2024. április 25. 12:28

KezdőlapERCLászló Martinék visszatérnek a murvára

László Martinék visszatérnek a murvára

-

Alig két héttel a Kanári-szigetek után már újra ERC futam helyszínén van László Martin és Berendi Dávid. idei harmadik murvás versenyük lesz a Lengyel Rally, ahol ismerős pályák várják őket.

Vegyes érzésekkel utazunk Lengyelországba, mert azt gondolom, hogy a murva még mindig nem az én barátom és ott volt az a nagy balesetünk is Portugáliában” – kezdi kertelés nélkül László Martin. „Ugyanakkor itt is jártunk már kétszer, igaz kisebb autóval, a Peugeot-val és a Renault-val is indultunk. Emiatt azt gondolom, hogy itt könnyebb lesz, Portugáliában először indultunk, és egyből egy Skodával, ami megint csak nehezítette a dolgot. Várjuk már a versenyt, három pályát ismerünk, három pálya új lesz. Biztos, hogy nem lesz egyszerű, sok északi pilóta indul, akik itt nagyon gyorsak. Népes a mezőny, van aki a Kanári-szigeteket kihagyta, mert murván szeret menni, de azért vagyunk itt, hogy tanuljunk.”

A stratégia ugyanaz lesz, mint az eddigi futamokon, jó tempóban szeretnének versenyezni, de a tapasztalatszerzés a legfontosabb mondja Martin.

Ez még mindig egy tanulóév nekünk. Az a lényeg, hogy célba érjünk a versenyen, tapasztalatot és kilométert gyűjtsünk. Viszont a három ismerős pályán azért szeretnénk a mostani tudásunkhoz képest gyorsan menni.”

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A páros jó hangulatban érkezett a Lengyel Rallyra és ez nem csak annak tudható be, hogy remek közöttük az összhang, hanem annak is, hogy a lengyelországi versenyre is szívesen térnek vissza.

„Szimpatikusak az emberek, szeretik a rallyt. A környezet gyönyörű, rengeteg kis tó van szerteszét, jó helyen van a szállásunk, szeretünk itt lenni. Az utazást is jól bírjuk, talán a szervezés része a legnehezebb. Most is épp a Salgó Rallyra foglaltuk a szállást az autóból, mert most volt rá idő. Nekünk ez nem teher, inkább szerencsések vagyunk, hogy ennyit mehetünk, mert nagyon jó dolog, hogy egy ilyen jó autóval ennyit versenyezhetünk.” 

A versenykilométerekben rejlik a rally egyik kulcsa, és nem lehet nem észrevenni, hogy László Martin és Berendi Dávid minden alkalmat megragad, hogy versenyezhessenek. Idén a Lengyel Rally lesz a hatodik versenyük, és tavaly is sokat mennek.

„Szerintem minden sportot úgy tudsz megtanulni, ha gyakorlod. Egy focistának ez könnyebb, mert lemegy a pályára edzeni, nekünk ez egy kicsit nehezebb. Egy versenyautóban, lezárt pályán autózni sokkal komolyabb előkészületeket igényel, sokkal több pénzbe kerül. Nyilván tudatos, hogy ennyit ülünk autóban. Két-három éves távon szeretnénk eljutni oda, hogy gyorsak legyünk és ott legyünk az Eb élmezőnyében. Nem csak azt szeretném, hogy beleszólogatunk az első ötbe és utána gondolkodunk, hogy hogyan tovább, hanem szeretnénk stabilan megszerezni azt a tempót, ami szükséges, és ha ez megvan, akkor a legjobb ötben vagy a legjobb háromban akarunk szerepelni. Remélem ez össze is jön, ennek az útnak egy újabb lépése lesz ez a Lengyel Rally” – mondta László Martin.

Foto: Topp-Cars

Friss