2024. április 26. 15:25

KezdőlapERCKopecky: A 10 csak egy szám

Kopecky: A 10 csak egy szám

-

A Barum Rallyn tízre növelte győzelmei számát Jan Kopecky. A rekord ellenére a Skoda versenyzőjét nem érdeklik a számok.

Szombaton délután az élre állt, a nap végére 22 másodpercre növelte előnyét, aztán vasárnap magabiztosan, fél percen kívül tartva a versenytársakat, megnyerte a Barumot Jan Kopecky és Jan Hlousek. A pilóta a 10. sikerét aratta ezzel a versenyen, de ha beleszámoljuk a 2004-ben Fabia WRC-vel szerzett elsőséget, akkor 11. alkalommal volt a leggyorsabb. Ennek ellenére a célban nem volt hatalmas ünneplés, a maga szerény módján köszönte meg a csapatnak a munkát.

„Ez csak egy szám. Természetesen nagyon örülök neki, hogy itt ennyire sikeresek vagyunk, de minden köszönet a csapatot illeti, a navigátoromat, és a körülöttem levő embereket” – mondta a verseny után Kopecky.

Sok szempontja van a sikernek, és azt kell mondanom, hogy talán ez volt az egyik legnehezebb győzelem, mert a körülmények nagyon őrültek voltak” – értékelte az idei Barumot a győztes.

Kopecky
@World / Red Bull Content Pool

Ahogy már sokszor írtuk, az időjárás valóban kaotikus volt, a pályákon levő víz vagy éppen eső mennyisége és a megfelelő gumiválasztás volt a legnagyobb kérdés ebben az évben. Szombaton már a nyitó szakaszon kis túlzással percenkét váltotta egymást a napsütés és a szakadó eső, a legjobbak között talán nem volt olyan páros, aki ugyanolyan gumival versenyzett. Vasárnapra kicsit kiszámíthatóbb lett az idő, ami azt jelentette, hogy jellemzően esett.

„A körülmények itt soha nem könnyűek. Folyamatosan változott, különösen vasárnap, mert valóban tele volt vízzel minden egyes szakaszon. Amikor a levágások nedvesek, tele vannak sárral, és a sár mindig kijön az úttestre, ami még csúszósabbá teszi” – magyarázta Kopecký.

Meglepő módon a 40 éves versenyző 13 gyorsaságiból csak négyet nyert meg, de a következetesség volt az, ami miatt kiemelkedett a mezőnyből. Ez a következetesség pedig a tapasztalatból fakad.

Nála jobban talán senki sem ismeri a Barumot, de az új generációra figyelni kell. Gondoljunk Eric Caisra, aki tavaly majdnem megtréfálta Kopeckyt és ebben az évben is a Power Stage-en kapott defektet, igaz most nem a győzelemért harcolt.

Kopecky
foto: @World / Red Bull Content Pool
Forrás:fiaerc.com

Friss