2024. április 28. 17:13

KezdőlapERCBarum Rally: Csomós először dobogón, Kopecky nyert, Paddon történelmet írt

Barum Rally: Csomós először dobogón, Kopecky nyert, Paddon történelmet írt

-

Jan Kopecky nyerte a Barum Rallyt, miután nagy csatát vívott Csomós Miklóssal, aki első dobogós eredményét szerezte. Hayden Paddon lett az első nem Európai Európa-bajnok.

Az első nap után Jan Kopecky várhatta a vasárnapi hat szakaszt az élről a Barum Rallyn, ami nem is volt meglepetés, hiszen hét éve veretlen a cseh versenyző a zlíni futamon.

A második helyen azonban Csomós Miklós és Bán Viktor állt, ami már jóval nagyobb meglepetés volt, és hátrányuk csupán 14.9 másodperc volt Kopecky, míg előnyük 13.8 másodperc az osztrák Simon Wagner előtt. 

A vasárnapot Erik Cais kezdte két szakaszgyőzelemmel, aki szombaton defekt miatt elvesztette esélyét a győzelemre és az első tíz versenyző közül is kiszorult. 

Ezeken a szakaszokon azonban Csomós Miklós is gyorsabb tudott lenni Jan Kopeckynél, így a hátrányát 10 másodpercre csökkentve.

A harmadik délelőtti pályán azonban Kopecky volt a leggyorsabb és 11.1 másodpercre növelte előnyét Mixi előtt, aki viszont közel fél percre leszakította a harmadik helyen álló Wagnert. 

A délután során Kopecky már jobban beállított autóval tudott versenyezni, így meg is nyerte az első szakaszt, majd a másodikon ugyan Adam Brezik nyert és Mixi is gyorsabb volt, összességében 13.6 másodperc előnnyel várhatta a Power Stage-et. 

Csomós második helye a verseny utolsó előtti szakaszán azonban szinte biztossá vált, mert Wagner árkot járt, így Brezik is megelőzte, akivel szemben 34 másodperc előnye volt a magyar párosnak. 

Az utolsó szakaszon már nem történt változás az első két helyen, Jan Kopecky nyerte a Barum Rally ERC értékelését. 

Ami azonban számunkra a legfontosabb, Csomós Miklós és Bán Viktor közös karrierje első abszolút dobogós eredményét érte el a második helyen zárva. Az eredmény különösen dicsérendő, hiszen a Kanári-szigeteken hatalmasat esett Mixi még Nagy Attila navigálásával, majd az autó újjáépítése után előbb egy hatodik helyezést szerzett már Bán Viktor diktálása mellett a Róma Rallyn, majd következett a második pozíció Csehországban. 

Utoljára 2021-ben tudott magyar versenyző dobogóra állni abszolút értékelésben az ERC-ben, akkor Hadik András és Kertész Krisztián a Rally Hungaryn, míg Herczig Norbert és Ferencz Ramón Rómában ért célba a harmadik helyen. Második helyen pedig utoljára Herczigék zártak a 2018-as Akropolisz Rallyn.

A Barum Rallyn eldőlt az idei abszolút Eb cím is, mert bár Hayden Paddon és John Kennard nem tudott Csehországban célba érni, végül legnagyobb riválisuk, Martins Sesks és Renars Francis nem tudott annyi pontot szerezni, hogy életben tartsa bajnoki reményeit, így Paddon és Kennard lett az Eb történelmében az első nem Európai bajnok. 

A Rally Európa-bajnokság idei szezonja október 7-8. között a Rally Hungary-val zárul. 

Eredmények

Friss