2024. április 19. 17:08

KezdőlapERCAz ír versenyző, aki képes lehet tovább vinni Breen örökségét

Az ír versenyző, aki képes lehet tovább vinni Breen örökségét

-

Craig Breen tragédiájával Írország elvesztette vezető rallyversenyzőjét, azonban Portugáliában és Lengyelországban ismét fényesen ragyogott az ír zászló, Josh McErleannak köszönhetően. 

Éveken át Craig Breen hívta fel eredményeivel, nyilatkozataival a figyelmet az ír rallysportra és halálával összetört a motorsport világa, de még inkább Írország motorsport közössége. 

Portugáliában, majd a hétvégi Lengyel Rallyn azonban ismét egy ír versenyzőre terelődött a figyelem, Joshua McErleanre, az Ír Rally Akadémia vezető versenyzőjére. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A 23 éves versenyző tavaly még legtöbb versenyén nem tudott probléma nélkül célba érni, azonban az idei szezont egy új felfogással kezdte. A Montén még tapasztalatot szerzett a hercegség versenyéről, majd a portugál Fafe Rallyn még néhány hiba után a 19. helyet szerezte meg. 

McErlean indult volna a Horvát Rallyn is, azonban Craig Breen tragédiája után visszalépett a versenytől, mert nem tudott volna eléggé a versenyzésre koncentrálni. 

Portugáliában azonban már visszatért a WRC2 és a WRC2 Challenger kategória mezőnyébe, és ismét elkezdett ragyogni az ír zászló. A fiatal versenyző a WRC2 hetedik és a Challenger kategória második helyét szerezte meg úgy, hogy előtte olyan versenyzők végeztek, mint a WRC top kategóriájában is már sok tapasztalatot szerző Gus Greensmith, Oliver Solberg, a háromszoros WRC harmadik és WRC2 világbajnok, Európa-bajnok, Andreas Mikkelsen, vagy Teemu Suninen, továbbá a WRC2 bajnokság élén álló Yohan Rossel, valamint Marco Bulacia, aki ugyancsak komoly tapasztalattal rendelkezik a WRC futamokról. 

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

McErleant nem gondolták meghatározó versenyzőnek a Lengyel Rallyn, azonban erre komolyan rácáfolt. A gyors pályákról még nem sok tapasztalattal rendelkező pilóta folyamatosan a dobogó közelében tudott harcolni olyan versenyzőkkel, mint Miko Marczyk vagy Mads Ostberg. Végül a hetedik helyen zárt, azonban ehhez kellett egy apró hiba is, amikor vasárnap Ostberggel harcolva negyedik sebességben forgott meg és az elvesztett idő miatt végül a hetedik helyen zárt.

“Ez egy nagyszerű hétvége volt számunkra – mondta a lengyel ERC futam végén McErlean. – Nagyon jó volt a tempónk, azonban a délutáni forgás sokba került, majd óvatosabb vezetéssel végül hetedik helyen értünk célba. Nagyon jó munkát végzett a hétvége során a csapat. Külön köszönet az Akadémián dolgozóknak, akiknek a segítségével sokat fejlődtünk. Azt hiszem, az ír rally közösség nagyon megtört Craig Breen halála miatt, de bízom benne, hogy a teljesítményemmel ismét sikerült kis mosolyt csalnunk az arcokra.” 

Az utóbbi két versenyen nyújtott teljesítményre pedig minden bizonnyal nagyon büszke lenne Craig Breen is, aki többször is megfordult az ír Rally Akadémián és tanította a fiatalokat.

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss