2024. április 27. 15:13

KezdőlapERCEurópa legjobbjai visszatérnek a Rally Hungary-re!

Európa legjobbjai visszatérnek a Rally Hungary-re!

-

Egy év kihagyás után az idén negyedik alkalommal ad randevút egymásnak a rali Európa-bajnokság mezőnye hazánkban – a 70. születésnapját ünneplő ERC-sorozat záró futamát rendezik meg Nyíregyháza környékén október 6. és 8. között. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a vármegye-székhelyen. 

Látványos szuperspeciál a Rabócsiringen, belvárosi gyorsasági szakasz Nyíregyházán, és késhegyre menő, elképesztő küzdelem a Zempléni-hegységben. Ezek lesznek az október 6-8. között zajló Rally Hungary alappillérei, amelyen kiderül, ki állhat fel az év végi dobogóra a győztes mellé (az Európa-bajnoki címet már korábban megszerezte az új-zélandi Hayden Paddon), és junior Európa-bajnokot is avatnak. 

Hazai indulókból sem lesz hiány, s nem csupán azért, mert a verseny része az országos bajnoki sorozatnak, hanem azért sem, mert a sorozat állandó vagy korábbi magyar résztvevői is ott lesznek a rajtnál Nyíregyházán, így a nevezők között köszönthetjük többek között Csomós Miklóst, Hangodi Bendegúzt, Herczig Patrikot, vagy éppen László Martint. 

Az Európa-bajnokság célja továbbra is az, hogy a sportág csúcsát jelentő világbajnokságra igyekvő fiatal tehetségek rangos nemzetközi mezőnyben tehessék próbára gyorsaságukat, és szerezzenek nemzetközi tapasztalatot. 

Tavaly óta a világbajnokságot is szervező WRC Promoter GmbH végzi a promóciót, ami biztosítja, hogy a világbajnokságéval egyenértékű legyen a médiajelenlét és elérés. Az idei négy murvás és négy aszfaltos verseny közül a magyar az utolsó aszfaltos. 

A csütörtöki sajtótájékoztatón először a verseny központjának otthont adó, és a belvárosi gyorsaságit vendégül látó Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc köszöntötte az egybegyűlteket:

Nyíregyháza és a nyíregyháziak is nagyon várják a versenyt, amely része a város idei 22 sportrendezvényének – mondta dr. Kovács Ferenc. – Öröm, hogy egy év kihagyás után 2023-ban újra hazánkba látogat a rali Európa-bajnokság mezőnye, és büszkeség, hogy a rangos versenyt ezúttal is nyíregyházi központtal rendezik meg. Biztos vagyok benne, hogy a szervezők nem véletlenül választottak újra bennünket: amellett, hogy a földrajzi adottságok tökéletes színteret biztosítanak egy aszfaltos ralifutamnak, a technikai sportoknak hagyományuk van a városban, az emberek szeretik a ralit, amelynek népszerűsége a visszajelzések alapján egyre nő. Hisszük, hogy a futamnak turisztikai előnyei is lesznek, várhatóan tömegek érkeznek majd Nyíregyházára és reményeink szerint térnek vissza egy újabb sport-, vagy kulturális rendezvény kapcsán.”

Hazai oldalról a HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. a verseny promótere, amelynek elnöke, Weingartner Balázs szintén elfogadta a meghívást a verseny idei első, nyíregyházi sajtótájékoztatójára. 

„A rali a különböző szakágak között a leglátványosabb és az egyik leginkább szurkolóközeli, ezért is óriási sportdiplomáciai siker, hogy egy év kihagyás után 2023-ban újra hazánkba látogat az Európa-bajnokság mezőnye – mondta Weingartner Balázs. – Számos pozitívummal jár, ha minél több meghatározó bajnokság naptárát magyar versenyhelyszín, forduló tarkítja. Ez nemcsak országunk helyét erősíti az autó-motorsportok világtérképén, hanem a turisztikai forgalmat élénkítve növeli Magyarország szálláshelyeinek kihasználtságát. Már maga a verseny megrendezése jelentős gazdasági hasznot és költségvetési adóbevételt termel. A különböző médiafelületeken keresztül a versenyek világszinten több mint tízmillió nézőt érnek el, akikben a közvetítések befolyásolják az országról alkotott képet, így javítják az országimázst. Nem utolsó sorban pedig a verseny megrendezése kapcsán megvalósult útfelújításokat és javításokat a versenyt követően a helyi lakosok és a turisták egyaránt tudják majd élvezni.

Az MNASZ rali szakágának vezetője, Hoffer Zsolt szerint nagyon fontos, hogy visszakaptuk az Európa-bajnoki futamunkat, és nem csupán sport szempontból nagyon értékes a Rally Hungary, hanem turisztikai szempontból is. 

„Nagyon fontos, hogy olyan nemzetközileg elismert sportszakemberek és versenyzők vesznek részt az Európa-bajnoki sorozatban, akiktől sokat tanulhatnak a fiatalok, sőt, akár példaképek is lehetnek – nyilatkozta Hoffer Zsolt. – A környező országokból is elképesztő az érdeklődés a versenyünk iránt, Nyíregyháza pedig már többször bizonyította, milyen jó házigazdája a versenynek, úgyhogy nem csupán a futam, hanem a város jó hírét is viszik a ralisok és a versenyre érkező szurkolók a világban. Fontos számomra, hogy ne csak egy jó versenyt rendezzünk, hanem együttműködésben a nézőkkel jó és biztonságos versenyt, amelynek természetesen meglesznek a maga látványosságai, ilyen lesz például az itteni belvárosi gyorsasági szakasz. Ezen a nézők testközelből tapasztalhatják meg, mire képesek a versenyzők, és ehhez a szerencsésebbeknek csak ki kell sétálniuk a házuk elé. Ez az, amivel közelebb tudjuk hozni a sportot a fiatalokhoz és idősebbekhez egyaránt.”

A szervezőbizottság elnöke, Őry Kornél kiemelte, milyen jó az együttműködés a helyi hatóságokkal és önkormányzatokkal, mennyire segítőkészek, és mennyire támogatják a rendezvény sikeres lebonyolítását, csakúgy, mint a támogatók, köztük a Tippmix.

„Negyedik alkalommal, egy év kihagyás után tér vissza hazánkba az Európa-bajnokság mezőnye, ami nagy büszkeséget jelent számunkra, másrészt újdonság, hogy a tavalyi sikeres kandidálás után új promóterrel dolgozunk együtt, azzal, aki a világbajnokságot is rendezi – mondta Őry Kornél. – Nagyon jó az együttműködés közöttünk, ami a jövő szempontjából is pozitív. Az idei Rally Hungary-vel kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy mind a három nap van egy-egy kiemelt attrakció, amelyre mindenkit szeretettel várunk: pénteken a Rabócsiringen tartandó szuperspeciál, szombaton a nyíregyházi belvárosi gyorsasági, vasárnap pedig az ikonikus Mád–Disznókő szakasz, amely egyébként a power stage is lesz. Az új promóter iránymutatása szerint a verseny egyik központi helyszíne a szervizpark lesz, ahonnan folyamatosan élő bejelentkezéseket, interjúkat láthatnak a nézők, úgyhogy ott a korábbinál sokkal nagyobb lesz a mozgás és a belépés mindenki számára ingyenes. A helyszíne a tokaji úti piac Nyíregyházán. Velünk együtt a nemzetközi promóter is a lehető legtöbb emberhez akarja eljuttatni az autósport üzenetét.”

A Csomós Miklós, Bán Viktor kettős a legutóbbi Európa-bajnoki viadalon, a Barum ralin másodikként végzett, a legutóbbi, győri országos bajnoki futamot pedig megnyerte, így mondhatjuk, hogy lendületben van a Rally Hungary előtt. 

„Az utóbbi két verseny jót tett a lelkünknek és az önbizalmunknak, úgyhogy jó hangulatban várjuk a Rally Hungaryt – mondta Csomós. – Előtte mindenképp szeretnénk még egyet tesztelni, nem mintha nem ismerném ezeket a pályákat, hiszen itt lakom a környéken és versenyeztem is errefelé. Van jó beállításunk, vannak fedélzeti kamerás felvételeink, és bízunk benne, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, már csak azért is, mert néhány héttel korábban van a verseny, mint általában. A Barum ralin szerzett második helyünk miatt biztosan nagyobb figyelem irányul majd ránk, mint egyébként, és azt várják, hogy hazai pályán bizonyítsunk, és én is abban bízom, hogy sikerülni fog. A fő cél, hogy dobogóra álljunk, ami nem lesz könnyű, hiszen az év végi dobogós helyekért is nagy csata folyik, és a keménymag itt lesz Nyíregyházán. Kemény verseny elé nézünk, de nagyon várom már, és bízom benne, hogy sok néző lesz…”

Friss