Sajnos versenytempóban ebből csak négyet sikerült teljesíteni.

Rögtön a második és harmadik gyorsasági etap lett számunkra, mivel ketten is balesetet szenvedtek, és sajnos ebből egy erdőtűz is keletkezett. Sajnáltuk, mert nagyon készültünk erre a két szakaszra. Nekünk még nagyon fontos az, hogy lássuk a különbséget az első és a második kör között egy-egy gyorsaságin, de ez most elmaradt. Ezen a napon csak egy gyorsaságin tudtunk két alkalommal is menni, épp a legrövidebben, és ott javítottunk is több mint két másodpercet. A hosszú szakaszon viszont nem találtam meg jól a ritmust, picit küzdöttem a pálya végére elmelegedő fékekkel és az első gumikkal is” – árulta el Herczig Patrik.

Ami viszont az autóból küzdelemnek tűnik, az az eredménylistán sokszor mást mutat. A páros ötödik helyen zárta a napot, és majd fél perccel előzték meg azt a francia duót, akik hozzájuk hasonló mennyiségű versenyt teljesítettek eddig, de a Roma Rallyn már másodjára indultak, tehát ismerték ezeket a pályákat.

Herczig Patrik Liepaja
foto: Clio Trophy by Toksport WRT

Vasárnap ismét hat gyorsasági szakasz várt a mezőnyre, és itt megtörtént az a ritka eset, hogy Herczig Patrik és Varga Kristóf a 32.6 kilométeres gyorsaságin tizedre azonos időt autózott mind a két alkalommal.

Hát ezt még biztosan ki fogjuk elemezni, hogyan sikerült összehoznunk” – nevetett Herczig Patrik. „A tréfát félretéve amúgy is az a terv, hogy a verseny után leülünk, megnézzük a saját belső kamerás felvételeinket, illetve az élmezőny felvételeit, és megpróbálunk ebből is tanulni. Szóval az egyhetes versenyből valójában kéthetes munka lesz, sőt ha a felkészülést is belevesszük, akkor ennél is jóval több van az eredmény mögött. Nagyon örülünk a negyedik helynek, és annak még inkább, hogy ismét csökkent a különbség köztünk és a sokkal rutinosabb élmezőny közt. Mi azt nézzük, hogy versenykilométerenként hogyan alakul a differencia, és a számokon egyértelműen látszik a fejlődés. Szerencsére azt is pontosan tudjuk, hogy mi a további irány, látjuk, merre tartunk” – mondta Patrik.

A Roma Rally a második ERC futam volt, amelyet Herczig Patrik a HUMDA Academy közreműködésével teljesített, és az együttműködés első eredményei nem csak a tempó javulásában látszik. A verseny előtti hazai teszten sikerült olyan beállításokat találni, ami a Clio Trophy mérnökei tetszését is elnyerték.

Többféle hasmagasságot próbáltunk a teszten, és úgy utaztunk Olaszországba, hogy határozott elképzelésünk volt, milyen beállítással akarunk menni. A pályabejárás is megerősített minket ebben, így kértem a mérnököt, hogy oda állítsuk az autót. Kicsit meglepődött, de aztán beismerte, hogy igazunk volt, tényleg jó volt a javaslatunk. Nyilván ez csak apróság, nem fogunk hátra dőlni, hiszen pontosan tudjuk, hogy ezen a téren is van még tanulnivalónk, de az ilyen apró sikerek is tovább lendítenek minket. Remek érzés volt újra úgy befejezni a versenyt, hogy karcmentes maradt az autó és a negyedik hely is nagyszerű, így bizakodva várjuk a Barum Rallyt” – összegzett Herczig Patrik.

Herczig Patrik Róma
Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Friss