2024. április 19. 11:39

KezdőlapERCIt's Csomós Mixi's Style

It’s Csomós Mixi’s Style

-

Igen komoly mezőnyben és nagyon nehéz körülmények között szerezte meg Csomós Mixi és Nagy Attila idei első rally Európa-bajnoki pontjait a Fafe Rallyn. A HUMDA Academy versenyzői gyorsaságból és kitartásból is jelesre vizsgáztak, ráadásul a Mixi style szállóigévé vált. 

Parádés mezőnnyel vette kezdetét a 2023-as FIA rally Európa-bajnokság. 40 Rally2-es autó nevezett a Rally Serras de Fafe-ra, köztük több vb- és Eb-sztárral, de magán a versenyen is születtek új legendák.

A tavalyi égszakadás ugyan nem ismétlődött meg, de a szombati versenynapon ezúttal is meg kellett küzdeni a mezőnynek a felázott talajjal. Vasárnap egy kicsit jobb volt a helyzet, a világbajnoki futamról is ismerős pályák azonban ekkor is sorra szedték az áldozataikat.

Csomós Mixi és Nagy Attila is küzdött az elemekkel. A kvalifikáción a 40 fős mezőnyben a szenzációs hatodik leggyorsabb időt futották, aminek köszönhetően a hatodik rajthelyet választhatták szombatra. Ez jól is jött, hiszen a sárban minden egyes autó után romlott a pálya tapadása.

A péntek esti prológon a 12. időt futották. Szombat reggel az első igazi gyorsaságin, a sárban egy kicsit magukra ijesztettek, ezért Mixi visszavett a tempóból és óvatosan fejezte be a szakaszt, amivel a 30. helyre csúsztak vissza.

Bár a szombati nap a túlélésről szólt, a következő gyorsaságikon egyre jobban szerepeltek: 6., 8., 7. időket autóztak, így feljöttek a 8. helyre. A nap utolsó szakaszán Mixi nagyon szeretett volna bekerülni az első hatba, amire minden esélyük meg is volt.

A mély nyomban azonban a Skoda Fabia Rally2 Evo orra feltúrta a sarat, ami eltömítette a hűtőt. A víz 125 °C-ra forrt, és mivel a nyomás alatt lévő rendszerben 130 °C-nál már tönkremegy a motor, megálltak a szakaszon. Nagy Attila ellenőrizte, hogy van-e víz a hűtőben. Szerencsére volt, így óvatosan, de folytathatták a versenyt. Ezzel azonban 45 másodpercet veszítettek.

Fotó: Csomós Mixi

Vasárnap reggel némileg kedvezőbb időjárási körülmények mellett, a magyar páros kedvenc pályáival folytatódott a verseny. Mixi próbált taktikázni és óvatosabban menni, ami sokkal nehezebb dolognak bizonyult, mint gondolta. Ráadásul még egy defektet is összeszedtek, így a hetedik helyről a 13.-ra csúsztak vissza.

Ám nem adták fel. Olyannyira nem, hogy a vasárnapi második kör igazi örömautózássá vált. Mixi nem taktikázott, nyomta, ami a csövön kifér és szárnyalt a pályákon. Egy ötödik idővel nyitottak, majd a Seixosón és a tavalyról igen szép emlékű Santa Quitéria gyorsaságikon harmadik időt futottak.

A Seixoso szakasz céljában Csomós is elégedett volt a teljesítményével, ekkor hangzott el tőle a „Mixi style“ kifejezés, ami azonnal szállóigévé vált az ERC közvetítésben.

Az utolsó előtti szakaszon a korábbi defekt ellenére is a kilencedik helyre kapaszkodtak fel. Az utolsó, Power Stage-en azonban a második kanyarban a nyom kidobta őket. Mixi korrigált, de a partoldal megforgatta a Skodát, amivel elég sok időt veszítettek. Ennek ellenére igazi versenytempóban fejezték be a rallyt, hatalmasat ugratva a cél előtti híres Fafe-i dobbantón.

A 10. helyért 7 Eb-pontot kaptak (az Eb-n az első 15-öt értékelik), amivel a HUMDA Academy versenyzői az Európa-bajnokságon is a 10. helyen állnak, míg a GR Motorsport a csapatok bajnokságában a 7.

„Ilyen nagy nevek mögött, ilyen nehéz versenyen a tizedik helyezés nem rossz, de egy picit azért bosszús vagyok – mondta Csomós Mixi. – Megvolt a koncepciónk: a kvalifikáción akartunk gyorsak lenni, elöl rajtolni, a szombati napot túlélni és vasárnap támadni. A szombat esti melegedéssel nem számoltam, az kibillentett a ritmusból.

Vasárnap próbáltam taktikázni és egy kicsit óvatosabban menni. Ennek az lett a következménye, hogy csináltam egy defektet. A második körben viszont rápattantam a gázra, sokkal kiegyensúlyozottabban tudtunk menni, visszajött az önbizalmam és nagyon jó időket autóztunk. Kár a megforgásért az utolsó gyorsaságin, de ez benne van a rallyban.

Nagyon tanulságos verseny volt, megmutattuk a tempónkat, és remélem, hogy hamarosan még jobb eredménnyel tudjuk meghálálni a szurkolók támogatását.“

Olyannyira jó volt Mixiék tempója, hogy a célban maga Craig Breen is gratulált nekik. A Hyundai rally világbajnokságon szereplő gyári versenyzője a nagyon sikeres Svéd Rally után ruccant át az Eb-re, és az utolsó gyorsaságikon bizony komoly meccsbe került Mixiékkel.

„A célban odajött hozzánk Breen, és azt mondta ‘Gratulálok srácok, nagyon jó volt a tempó’. Óriási elismerés volt ez – mosolygott Nagy Attila, aki szerint az idei Fafe Rally sokkal keményebb volt a számukra. – A tavalyi Fafe Rally volt életünk legnehezebb versenye, de az idei még keményebb volt. Tudtuk, hogy itt most a mezőnyben megyünk és bizonyítanunk kell, elsősorban sajátmagunknak.

Mixi sokat változott tavaly óta. A második gyorsaságin brutálisak voltak a körülmények, kétszer is magunkra ijesztettünk, ami után visszavett és jöttünk egy igazán rossz időt. De nem kezdett el agyalni rajta, azzal foglalkozott, hogy a következő pályán jobbak legyünk.

Vasárnap próbáltunk taktikázni, de ebben nincs túl sok tapasztalatunk, akkor kaptuk a defektet. Ebből is sikerült felállnunk és a végén nagyon jó tempót autóztunk. Büszkék lehetünk az eredményre, szerintem sokat tanultunk ezen a versenyen is.

A csapat kiváló volt, a Skoda Fabia Rally2 evo szenzációs autó, a Pirelli gumik is nagyon jól viselkedtek, a szurkolóktól pedig most is rengeteg támogatást kaptunk. Szerintem ők is segítettek abban, hogy Mixi átlendüljön a nehézségeken és megalkossa a Mixi style-t.

Köszönjük a szurkolást, májusban találkozunk a Kanári-szigetek Rallyn.“

Az FIA Európa-bajnokság állása
1. Hayden Paddon 34 pont
2. Mads Ostberg 24 pont
3. Georg Linnamae 24 pont
4. Craig Breen 20 pont
5. Miko Marczyk 19 pont
6. Yoann Bonato 17 pont
7. Efren Llarena 13 pont
8. Mikko Heikkila 11 pont
9. Tom Kristensson 10 pont
10. Csomós Miklós 7 pont

Csapatbajnokság állása
1. MRF Tyres Dealer Team 33 pont
2. BRC Racing Team 30 pont
3. Team MRF Tyres 28 pont
4. Redgrey 21 pont
5. Team Hyundai Portugal 19 pont
6. Bilteknik TRT Citroën Rally Team 15 pont
7. GR Motorsport Kft 13 pont
8. M-Sport Poland 7 pont

Fotó: Csomós Mixi

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss