2024. április 26. 02:50

KezdőlapERCNem lesz Eb az Azori-szigeteken 

Nem lesz Eb az Azori-szigeteken 

-

Hivatalosan is bejelentették, hogy 2023-ban már nem kap helyet a Rally Európa-bajnokság naptárában az Azori-szigetek Rally. 

A portugál szigeteken hosszú évek óta rendeztek Európa-bajnoki futamot, hiszen 1992-2003, valamint 2013-tól 2022-ig folyamatosan ellátogatott a kontinensbajnokság mezőnye az Azori-szigetekre. Az ERC versenyek mellett 2009-től 2012-ig pedig az Eurosport által létrehozott IRC bajnokság naptárában kapott helyet. 

Jövőre azonban már nem kap helyet az ERC naptárban a nagy hagyományokkal rendelkező murvás verseny. 

“A FIA Rally Európa-bajnokság szervezője tájékoztatta az Azori-szigetek Rally szervezőjét, hogy a 2023-as bajnokságban nem számolnak a versennyel – áll az Azori-szigetek Rally szervezőinek közleményében. – A WRC Promóter indoka szerint szeretnék a sorozatot központibbá tenni ezáltal csökkentve a versenyzők költségeit. Annak ellenére, hogy a verseny szervezője igyekezett a versenyzők számára biztosítani a díjtalan légi és tengeri szállítást a promóterhez eljutott visszajelzések szerint a versenyzők még mindig túl távolinak gondolják az Azori-szigetek Rallyt.

 Mélyen sajnáljuk ezt a döntést, amire senki sem számított azt követően, hogy mindenki dicsérte a rendezvényt, ideértve a WRC Promótert is, aki a 2023-as és 2024-es folytatásról szóló tervezetet nyújtott be a verseny szervezők részére. Jövőre is olyan színvonalon szeretnénk megrendezni futamunk, mellyel esély lehet a döntés későbbi megváltoztatására.” 

A Rally Európa-bajnokságot 2013-tól 2021 végéig az Eurosport Events szervezte, majd az idei évtől a WRC Promóter vette át a feladatokat. 

A WRC Promóter azt követően, hogy korábban dicsérte a magyar kormány garanciáját a Rally Hungary futammal kapcsolatban, a tavalyi verseny után az FIA második sárga lapot adott a rendezvénynek biztonsági okok miatt, így megkapta a kék kártyát, amivel kikerült a Nyíregyházi rendezvény az idei ERC naptárból. 

Amennyiben a novemberi verseny után ezt a kék kártyát az FIA visszavonja, 2023-ban ismét az ERC naptárba kerülhet a Rally Hungary. 

A 2023-as ERC naptár a Dirtfish információi szerint már a jövő héten megjelenhet. 

Friss