2024. április 27. 18:00

KezdőlapERCA győzelem, mellyel Basso két jelentős sorozatban is bajnok lett

A győzelem, mellyel Basso két jelentős sorozatban is bajnok lett

-

A 2006-os portugál Madeira Rallyn Giandomenico Basso végig dominálva tudott nyerni, a sikerrel pedig egyszerre két jelentős bajnoki címet is szerzett.

2006. augusztus 3-5 között rendezték a portugál Madeira Rallyt, melyen 19 szakasz várt a 87 nevezőre, akiknek így 285.74 km-es versenytávot kellett teljesíteni.

Az aszfaltos verseny abban az évben helyet kapott a portugál és a madeirai bajnokság mellett az IRC és ERC sorozat naptárjában is.

Az ERC bajnokságban a portugál rally előtt már öt versenyt rendeztek, amiken Giandomenico Basso háromszor is nyerni tudott, így Madeirán közel került ahhoz, hogy megszerezze első Eb címét.

Az olasz versenyző azonban az IRC bajnokságban is jól állt, a csak négy futamból álló sorozat harmadik futama volt a portugál verseny, és azt követően, hogy Alister McRae megnyerte a szezonnyitó dél-afrikai Zulu Rallyt, Giandomenico Basso nyerni tudott a belga Ypres Rallyn, így a pontversenyt ketten vezették egyaránt 10 pontot szerezve.

A Madeira Rallyn Armindo Araújo és Miguel Ramalho kezdett a legjobban, a Mitsubishi Lancer Evo IX-cel megnyerte a nyitó szuperspeciált csütörtökön. A második nap első szakaszán azonban már Giandomenico Basso vette át a vezetést a S2000-es Fiat Puntóval, mivel a 15.91 km-es gyorsaságin 19 másodperc előnnyel tudott nyerni. A szakaszt után az olasz versenyző 17.9 másodperccel vezetett a mitsubishis Fernando Peres – José Pedro Silva kettős előtt, míg Araújo a harmadik helyre csúszott 18.8 másodperc hátránnyal.

Basso pedig a folytatásban sem nagyon talált legyőzőre, a péntek kilenc szakaszból hetet, míg a szombati kilenc szakaszból négyet nyerve végül simán, 1:14.8 perc előnnyel zárt az élen Araújo és csaknem 3 perc előnnyel Peres előtt.

A győzelemmel pedig az olasz versenyző behozhatatlan előnyre tett szert az ERC pontversenyében és első Eb címét szerezte.

Az IRC bajnokságban pedig második győzelmének köszönhetően Basso 10 pont előnyre tett szert Alister McRae előtt. Mint később kiderült, McRae már nem állt rajthoz a szezonzáró Sanremo Rallyn, így az olasz versenyző lett az IRC bajnokság első győztese.

Friss